Την ανησυχητική εκτίμηση πως η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε έλλειψη στον παγκόσμιο στόλο δεξαμενόπλοιων διατύπωσε ο CEO της Kuwait Petroleum Corporation, ήτοι της εθνικής εταιρείας πετρελαίου του Κουβέιτ.

Σύμφωνα με το CNBC, ο σείχης Ναουάφ αλ-Σαμπάχ σε συνέντευξη του στο ενεργειακό συνέδριο CERAWeek της S&P Global εμφανίστηκε προβληματισμένος με την συνεχιζόμενη αστάθεια στην περιοχή, σαν αποτέλεσμα των επιθέσεων των Χούθι.

Έφτασε δε, το σημείο να υποστηρίξει πως αν η κρίση διαρκέσει για άλλους έξι μήνες θα υπάρχει πρόβλημα στη διαθεσιμότητα τάνκερ που θα μπορούν να ακολουθήσουν τη μεγαλύτερη διαδρομή κάνοντας τον διάπλου της Αφρικής.

«Εμείς διατηρούμε ένα στρατηγικό στόλο τάνκερ για αυτούς τους λόγους. Έτσι είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να συνεχίσουμε τις προμήθειες στους πελάτες μας σε ποσότητες που απαιτούνται εγκαίρως και χωρίς πρόβλημα, όμως δεν ξέρω πόσοι ακόμη παραγωγοί έχουν το ίδιο στρατηγικό όραμα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πάντως, ο Κουβετιανός σείχης δήλωσε πως δεν «βλέπει» κίνδυνο πως η ένταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής μπορεί να οδηγήσει σε μια σύρραξη που θα μπορούσε να διαταράξει τη ροή του αργού πετρελαίου στην ευρύτερη περιοχή. «Δεν βλέπω φόβο στη ροή της προσφοράς. Είμαι βέβαιος ότι η βιομηχανία και το σύστημα είναι επαρκώς εξοπλισμένα για να διαχειριστούν πιθανές κρίσης στα επίπεδα προσφοράς» εξήγησε.

Αναλόγως δεν έδειξε να συμμερίζεται τις επιφυλακτικές εκτιμήσεις κάποιων αναλυτών για τα επίπεδα ζήτησης από την Κίνα, που θα μπορούσε να επηρεάσει και τα παγκόσμια επίπεδα ζήτησης πετρελαίου. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε εξάλλου να επηρεάσει και τις διεθνείς τιμές.

«Η ζήτηση από την Κίνα αυξάνεται σταθερά και έχει παραμείνει σταθερή» υποστήριξε.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι του προβληματισμένοι με την πτώση των τιμών πέρυσι προχώρησαν σε περικοπές των επιπέδων παραγωγής κατά 2,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Μάλιστα, οι περικοπές αυτές θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του έτους, έχοντας συμβάλει στη σταθεροποίηση και άνοδο των τιμών.

Σήμερα ειδικά οι τιμές παρουσίασαν σημαντική πτώση υπό τη σκιά της ετυμηγορίας της Fed, με το Brent να κινείται στα 86,25 δολάρια μειωμένο κατά 1,29% και το αμερικανικό WTI να πέφτει 1,95% στα 81,84 δολάρια. Όμως, παρά και την υποχώρηση αυτή οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Διαβάστε ακόμη 

Fed: Αμετάβλητα παρέμειναν τα αμερικανικά επιτόκια – Σήμα για τρεις περικοπές μέσα στο 2024

Χατζηδάκης στο Reuters: Έως το τέλος του έτους η αποεπένδυση στις τράπεζες

Εφορία: Στον αέρα το «ΜyΑΑdeapp» που θα φέρει Taxis… στο κινητό!

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ