Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες, λόγω  διαφόρων παραγόντων. Οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, ιδίως η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, έχουν υποδαυλίσει τις ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασμού.

Επιπλέον, οι διακοπές λειτουργίας διυλιστηρίων στη Ρωσία και οι περικοπές παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ έχουν συσφίξει την αγορά. Αυτό το ανοδικό κλίμα μετριάζεται από την αναθεωρημένη πρόβλεψη για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ). Ενώ η ανάπτυξη παραμένει θετική, έχει υποβαθμιστεί ελαφρώς λόγω της ασθενέστερης από την αναμενόμενη κατανάλωσης στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

«Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου συνεχίζει να χάνει τη δυναμική της. Πιο συγκεκριμένα σημειώθηκε  αύξηση μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2024 κατά 1,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως – mb/d, 120 kb/d κάτω από την πρόβλεψη του Μαρτίου. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί, με τις χώρες εκτός ΟΟΣΑ, όπως η Κίνα, να ηγούνται της αύξησης της ζήτησης τα επόμενα χρόνια» σχολιάζουν  οι αναλυτές του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv Shipbrokers.

Η εικόνα της προσφοράς υφίσταται επίσης μετασχηματισμό.

«Οι περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ άνοιξαν την πόρτα στους παραγωγούς που δεν ανήκουν στον ΟΠΕΚ+, ιδίως στην αμερικανική ήπειρο, για να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην κάλυψη της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου. Για το 2024, η παγκόσμια παραγωγή προβλέπεται να αυξηθεί κατά 770 kb/d σε 102,9 mb/d. Η παραγωγή των μη ΟΠΕΚ+ θα αυξηθεί κατά 1,6 mb/d, ενώ η προσφορά του ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να μειωθεί κατά 820 kb/d, εάν οι εθελοντικές περικοπές παραμείνουν σε ισχύ» τονίζουν οι αναλυτές και προσθέτουν:

«Αυτή η τάση είναι πιθανό να συνεχιστεί το 2024 και το 2025, με χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία, η Γουιάνα και ο Καναδάς να προβλέπεται ότι θα σημειώσουν ρεκόρ παραγωγής. Το συνδυασμένο αποτέλεσμα αυτών των παραγόντων είναι ένα πιθανό πλεόνασμα προσφοράς έναντι της ζήτησης στο εγγύς μέλλον. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του παραγωγικού ρόλου του ΟΠΕΚ+ και να δημιουργήσει ένα σημαντικό απόθεμα πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας. Στην ουσία, η αγορά πετρελαίου εισέρχεται σε μια νέα φάση. Ενώ οι τιμές παραμένουν υψηλές λόγω των σημερινών διαταραχών, η επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης και η άνοδος των παραγωγών εκτός ΟΠΕΚ+ θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν την ισορροπία της αγοράς τα επόμενα χρόνια».

Διαβάστε ακόμη

Ισραήλ: Απαγόρευσε την πρόσβαση του ΟΗΕ στη Ράφα – «Θανατική καταδίκη» για τη Γάζα η κατάληψη (tweets +vids)

Μεσανατολικό: Στο Κάιρο Ισραηλινοί αξιωματούχοι για να αξιολογήσουν τη θέση της Χαμάς

Ουκρανία: Συνελήφθησαν αξιωματούχοι για σχέδιο δολοφονίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ