Μπορεί οι ευρωπαϊκές μετοχές να πραγματοποίησαν ένα ανέλπιστα θετικό ξεκίνημα στο 2023, αλλά δεν ισχύει το ίδιο με τις Αρχικές Δημόσιες Προσφορές (IPO), οι οποίες κατέγραψαν τον χειρότερο Ιανουάριο από 2019. 

Είναι ενδεικτικό ότι οι εισαγωγές νέων μετοχών διαμορφώθηκαν μόλις στο 1,43 δισ. δολάρια τον πρώτο μήνα του νέου έτους, σημειώνοντας βουτιά κατά 79% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021.  

Η υποτονική δραστηριότητα επήλθε κόντρα στο ράλι των Χρηματιστηρίων της Ευρώπης, με τον δείκτη Euro Stoxx 50 να εμφανίζει κέρδη ρεκόρ για τον Ιανουάριο, χάρη στην προοπτική επιβράδυνσης του πληθωρισμού, μείωσης των επιτοκιακών αυξήσεων και «ανοίγματος» της κινεζικής οικονομίας.  

Ο Χοακίμ Κλέμεντ της Liberum Capital αποδίδει αυτήν την ανισορροπία στη μεγάλη αβεβαιότητα του 2022, η οποία αποθάρρυνε τις νέες IPO και ανέβαλε για τους επόμενους μήνες τις νέες εισαγωγές. 

«Για να καταστεί μία IPO επιτυχημένη, χρειάζεται σταθερές συνθήκες στην αγορά για περίπου δύο μήνες. Και ακόμη δεν έχουμε κάτι τέτοιο» προσθέτει, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.  

Κατά τον ίδιο, πάντως, υπάρχουν ορισμένες IPOs, οι οποίες είναι ήδη έτοιμες. «Και τώρα που οι αγορές αρχίζουν να ανακάμπτουν, είμαι αισιόδοξος ότι θα δούμε περισσότερες εισαγωγές στους αμέσως επόμενους μήνες».  

Ενδεικτικά, η γερμανική Ionos Group και η ιταλική EuroGroup Laminations SpA «πέτυχαν» ισχυρή ζήτηση, καταφέρνοντας να καλύψουν πλήρως την IPO μέσα σε λίγες ώρες. Τις επόμενες ημέρες δε, αναμένεται και η εισαγωγή της Abraj Energy.  

Διαβάστε επίσης

Τι ψηφίζουν οι αναποφάσιστοι, τα TikTok του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, η προσφορά του ΠΑΟ και το ντέρμπι στον Κυπριώτη 

«Πυρετός» εργασιών στο πρώην Hilton Αθηνών – Τι έρχεται στο εμβληματικό ακίνητο της Βασιλίσσης Σοφίας

Νήσος Αϊλα: Ο παράδεισος των καπνιστών ουϊσκι είναι το κρυμμένο διαμάντι των Εβρίδων