Οι τιμές μετοχών, και στην Ελλάδα, είναι τιμές στο μέλλον ( A price in the future ). Η άνοδος του ελληνικού χρηματιστηρίου κατά 31% απο τα χαμηλά επίπεδα στις 16 Μαρτίου στις 469 μονάδες αντανακλά τις προσδοκίες της επόμενης ημέρας, διότι οι επαγγελματίες διαχειριστές οφείλουν κοιτούν πάντοτε εξι- δώδεκα μήνες μπροστά. Να βρίσκονται στις αγορές πριν τα γεγονότα συμβούν. Η άνοδος της αγοράς στις 469 μονάδες ήταν ακριβώς η αντίδραση απο τους συμμετέχοντες. Ενδεχόμενως, από εξωτερικές πιέσεις και από την σοβαρή ύφεση η αγορά να επιχειρήσει να προσεγγίσει τα χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, οι επενδυτές και ειδικά και οι επαγγελματίες αναρωτιούνται καθημερινά εαν οι χαμηλές τιμές έχουν σχέση με την θεμελιώδη αξία των εταιρειών. Και εκεί προκύπτει η αντίδραση, και εκεί προκύπτουν τα κέρδη. Ποιό, όμως, είναι το πλαίσιο το οποίο έχει διαμορφωθεί στην ελληνική αγορά ;

Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ έδωσε το waiver και τα ελληνικά ομολόγα μπορούν να ενταχθούν ως εγγυήσεις στον μηχανισμό χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών αντλώντας μια ρευστότητα έως 15 δισ. ευρώ.

Ακόμη και η Ιταλική Τράπεζα Unicredit που προβλέπει εφιαλτική πτώση του ΑΕΠ στην Ελλάδα τουλάχιστον 20% αναφέρει ότι, το 2021, η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει 15-16%.

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι ο τουρισμός μετρά στο 35% του ελληνικού ΑΕΠ και στο 20% του εργατικού δυναμικού και η χρονιά του 2020 είναι χαμένη “ Η Ελλάδα μπορεί να πείσει ότι είναι ασφαλής επενδυτικός προορισμός. Η χρονιά του 2020 είναι χαμένη για τον Τουρισμό. Το ελληνικό χρέος, όμως, είναι κατά 80% διευθετημένο ( καθώς το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται προς τους θεσμούς όχι στην αγορά ), οι ελληνικές τράπεζες δεν ανοίχθηκαν σε δάνεια, τα τελευταία χρόνια όπως οι ευρωπαϊκές και έχουν την κεφαλαιακή ευελίξια απο τον επόπτη. Η ΕΚΤ στηρίζει, έτσι το ελληνικό χρηματιστήριο δεν δικαιολογεί αποτιμήσεις του 2015” επισημαίνει ξένος επενδυτής ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα τα τελευταία οκτώ χρόνια. Ο ίδιος προσθέτει ότι, οι αγορές “κοιτούν” το 2021 σε μια περίοδο όπου αναμένεται να επανέλθει η νέα κανονικότητα, όποια κι αν είναι αυτή.

Την ίδια αισιόδοξη προοπτική αποτύπωσε και ο πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίου κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση του κύκλου ιδεών. ¨Οπως είπε στην γενιά του δεν έχει ξανασυναντήσει τέτοια καθήλωση στην ζήτηση και καθήλωση στις παραγωγικές μονάδες και η πτώση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο μπορεί να ξεπεράσει το 20%, ποσοστό που δεν συναντάται ούτε σε καιρό πολέμου. ¨Οπως υποδεικνύουν οι αγορές εμπορευμάτων, συμπλήρωσε, υπάρχει ο πάτος, αλλά για να δεις την άνοδο πρέπει να έχεις επιβιώσει γι αυτό η ρευστότητα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις. Στην κατακλείδα του, όμως, θύμισε ότι θα δούμε ευχάριστες εκπλήξεις στην οικονομία εξαιτίας της τεράστιας ποσότητας χρήματος που τυπώνεται παγκοσμίως.

Διαφοροποίηση

Τελευταία η ελληνική αγορά διαφοροποιείται απο τις ευρωπαϊκές και ακολουθεί την άνοδο της Wall Street. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει εμφανίσει άνοδο 31% και όπως υποδεικνύουν τα στοιχεία του Αποθετηρίου αιτία είναι οι αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι και τα funds που είναι παρόντες. Οι αμερικανικές μερίδες ,αν και ήταν μόλις 15, ήταν αγοραστές, ενω τον υψηλότερο τζίρο με 495 εκατ. ευρώ συνεχίζει να πραγματοποιεί το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου και εκεί υπάρχουν αμερικανικές θυγατρικές.  Τον Μάρτιο, επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αποθετηρίου πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές, ύψους 1,8 δις. ευρώ, εκ των οποίων το 52,5% ήταν απο τους ξένους και το 47,5% απο τους Έλληνες, οι οποίοι για τέταρτο συνεχή μήνα εμφανίζουν άνοδο.