Τα στοιχήματα για ύφεση στην αμερικανική οικονομία σπεύδει να αποσύρει η JP Morgan, η οποία πλέον φαίνεται να υποστηρίζει το σενάριο της «ομαλής προσγείωσης».

Παρότι οι κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί και η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί, η επενδυτική τράπεζα ξεκαθαρίζει ότι τα μακροοοικονομικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η οικονομία έχει αναπτύξει σημαντικά «αντισώματα» και «αντοχές».

Κι αυτό, παρά το μπαράζ επιτοκιακών αυξήσεων, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε σημαντική άνοδο του κόστους χρήματος.

Με βάση την ανάλυση της JP Morgan, ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα παραμείνει θετικός και στο γ’ τρίμηνο, καθώς εκτιμάται στο 2,5% (0,5% η προηγούμενη εκτίμηση).

«Δεδομένου αυτού του ρυθμού ανάπτυξης, αμφιβάλουμε αν η οικονομία θα χάσει αρκετό momentum, ώστε να διολισθήσει σε ήπια ύφεση στο επόμενο τρίμηνο, όπως αρχικά είχαμε προβλέψει» αναφέρεται, χαρακτηριστικά.

Πέραν της JP Morgan, το σενάριο της ύφεσης φαίνεται ότι σβήνει και η Bank of America, η οποία βλέπει ανάπτυξη 2% για φέτος, 0,7% το 2024 και 1,8% το 2025.

Η Goldman Sachs, επίσης, έσπευσε να υποβαθμίσει την πιθανότητα συρρίκνωσης του αμερικανικού ΑΕΠ στο 20% από 25% προηγουμένως.

Η ίδια η Federal Reserve, δε, με βάση τις εκτιμήσεις που δημοσίευσε τον Ιούνιο, προβλέπει ανάπτυξη από 1% έως 1,8%.

Παρ’ όλα αυτά, οι κίνδυνοι δεν έχουν απενεργοποιηθεί τελείως.

Ενδεικτικά, η JP Morgan παραπέμπει στην πιθανότητα ακόμη μίας αύξησης επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα (σήμερα τα επιτόκια βρίσκονται στο 5,25% – 5,50%), αλλά και στο γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει άνω του στόχου του 2% (3% τον Ιούνιο).

«Αν και η ύφεση δεν αποτελεί το βασικό σενάριο, ο κίνδυνος μιας υποχώρησης παραμένει αυξημένος. Το αρνητικό σενάριο μπορεί να γίνει πραγματικότητα είτε αν η Fed συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων, είτε αν ξεκινήσουν να εμφανίζονται οι συνήθεις επιπτώσεις της σφιχτής νομισματικής πολιτικής» εξηγεί, μεταξύ άλλων.

Όσον αφορά την πολυ-αναμενόμενη νομισματική χαλάρωση, η JP Morgan επισημαίνει ότι οι πρώτες μειώσεις επιτοκίων θα… αργήσουν, καθώς δεν αναμένονται πριν το γ’ τρίμηνο του 2024.

Διαβάστε ακόμη

Billionaires και jet setters με ράβδους χρυσού, συλλεκτικά Rolex και διαμαντένια κολιέ στο νησί των ανέμων – Το θησαυροφυλάκιο της Μυκόνου (pics + vid)

Μια εντυπωσιακή κατοικία στην Βουλιαγμένη ίπταται πάνω από την ιδιωτική της πισίνα

Η δίαιτα και οι προπονήσεις που έκαναν τον Τζεφ Μπέζος τον πιο fit δισεκατομμυριούχο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ