Ήπιες απώλειες εμφανίζουν σήμερα τα διεθνή χρηματιστήρια μετοχών, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να κάνουν τις τελευταίες κινήσεις πριν την ολοκλήρωση ενός ταραχώδους και άκρως προβληματικού α’ τριμήνου.  

Στη Wall Street, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 0,24% και καθορίζεται στις 35.144 μονάδες, με τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 να ακολουθεί στο -0,21% και τις 4.592 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, παράλληλα, καταγράφει πτώση κατά 0,26% και διαμορφώνεται στις 14.401 μονάδες. 

Με τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο να οδηγεί τις μετοχές σε βαθύ sell off στα τέλη του Φεβρουαρίου και στις αρχές του Μαρτίου, το α’ τρίμηνο του 2022 ολοκληρώνεται με τους δείκτες Dow Jones – S&P 500 να έχουν αρνητικό πρόσημο κατά 3%, ενώ ο δείκτης Nasdaq υπολείπεται στο -7%. Σύμφωνα με τους αναλυτές, πρόκειται για τις πρώτες τριμηνιαίες απώλειες από το 2020 και το ξέσπασμα της πανδημίας. 

Μάλιστα, η κατάσταση θα μπορούσε να ήταν ακόμη χειρότερη, αν δεν είχε ακολουθήσει ένα ράλι αισιοδοξίας από τις επενδυτές, το οποίο επανέφερε τους αμερικανικούς δείκτες κοντά στα προ-πολέμου επίπεδα. 

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί σήμερα αισθητά, καθώς η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο απελευθέρωσης 180 εκατ. βαρελιών από το στρατηγικό απόθεμα, σε μια προσπάθεια μείωσης των ενεργειακών τιμών. Έτσι, τα συμβόλαια WTI χάνουν 3,2% και διολισθαίνουν στα 104 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια Brent βρίσκονται στο -4,2% και τα 108 δολάρια ανά βαρέλι.  

Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,3% και καθορίζεται στις 485 μονάδες, ενώ ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη μειώνεται κατά 0,6% και ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κατά 0,4%. Από εκεί και πέρα, ο γαλλικός CAC 40 βρίσκεται στο -1% και ο ιταλικός FTSE MIB διολισθαίνει κατά 0,2%.  

Στο ταμπλό, η μετοχή της βρετανικής διαφημιστικής εταιρείας S4 Capital βουλιάζει κατά τουλάχιστον 12%, μετά την αναβολή δημοσίευσης των εταιρικών μεγεθών. Στον αντίποδα, τα υψηλότερα κέρδη παρατηρούνται στην -επίσης-βρετανική μετοχή της Quilter, η οποία κερδίζει κατά σχεδόν 4%.  

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες και η ευρύτερη αβεβαιότητα για τον εντεινόμενο πληθωρισμό αποτελούν τους βασικούς παράγοντες διαμόρφωσης της σημερινής χρηματιστηριακής τάσης.  Παρά την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας, οι εχθροπραξίες συνεχίζονται για ακόμη μία ημέρα, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις αυριανές συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών στην Τουρκία. 

Την ίδια ώρα, τα νέα στοιχεία σε Γαλλία και Ιταλία δείχνουν ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού δεν αναμένεται να επιλυθεί άμεσα, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δέχεται ολοένα και περισσότερες πιέσεις, προκειμένου να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων και απόσυρση της άφθονης ρευστότητας από τις αγορές. 

Διαβάστε επίσης:

Τα άφωνα χείλη (των εξωθεσμικών), το χιλιάρικο βασικός μισθός στις τράπεζες και το φλερτ του Σπύρου με την ανιψιά της ΙΟΝ

Τα… ρούβλια του Πούτιν επιταχύνουν το σχέδιο ενεργειακής θωράκισης – Πώς θα γεμίσουν οι δεξαμενές φυσικού αερίου

Σαρώνει η φοροδιαφυγή σε ξενοδοχεία και πλατφόρμες τύπου Airbnb – Aνοίγουν λογαριασμοί από το ΣΔΟΕ