Η Ρωσία θα διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε αγοραστές από «μη φιλικά» κράτη εάν τα τελευταία δεν προβούν σε πληρωμές σε ρούβλια από την 1η Απριλίου, δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στο τελευταίο επεισόδιο της ενεργειακής μάχης που διεξάγει με την Ευρώπη -όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg- ο Ρώσος Πρόεδρος  κατά τη διάρκεια σημερινής τηλεοπτικής του ομιλίας δήλωσε:

«Για να αγοράσουν ρωσικό αέριο, πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες» και πρόσθεσε «Από αυτούς τους λογαριασμούς θα πληρωθεί το φυσικό αέριο αρχής γενομένης από την 1η Απριλίου. Εάν δεν πραγματοποιηθούν αυτές οι πληρωμές, θα θεωρήσουμε ότι αυτό συνιστά αδυναμία εκ μέρους του πελάτη να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του».

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, διάταγμα που υπέγραψε ο Πούτιν προβλέπει ότι οι αγοραστές φυσικού αερίου θα πρέπει να ανοίξουν ειδικούς λογαριασμούς στην κρατική Gazprombank ώστε να μπορούν να μετατρέψουν τα ξένα νομίσματα σε ρούβλια και να μπορούν να για προχωρούν σε  πληρωμές και διακανονισμούς.

Γερμανία- Γαλλία: «Εκβιασμός» και παραβίαση των συμβολαίων

Η Γερμανία και η Γαλλία απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο που αγοράζουν, θεωρώντας ότι η απαίτηση αυτή ισοδυναμεί με απαράδεκτη παραβίαση των συμβολαίων και συνιστά «εκβιασμό».

Όπως μεταδίδει το Reuters σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι δεν έχει δει ακόμη το νέο διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και επιβάλλει τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

«Είναι σημαντικό για εμάς να μη δώσουμε το μήνυμα ότι θα αφήσουμε τον Πούτιν να μας εκβιάσει», τόνισε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ και διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία είναι «καλά προετοιμασμένη για όλα όσα ενδεχομένως αποφασίσει» ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Χαρακτήρισε δε κρίσιμη την τήρηση των συμβολαίων, τα οποία προβλέπουν πληρωμή των παραδόσεων φυσικού αερίου σε ευρώ ή δολάρια, δηλώνοντας: «Σε αυτό συμφωνούμε όλοι».

Ακόμη, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο ομόλογό του, Μπρούνο Λεμέρ, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ επισήμανε ότι η προμήθεια φυσικού αερίου είναι σταθερή και ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας αυξήθηκαν περαιτέρω τα επίπεδα αποθήκευσης του αερίου.

Ο Γάλλος υπουργός Μπρούνο Λεμέρ είπε ότι η Γαλλία και η Γερμανία απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας και τόνισε τη σημασία της εγκυρότητας των συμφωνιών που έχουν συναφθεί με τις ρωσικές εταιρείες. «Υπάρχουν συμβάσεις και οι συμβάσεις πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές και να τηρούνται», επισήμανε και άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το προσεχές διάστημα, καθώς, όπως είπε, αυτή τη στιγμή εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια.

Λεμέρ: «Βάρβαρο ενεργειακό σοκ»

«Είναι πιθανό κάποια στιγμή να μην υπάρχει πλέον ρωσικό αέριο, αλλά θα προετοιμαστούμε και για ένα τέτοιο σενάριο», είπε χαρακτηριστικά και περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ως «βάρβαρο ενεργειακό σοκ».

Οι δύο υπουργοί δήλωσαν ακόμη ότι βρίσκονται σε στενή συνεργασία, ενώ στα υπουργεία τους έχουν συσταθεί ειδικές ομάδες διαχείρισης της κρίσης. «Είναι σημαντικό να εξακολουθήσουμε να συντονιζόμαστε με τους εταίρους μας και να δείχνουμε ενότητα. Βρισκόμαστε σε καθημερινή συνεννόηση», είπε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ αναφερόμενος και στις εργασίες δημιουργίας ενός κοινού δικτύου υδρογόνου στην Ευρώπη.

Η προσπάθεια της Ρωσίας να διχάσει τους δυτικούς συμμάχους απαιτώντας πληρωμές για το φυσικό αέριο σε ρούβλια απέτυχε, είπε ακόμη ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι οι δυτικοί σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να μην «εκβιαστούν» από τη Ρωσία.

Διαβάστε ακόμα:

Πετρέλαιο: Τι θα συμβεί μόλις οι ΗΠΑ «ρίξουν» 180 εκατ. βαρέλια στην αγορά

Nord Stream 2: Ο αγωγός «φάντασμα» που κόστισε $11 δισ. και έναν πόλεμο

Το κρυφό deal του Έλον Μασκ: Πώς η Tesla θα αντιμετωπίσει τον Νο1 κίνδυνο της ηλεκτροκίνησης