Αγορές

Η άνοδος των αποδόσεων «ρίχνει» τις ευρωαγορές

  • newsroom


Τα αμερικανικά futures δείχνουν προς ένα πτωτικό άνοιγμα στην Wall Street, που θα ενισχύσει τις χθεσινές απώλειες

Υποχωρούν οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς η νέα άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων προκαλεί για ακόμα μια φορά αναταράξεις στις διεθνείς αγορές μετοχών.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 χάνει 0,34% στις 412,03 μονλάδες, με τον τομέα πρώτων υλών να υποχωρεί κατά 3,5% καθώς οι περισσότεροι κλάδοι διαπραγματεύονται στο κόκκινο. Εξαίρεση ο τομέας υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που ενισχύεται κατά 1%.

Ο βρετανικός FTSE 100 με απώλειες 0,47%, o γερμανικός DAX χάνει 0,21%, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,03%, ο ιταλικός FTSE MIB  με πτώση 0,07% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύεται κατα 0,16%.

Νωρίτερα, τα ασιατικά χρηματιστήρια σημείωσαν σημαντικές απώλειες, καθώς ο Nikkei και ο Hang Seng  έχασαν πάνω από 2% καθώς οι αποδόσεις του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκαν ξανά. Το πρωί η απόδοση σταθεροποιήθηκε κοντά στο 1,45%.

Τα αμερικανικά futures δείχνουν προς ένα πτωτικό άνοιγμα στην Wall Street, που θα ενισχύσει τις χθεσινές απώλειες. Την περασμένη εβδομάδα οι αμερικανικές αποδόσεις ενισχύθηκαν έως το 1,6% αυξάνοντας τους φόβους για τις αποτιμήσεις των μετοχών και για επιτάχυνση του πληθωρισμού.

Σε ό,τι αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα, η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε μικρότερες των εκτιμήσεων ζημιές για το τέταρτο τρίμηνο του 2020, ωστόσο για το σύνολο του έτους κατέγραψε συνολικές ζημιές ύψους 6,7 δισ. ευρώ. Η εταιρεία προειδοποίησε ότι η πανδημία θα συνεχίσει και το 2021 να πλήττει σοβαρά τη ζήτηση αεροπορικών μεταφορών. Απώλειες άνω του 6% για τη μετοχή της Rio Tinto μετά την ανακοίνωση του προέδρου Σάιμον Τζόνσον ότι θα αποχωρήσει.

Διαβάστε ακόμη:

«Στροφή» σε μέτρα ανάκαμψης όταν τελειώσουν τα lockdown

DBRS: Μόνο ο «Ηρακλής» δεν είναι αρκετός για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών

Ποια εισοδήματα του 2020 δεν θα μπουν στην «τσιμπίδα» της εφορίας

Απόρρητο Απόρρητο