Την αποπληρωμή φθηνών δανείων (γνωστών και ως TLTROs), ύψους σχεδόν 300 δισ. ευρώ, ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα οι τράπεζες της Ευρωζώνης, στη μεγαλύτερη απόσυρση ρευστότητας του ευρωπαϊκού banking την τελευταία 20ετία. 

H εξέλιξη αυτή συνιστά αποτέλεσμα των πρόσφατων μέτρων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία άλλαξε επί τα χείρω τους όρους διακράτησης των συγκεκριμένων χρημάτων, αναγκάζοντας -επί της ουσίας- τις τράπεζες να τα επιστρέψουν ταχύτερα. 

Στόχος της εν λόγω κίνησης είναι η μείωση της διαθέσιμης ρευστότητας και κατ’ επέκταση η επιβράδυνση του ετήσιου πληθωρισμού, ο οποίος παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (10,6% τον Οκτώβριο). 

Υπενθυμίζεται ότι τα TLTROs είχαν εκταμιευτεί από την ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, σε μια προσπάθεια τόνωσης της οικονομίας, μέσω της διατήρησης της φθηνής ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά 

Οι τράπεζες σκοπεύουν να αποπληρώσουν 296 δισ. ευρώ από τα συνολικά 2,1 τρισ. ευρώ, τα οποία έχουν συνολικά λάβει μέσω του εργαλείου των TLTROs. Οι αναλυτές πάντως, πίστευαν ότι οι αποπληρωμές θα έφθαναν το μισό τρισ. ευρώ. Και πάλι, όμως, πρόκειται για τη μεγαλύτερη απώλεια ρευστότητας από το 2000. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το πρώτο «παράθυρο» αποπληρωμής των δανείων, καθώς ορισμένες τράπεζες επέλεξαν να περιμένουν έως τον επόμενο μήνα, προκειμένου να έχουν μια καλύτερη ορατότητα σχετικά με τα διαθέσιμα κεφάλαιά τους. 

«Το παράθυρο πληρωμής του Δεκεμβρίου ενδεχομένως θα είναι μεγαλύτερο» δήλωσε ο Φρεντερικ Ντουκρόζετ, επικεφαλής της Pictet Wealth Management, ο οποίος περιμένει εκταμιεύσεις 900 δισ. ευρώ εντός του επόμενου μήνα.  

Η πρόωρη αποπληρωμή των TLTROs είναι εθελοντική και όχι υποχρεωτική. Ωστόσο, όσες τράπεζες προτιμήσουν να πληρώσουν τα δάνεια στην ώρα τους, τότε θα κληθούν να καταβάλλουν υψηλότερο τόκο. 

Η αντίδραση των αγορών στα παραπάνω αποτελεί ένα πρώτο test για την ΕΚΤ, όσον αφορά τον ευρύτερο στόχο μείωσης του ισολογισμού της, ο οποίος αφορά κρατικά και εταιρικά ομόλογα, ύψους 3,3 τρισ. ευρώ. Πρόκειται για τίτλους, οι οποίοι είχαν αγοραστεί κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους και της πανδημίας.  

Το θέμα θα συζητηθεί, μάλιστα, στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 15 Δεκεμβρίου, με τους αναλυτές να πιστεύουν ότι η μείωση του ισολογισμού θα ξεκινήσει εντός του α’ εξαμήνου του 2023. Όπως και οι αυξήσεις επιτοκίων, το εν λόγω μέτρο έχει ως στόχο την αναχαίτιση του επίμονα υψηλού πληθωρισμού.  

Διαβάστε επίσης

Τα τρία ραντεβού του Nolita, το «Do svidaniya» της Γκρίσιν και το dark της Leroy Merlin

Όλα στο σφυρί: από βίλες και ξενοδοχεία μέχρι πλοία, μετοχές και… εξοπλισμός κομμωτηρίου

Με ποιους νέους τρόπους και πού τρώμε καλύτερα το ελληνικό ψάρι σήμερα