Η Ιταλία τελικά δεν μετατράπηκε σε… «σκουπίδι», καθώς ο οίκος Moody’s διατήρησε (προς ώρας) την επενδυτική βαθμίδα, επιλέγοντας να μην προχωρήσει στην έκδοση νέου report για μία από τις πλέον υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης.

Έτσι, η αξιολόγηση της γειτονικής χώρας παρέμεινε στο «Baa1», δηλαδή μία βαθμίδα άνω της κατηγορίας «junk», με το outlook φυσικά να είναι αρνητικό.

Αναμφίβολα, η απόφαση του αμερικανικού οίκου να μην επικαιροποιήσει την αξιολόγηση, συνιστά θετική είδηση για την κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, η οποία ήδη αντιμετωπίζει έριδες στο εσωτερικό της κυβέρνησης της.

Εκτός ενός πλήγματος στο εθνικό συναίσθημα, μια πιθανή υποβάθμιση από τον Moody’s θα επανέφερε την Ιταλία στο επίκεντρο της προσοχής και θα ανακαλούσε στις μνήμες όλων τις ταραχώδεις στιγμές της πρόσφατης κρίσης χρέους.

Τυπικά, πάντως, ακόμη και στην περίπτωση υποβάθμισης από τον Moody’s, η Ιταλία θα συνέχιζε να συγκαταλέγεται στην κατηγορία του «investment grade», χάρη στους άλλους δύο οίκους αξιολόγησης, Standard & Poor’s και Fitch, οι οποίοι αμφότεροι δίνουν στη γειτονική χώρα υψηλότερη αξιολόγηση.

Ο Fitch, ενδεικτικά, την προηγούμενη εβδομάδα επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «ΒΒΒ» -μία βαθμίδα άνω του Moody’s– διατηρώντας το outlook σε σταθερό. Το ίδιο έπραξε και ο S&P.

Τα προβλήματα, σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι «ζώνουν» ολοένα και περισσότερο τη Ρώμη, ανεξαρτήτως των κινήσεων των οίκων αξιολόγησης.

Η ΕΚΤ, πολύ σύντομα, θα ξεκινήσει να ζητάει από τις τράπεζες την αποπληρωμή των φθηνών δανείων της πανδημικής περιόδου, συνολικού ύψους 500 δισ. δολαρίων. Και οι ιταλικές τράπεζες καλούνται να πληρώσουν το δικό τους μερίδιο, ενόσω το κόστος δανεισμού συνεχίζει να αυξάνεται, ως απόρροια των υψηλότερων επιτοκίων.

«Βραχυπρόθεσμα, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι, οι οποίοι μάς καθιστούν επιφυλακτικούς για την Ιταλία» σχολιάζει ο Νίκολας Φόρεστ, αναλυτής στην Candriam SA. «Η ανάπτυξη έχει αποδειχθεί ανθεκτική, αλλά οι δημοσιονομικές προκλήσεις παραμένουν σημαντικές για την Ιταλία» προσθέτει, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας βρίσκεται σήμερα στο 4,313%. Την ίδια στιγμή, τα spreads, δηλαδή η απόκλιση σε σχέση με τη γερμανική απόδοση, ξεπερνούν τις 185 μονάδες βάσης.

Για να γίνουν αντιληπτά τα παραπάνω μεγέθη, αξίζει να αναφερθεί ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας, αυτήν την στιγμή, ανέρχεται στο 4,010%, με τα spreads να καθηλώνονται στην περιοχή των 150 μονάδων βάσης.

Μια πιθανή υποβάθμιση της ιταλικής οικονομίας από τον Moody’s, δε, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα μπορούσε να ανοίξει την «ψαλίδα» των spreads μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας κατά έως 50 μονάδες βάσης.

Μάλιστα, για την Ιταλία και τις υπόλοιπες ευάλωτες χώρες της Ευρωζώνης, η κατάσταση θα μπορούσε να ήταν χειρότερη, εφόσον δεν υπήρχε το εργαλείο του TPI, το οποίο συνιστά έναν μηχανισμό της ΕΚΤ για την άμβλυνση των μεγάλων διαφοροποιήσεων στις ομολογιακές αποδόσεις εντός του ευρώ.

Χωρίς το TPI, εξηγεί η επενδυτική τράπεζα Mizuho, τα ιταλικά spreads θα είχαν φθάσει στις 250 έως και τις 300 μονάδες βάσης.

Διαβάστε ακόμη

5 εντυπωσιακές βίλες προς ενοικίαση στο Μεγανήσι – Ονειρεμένες κατοικίες στον μικρό παράδεισο του Ιονίου 

Πριγκίπισσα Ειρήνη: Η ασυμβίβαστη γαλαζοαίματη αδελφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έγινε 81 – Αυτή είναι η ζωή της 

Φορολογία: Τα πέντε κρίσιμα «μέτωπα» που θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση 

Εκλογές 2023

Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ