Στην αναβάθμιση του outlook της πορτογαλικής αξιολόγησης προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής ο Moody’s, επικαλούμενος τη βελτίωση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος αναθεώρησε το outlook σε θετικό από σταθερό προηγουμένως, ενώ επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας σε «Baa2».

Η παραπάνω εξέλιξη, σύμφωνα με το report, αντανακλά την «αυξημένη πιθανότητα για μια μακρά περίοδο οικονομικής και δημοσιονομικής μεταρρύθμισης, η οποία θα οδηγήσει σε μια βιώσιμη βελτίωση του πιστωτικού προφίλ και σε ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής πορείας».

Παρότι η οικονομία της ιβηρικής χώρας αναμένεται να επιβραδυνθεί φέτος, ως απόρροια του υψηλού πληθωρισμού, ο Moody’s πιστεύει ότι το ΑΕΠ θα αναπτύσσεται κατά 2% ετησίως για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Κι αυτό, σε μεγάλο βαθμό θα εδράζεται αφενός στις μεταρρυθμίσεις, αφετέρου στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Από την πλευρά της, η Τράπεζα της Πορτογαλίας περιμένει ανάπτυξη 1,8% για φέτος, με το χρέος να υποχωρεί στο 113,9% και το έλλειμμα να περιορίζεται στο 0,4% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της χώρας κυμαίνεται μόλις στο 3,2%. Το 2012, στην κορύφωση της κρίσης χρέους, είχε εκτοξευθεί έως το 18%.

Διαβάστε ακόμη

5 εντυπωσιακές βίλες προς ενοικίαση στο Μεγανήσι – Ονειρεμένες κατοικίες στον μικρό παράδεισο του Ιονίου 

Πριγκίπισσα Ειρήνη: Η ασυμβίβαστη γαλαζοαίματη αδελφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έγινε 81 – Αυτή είναι η ζωή της 

Φορολογία: Τα πέντε κρίσιμα «μέτωπα» που θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση 

Εκλογές 2023

Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ