Υπό περιδίνηση τελεί η διεθνής αγορά των εμπορευμάτων (commodities), ενόσω η Κίνα ταλανίζεται από ογκώδεις διαδηλώσεις εναντίον των lockdowns και της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» έναντι της Covid-19. Μια κατάσταση, η οποία απειλεί την οικονομική δραστηριότητα της χώρας (Νο.2 οικονομία παγκοσμίως) και βυθίζει τη ζήτηση για ενέργεια, τρόφιμα και πρώτες ύλες. 

Δεν είναι τυχαίο ότι η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί τη Δευτέρα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021, καθώς οι επενδυτές φοβούνται τον κίνδυνο πτώσης της κατανάλωσης στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού όλου του κόσμου. Κι όλα αυτά, ενώ η παγκόσμια αγορά δεν διανύει και τις καλύτερες ημέρες.  

Τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, διολισθαίνουν στα επίπεδα των 74 δολαρίων ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη υποχωρούν στα 80 δολάρια ανά βαρέλι, το χαμηλότερο σημείο του τελευταίου έτους. 

Απώλειες παρατηρούνται και στις τιμές των βασικών μετάλλων, με τα συμβόλαια χαλκού να περιορίζονται κατά 1,7% και του σιδηρομεταλλεύματος κατά 2%. Το μαγειρικό λάδι, ταυτόχρονα, καταγράφει κάμψη κατά 3% στην αγορά της Ασίας, εν μέσω των ανησυχιών για καθίζηση της ζήτησης σε εστιατόρια και ξενοδοχεία. 

Ας σημειωθεί ότι η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα για μια σειρά αγαθών, από πετρέλαιο και σίδηρο έως σόγια και χαλκό. Δεδομένου ότι η ζήτηση είχε ήδη μειωθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα, λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας, καθίσταται σαφής ο αρνητικός αντίκτυπος όσων συμβαίνουν στη χώρα. 

Μάλιστα, η πιθανότητα επιδείνωσης της υγειονομικής κατάστασης στην Κίνα, σε συνδυασμό με τα σκληρά και αυστηρά μέτρα της κυβέρνησης, επί της ουσίας «επισκιάζουν» πλήρως τα πρόσφατα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης της κυβέρνησης, «εξουδετερώνοντας» την όποια ευεργετική τους δράση. 

Μια χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα μπορούσε να συνιστά τη λύση του προβλήματος, παρέχοντας ώθηση στην εγχώρια οικονομία και στηρίζοντας την ανάκαμψη της ζήτησης για καύσιμα και μέταλλα. Μια εξέλιξη, η οποία δύναται να συμβάλλει στην τόνωση του ΑΕΠ, το οποίο αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος αισθητά λιγότερο του +5% (από +8% το 2021).  

«Η επαναλειτουργία της Κίνας δεν μοιάζει εύκολη υπόθεση. Η οικονομία ενδεχομένως θα υποφέρει περισσότερο είτε λόγω των ατελείωτων και δίχως νόημα μέτρων περιορισμού, είτε λόγω της υγειονομικής κρίσης» τονίζει ο Ίπεκ Οζκαρντεσκάγια, αναλυτής της Swisspuote Bank.

Διαβάστε επίσης

Ο Μητσοτάκης και οι εκλογές, το VAR του Μαξίμου για Στασινό και Ξιφαρά, οι αυξήσεις στα κινητά και τα φέσια στις στοιχηματικές

O λεπτότερος ουρανοξύστης στον κόσμο βλέπει το Central Park της Νέας Υόρκης από τα 435 μέτρα

Τι έχουν πάθει οι Ελληνες με τις Μαλδίβες; 12 ξενοδοχεία σε έναν προορισμό που ζει δόξες