Το μηνιαίο σερί αγοράς χρυσού από την Κίνα για τη δημιουργία αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας έφτασε στο τέλος του. Οι επενδυτές φυσικού αερίου είναι επιφυλακτικοί για τυχόν διαταραχές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναστάτωση στις αγορές.

Παράλληλα, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) δημοσιεύει τις τελευταίες εκτιμήσεις του για την προσφορά και τη ζήτηση την Τετάρτη, με πληροφορίες σχετικά με το πώς οι ισχυρές συνθήκες καλλιέργειας ενσωματώνονται στις στενά παρακολουθούμενες προβλέψεις.

Ιδού πέντε γραφήματα στα οποία θα βασιστούν οι αναλυτές όσον αφορά τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις τους για την παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων, σύμφωνα με το Bloomberg:

Χρυσός

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας δεν αγόρασε καθόλου χρυσό τον περασμένο μήνα, τερματίζοντας το σερί μαζικών αγορών που ώθησε το πολύτιμο μέταλλο σε υψηλό ρεκόρ τον Μάιο. Η τράπεζα αυξάνει τα αποθέματά της από τον Νοέμβριο του 2022, αποτελώντας την ηγέτιδα στη λίστα των αγορών από τις κεντρικές τράπεζες, εν μέσω των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων.

Ο κίνδυνος για τους επενδυτές σε χρυσό είναι ότι η αδηφάγος όρεξη της Κίνας για ράβδους έχει αφήσει το πολύτιμο μέταλλο ευάλωτο σε οποιαδήποτε πιθανή μεταβολή της ζήτησης.

Καλαμπόκι

Η καλλιέργεια καλαμποκιού στις ΗΠΑ, η οποία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, έχει ξεκινήσει με τον καλύτερο τρόπο, με το 75% των χωραφιών να βρίσκεται σε καλή ή άριστη κατάσταση. Οι άφθονες βροχοπτώσεις και οι λογικές θερμοκρασίες έδωσαν ώθηση στην παραγωγή, ακόμη και τη στιγμή που ορισμένοι αγρότες αντιμετώπιζαν πλημμυρισμένα χωράφια.

Οι προμήθειες σιτηρών της Αμερικής είναι απαραίτητες, καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στη Ρωσία, τον κορυφαίο εξαγωγέα σιταριού, περιόρισαν τη συγκομιδή. 

Οι επενδυτές κατά μέσο όρο αναμένουν ότι το USDA θα προβεί σε λίγες αλλαγές στις προβλέψεις του για την παραγωγή καλαμποκιού στις ΗΠΑ στην επόμενη έκθεσή του για την παγκόσμια προσφορά και ζήτηση στη γεωργία, καθώς είναι ακόμη νωρίς για περαιτέρω επικαιροποίηση των δεδομένων.

Πετρέλαιο

Οι υπουργοί των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ+ παρουσίασαν σχέδια για την αύξηση της παραγωγής κατά σχεδόν 2,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως τον Οκτώβριο του 2025, κατά τη συνάντησή τους στις 2 Ιουνίου.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά 5% μετά την ανακοίνωση, με τους υπουργούς να επιμένουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης θα μπορούσε να ακυρωθεί ή ακόμη και να μετατραπεί σε μείωση.

Φυσικό αέριο

Οι παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου κινδυνεύουν από διαταραχές στην προσφορά και αυξημένη ζήτηση, δεδομένης της καλοκαιρινής σεζόν στο βόρειο ημισφαίριο. Οι επενδυτές βρίσκονται σε επιφυλακή για οποιαδήποτε παγκόσμια διαταραχή στην εν λόγω αγορά, ειδικά μετά τα απροσδόκητα προβλήματα στη νορβηγική παραγωγή.

Η απειλή μείωσης της προσφοράς, τα γεωπολιτικά προβλήματα και ο σκληρός ανταγωνισμός για τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου αποτελούν επίσης πηγές μεταβλητότητας που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την τιμή αναφοράς του ολλανδικού φυσικού αερίου και το ασιατικό spot LNG, υψηλότερα.

Αιολική ενέργεια

Η λειτουργία νέων υπεράκτιων αιολικών τουρμπίνων αναμένεται να φτάσει σε νέα υψηλά επίπεδα φέτος, καθώς αρκετές νέες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ταϊβάν, αυξάνουν την παραγωγική δυναμική τους. 

Σύμφωνα με το BloombergNEF, θα τεθούν σε λειτουργία 18,3 γιγαβάτ υπεράκτιας αιολικής ενέργειας το 2024, κάτι το οποίο αποτελεί νέο ρεκόρ. Το ορόσημο αυτό λαμβάνει χώρα καθώς οι δημοπρασίες υπεράκτιων αιολικών συστημάτων θα εκτοξευθούν, υποστηρίζοντας μια ισχυρή αναπτυξιακή πορεία, ενώ η παραγωγική δυναμικότητα ενδέχεται να δεκαπλασιαστεί μέχρι το 2040, στα 742 γιγαβάτ.

Διαβάστε ακόμη

Τα νέα γραφεία της ΕΥ στο Μαρούσι – Συμφωνία με Noval Property και Brook Lane Capital (pics + vid)

Η ΒΕΝΕΤΗΣ ολοκλήρωσε την απόκτηση της «Παγωτά ΔΩΔΩΝΗ» – Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας (pics)

Ανοίγει ολοένα περισσότερο η «Πύλη του κάτω κόσμου» (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ