Το πετρέλαιο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς το κύμα εξεγέρσεων στην Κίνα κατά των lockdown επηρέασε αρνητικά τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου και θόλωσε τις προοπτικές για τη ζήτηση ενέργειας, αυξάνοντας τις πιέσεις στην ήδη εύθραυστη παγκόσμια αγορά αργού.

Το West Texas Intermediate έπεσε κάτω από τα 74 δολάρια το βαρέλι, έπειτα από τρεις εβδομάδες απωλειών. Διαμαρτυρίες για τους σκληρούς περιορισμούς κατά του ιού ξέσπασαν στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, εν μέσω διαδηλώσεων στο Πεκίνο και τη Σαγκάη οδηγώντας σε ξεπούλημα τα εμπορεύματα.

«Το κλίμα στην αγορά πετρελαίου παραμένει αρνητικό και οι εξελίξεις το Σαββατοκύριακο στην Κίνα σίγουρα δεν θα βοηθήσουν», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING Groep NV στη Σιγκαπούρη.

Η κινεζική ζήτηση πετρελαίου θα μπορούσε κατά μέσο όρο να φθάσει τα 15,11 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα αυτό το τρίμηνο, από 15,82 εκατομμύρια ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με την Kpler, εταιρεία δεδομένων και ανάλυσης.

«Οι προοπτικές της ζήτησης θα επιδεινωθούν προτού έρθει βελτίωση», δήλωσε ο Fenglei Shi, επικεφαλής της αγοράς πετρελαίου της Μεγάλης Κίνας στην S&P Global Commodity Insights, επικαλούμενος την αύξηση των περιορισμών.

Εκτός από την Κίνα, οι έμποροι αξιολογούσαν επίσης την κίνηση των ΗΠΑ να χορηγήσουν στην Chevron Corp. άδεια για την επανέναρξη της παραγωγής πετρελαίου στη Βενεζουέλα, αφού οι κυρώσεις είχαν σταματήσει όλες τις δραστηριότητες γεώτρησης σχεδόν πριν από τρία χρόνια.

Η ελάφρυνση των κυρώσεων έρχεται αφότου Νορβηγοί μεσολαβητές ανακοίνωσαν την επανέναρξη των πολιτικών συνομιλιών μεταξύ του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και της αντιπολίτευσης αυτό το Σαββατοκύριακο. Τα συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου του WTI υποχώρησαν έως και 3,2%, στα 73,82 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, πριν επιστρέψουν στα 73,97 δολάρια.

Τα συμβόλαια Ιανουαρίου του Brent  ήταν 2,8% χαμηλότερα στα 81,26 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο ICE Futures Europe.

 

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Ρυθμίζουν δάνεια και παγώνουν «πανωτόκια»

Ο Μητσοτάκης και οι εκλογές, το VAR του Μαξίμου για Στασινό και Ξιφαρά, οι αυξήσεις στα κινητά και τα φέσια στις στοιχηματικές

Μαρούσι: Ακόμη δύο πωλητήρια αξίας 29 εκατ. ευρώ για γνωστά ακίνητα στην Κηφισίας