Κάτω του ψυχολογικού ορίου του 4% υποχωρεί -για πρώτη φορά από τις 9 Ιουνίου- η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου, εν μέσω του (σχετικά) βελτιωμένου κλίματος στις αγορές. 

Η πυροσβεστική παρέμβαση της Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται ότι… κάνει δουλειά, με τους αγοραστές να επιστρέφουν και τους πωλητές να αποχωρούν, κάτι που οδηγεί σε ανάκαμψη των ομολογιακών τιμών. 

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ προανήγγειλε ένα νέο εργαλείο για την απορρόφηση των κραδασμών, οι οποίοι προκαλούνται από την ποσοτική σύσφιγξη και τις επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα εφαρμόσει επιπλέον ευελιξία στις επανεπενδύσεις των ομολόγων, τα οποία αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματος PEPP.   

Ως αποτέλεσμα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί σήμερα κατά 32 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 3,98%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 10 ημερών.  

Αποκλιμάκωση παρατηρείται και στις αποδόσεις των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης, με το 10ετές ομόλογο της Ιταλίας να διολισθαίνει κατά 17 μονάδες βάσης (3,68%), της Ισπανίας κατά 13 μονάδες βάσης (2,75%), της Πορτογαλίας κατά 14 μονάδες βάσης (2,70%) και της Κύπρου κατά 10 μονάδες βάσης (3,34%).  

Όσον αφορά τα spreads, δηλαδή την απόκλιση σε σχέση με τις αποδόσεις του γερμανικού 10ετούς ομολόγου (κυμαίνεται στο 1,65%), τα ελληνικά περιορίζονται στις 233 μονάδες βάσης, ενώ τα ιταλικά ακολουθούν στις 201 μονάδες βάσης.  

Παρά τη βελτιωμένη εικόνα της Παρασκευής, πάντως, οι ανησυχίες για την αγορά των κρατικών ομολόγων παραμένουν επί τάπητος, δεδομένων συντονισμένων κινήσεων σύσφιγξης των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες αποσκοπούν στην τιθάσευση του πληθωριστικού φαινομένου. Τα υψηλότερα επιτόκια ουσιαστικά υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης, κάτι που εντείνει τον κίνδυνο ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία.

Χθες, η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης (από 1% σε 1,25%), ενώ η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, σε μια κίνηση έκπληξη, αναθεώρησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης (από -0,75% σε -0,25%). Το βράδυ της Τετάρτης είχε προηγηθεί η αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης (από 0,75% σε 1,5%) των επιτοκίων της Federal Reserve, ενώ τον επόμενο μήνα θα ακολουθήσει η ΕΚΤ με μια παρέμβαση της τάξης των 25 μονάδων βάσης (από 0% σε 0,25%).  

Ας μην ξεχνάμε, δε, ότι η ΕΚΤ απέφυγε την Τετάρτη να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις επιμέρους παραμέτρους του προωθούμενου εργαλείου, κάτι που ομολογουμένως προκαλεί αμηχανία στους αναλυτές και ενισχύει τη δυσπιστία ως προς την ικανότητα της ΕΚΤ να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό – ρεκόρ (8,1% τον Μάιο), διατηρώντας παράλληλα τις αποδόσεις των ευάλωτων χωρών σε νορμάλ επίπεδα.    

Διαβάστε επίσης:

Βγάζει αντίδραση το Χρηματιστήριο: Ράλι έως 10% σε ΤΕΝΕΡΓ, κέρδη 5% για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΔΕΗ

Επιστρέφει ο εφιάλτης της ύφεσης – Βαριές σκιές στις διεθνείς αγορές

Ελλάδα χωρίς Μνημόνια: Eπόμενος στόχος η επενδυτική βαθμίδα με αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης