Το Χρηματιστήριο της Μόσχας επιτρέπει από σήμερα το trading ομολόγων σε ορισμένους ξένους επενδυτές, έπειτα από σχεδόν έξι μήνες αναστολής των συναλλαγών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού Χρηματιστηρίου, η αγορά ομολόγων ανοίγει μόνο για επενδυτές από από «χώρες που δεν είναι εχθρικές». Η παραπάνω κίνηση αποκλείει αρκετούς από τους μεγαλύτερους επενδυτές της Ρωσίας που έχουν επιβάλει κυρώσεις στην οικονομία της, σύμφωνα με το bbc.

Η Ρωσία έκλεισε τις αγορές της τον Φεβρουάριο για να περιορίσει την έξοδο χρημάτων από τη χώρα κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία. Σε ανακοίνωσή του, το Χρηματιστήριο της Μόσχας ανέφερε ότι θα ανοίξει εκ νέου την αγορά ομολόγων του σε «πελάτες, μη κατοίκους Ρωσίας από χώρες που δεν είναι εχθρικές, καθώς και σε μη κατοίκους των οποίων οι τελικοί δικαιούχοι είναι ρωσικά νομικά ή φυσικά πρόσωπα». Η Κίνα και η Τουρκία είναι πιθανό να είναι μεταξύ αυτών των κρατών, καθώς δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Πρόσθεσε ότι τράπεζες, χρηματιστές και εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων είχαν αρχίσει να εγγράφουν τους ξένους πελάτες τους στο χρηματιστήριο.

Η Ρωσία ανέστειλε τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου της Μόσχας λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Τον Μάρτιο, ξεκίνησε μια σταδιακή επαναλειτουργία που περιορίστηκε σε ομόλογα που εκδόθηκαν από τη ρωσική κυβέρνηση. Η επανέναρξη των συναλλαγών τη Δευτέρα αποκλείει επενδυτές από «εχθρικές» χώρες, οι οποίοι εξακολουθούν να μην μπορούν να πουλήσουν ρωσικούς τίτλους. Πρόκειται για τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Καναδά και την Ιαπωνία.

Διαβάστε ακόμα:

Τρεις… εκπλήξεις αφήνουν στα κρατικά ταμεία 2 δισ. ευρώ

Ευρωζώνη: Η ύφεση είναι πλέον το βασικό σενάριο – Πρόβλεψη για πληθωρισμό 8% φέτος

Τα γιγαντιαία projects του μετρό που αλλάζουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη (pics)