Μικρότερη του αναμενόμενου αποδείχθηκε η αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, με αποτέλεσμα η λίρα να διολισθαίνει εκ νέου στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Πιο συγκεκριμένα, οι νομισματικές αρχές της γειτονικής χώρας αναθεώρησαν κατά 250 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο, το οποίο πλέον ανέρχεται στο 17,5% (από 15% προηγουμένως).

Ωστόσο, οι αναλυτές περίμεναν ακόμη υψηλότερη άνοδο –συγκεκριμένα στο 20%– καθώς ο πληθωρισμός παραμένει εκτός ελέγχου (40% τον Ιούνιο).

Η διάψευση αυτών των προσδοκιών, όπως είναι εύλογο, ασκεί πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα, το οποίο «βουλιάζει» στις 26,92 λίρες/δολάριο, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Κι αυτό, διότι οι αναλυτές πιστεύουν ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για την αναχαίτιση της ακρίβειας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο κατά 650 μονάδες βάσης, από 8,5% στο 15%. Επρόκειτο, μάλιστα, για την πρώτη σύσφιγξη, έπειτα από τουλάχιστον δύο χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, η δεύτερη συνεχόμενη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής επιβεβαιώνει την άρδην αλλαγή πλεύσης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει εγκαταλείψει τις ανορθόδοξες και υπερχαλαρές νομισματικές πολιτικές, με στόχο την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Ωστόσο, αυτή η πορεία μετάβασης θα πρέπει να γίνει σταδιακά, όπως έχει επανειλημμένως υποστηρίξει η διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας, Χαφιζέ Γκέι Ερκάν, καθώς το επιτοκιακό σοκ μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην οικονομία, υπονομεύοντας την ανάπτυξη.

Η Τουρκία, μέχρι και τον Μάρτιο, είχε υιοθετήσει μια αμφιλεγόμενη στρατηγική, μειώνοντας τα επιτόκια έως το 8,5%. Αυτό, όμως, είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση του πληθωρισμού, ο οποίος ξεπέρασε ακόμη και το 80% προτού τελικά αποκλιμακωθεί στο 40% τον Ιούνιο.

Αυτή η επιλογή είχε ως σαφή στόχο την ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης, ως απόρροια της επικοινωνιακής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, με τον Ερντογάν να προτάσσει το «θαύμα» της τουρκικής οικονομίας.

Πλέον, όμως, έχοντας εξασφαλίσει ακόμη μία θητεία, ο «Σουλτάνος» εστιάζει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, ο οποίος εξακολουθεί να καλπάζει, «τρώγοντας» το εισόδημα των νοικοκυριών και μειώνοντας τη διεθνή εμπιστοσύνη της χώρας.  

Ωστόσο, η σταθερότητα είναι ένα χαρακτηριστικό, το οποίο δεν συναντάται ιδιαίτερα στον Ερντογάν. Έτσι, κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για το τι θα συμβεί σε έναν χρόνο από τώρα.

Ήδη, σε διάφορα μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζουν τον Ερντογάν, ακούγονται φωνές για μείωση της νομισματικής σύσφιξης.

Διαβάστε ακόμα

Η Εφη και οι καρικατούρες, ο Ραφήνας και τα ντελικατέσεν, ο Ντζανάτος περί άλλων τυρβάζει για το Λουτράκι και η Ellington θολώνει (ως συνήθως) τα νερά 

Ισχυρό ενδιαφέρον για το Μεγάρο Μποδοσάκη στο Σύνταγμα – Τα ονόματα (pics)

Έτσι θα είναι τα δύο νέα ιδιωτικά club των νοτίων προαστίων με επενδύσεις δεκάδων εκατ. ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ