ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση στη Wall Street – «Χωνεύει» τα κέρδη της εβδομάδας και ετοιμάζεται για τη Fed (upd)

Aπώλειες καταγράφουν οι αμερικανικοί δείκτες με τους επενδυτές να «ζυγίζουν» την επερχόμενη συνεδρίαση της Fed - Συνεχίζεται το ράλι για τη μετοχή της Arm – Ξεπερνά σε P/E τον γίγαντα της Nvidia

(Last upd: 21.00) Πτώση καταγράφουν οι βασικοί δείκτες στη σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να «χωνεύουν» τα χθεσινά ισχυρά κέρδη, τα οποία προήλθαν από το «ντεμπούτο» της Arm και τη μεγαλύτερη Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) του 2023.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones σημειώνει απώλειες κατά σχεδόν 246 μονάδες ή σε ποσοστό 0,71%  και βρίσκεται στις 34.660 μονάδες. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 υποχωρεί κατά -1,06 % και τις 4.456 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έχει διευρύνει τις απώλειές του από το αρχικό -0,32% στο -1,58% και τις 13.741 μονάδες.

Οι επενδυτές υποδέχθηκαν την Πέμπτη με άκρατο ενθουσιασμό την IPO της Arm, της βρετανικής εταιρείας παραγωγής μικροτσίπς, η οποία στην πρώτη της συνεδρίαση έκανε ράλι σχεδόν 25%.

Το θετικό κλίμα για την Arm συντηρείται και σήμερα, με τη μετοχή της εισηγμένης να κερδίζει 6%. Αποτέλεσμα είναι η αποτίμησή της να ξεπερνά τα 72 δισ. δολάρια και η εταιρεία να διαπραγματεύεται με premium έναντι της Nvidia, παραδοσιακού «γίγαντα» των τσιπς (170 Vs 110 σε όρους P/E).

Σημειώνεται ότι η Arm ελέγχεται σε ποσοστό 90% από την ιαπωνική Softbank, ενώ τα υπόλοιπο 10% βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά και κατανέμεται σε διάφορους επενδυτές, ανάμεσα στους οποίους και οι κολοσσοί των Apple, Google, Samsung και TSMC.

Στο μέτωπο των οικονομικών εξελίξεων, οι τιμές παραγωγού (πληθωρισμός χονδρικής) αυξήθηκαν κατά 0,7% τον Αύγουστο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις περί ανόδου κατά 0,4%. Παρ’ όλα αυτά, εξαιρώντας τους κλάδου της ενέργειας και των τροφίμων, ο λεγόμενος δομικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,2%, εντός του προβλεπόμενου ορίου.

«Ο δομικός πληθωρισμός φαίνεται ότι βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση» τονίζει η Μόνα Μαχάτζαν, αναλύτρια στην Edward Jones. «Είναι κάτι το θετικό γιατί η κεντρική τράπεζα τείνει να παρακολουθεί στενά τον δομικό δείκτη» προσθέτει, μιλώντας στο CNBC.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο 5,25% – 5,50% στη συνεδρίαση της 19ης – 20ης Σεπτεμβρίου. Το παραπάνω σενάριο, άλλωστε, συγκεντρώνει πιθανότητες 97%. Ωστόσο, για τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου οι πιθανότητες μιας πιθανής αύξησης φθάνουν στο 40%.

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, οι αμερικανικοί δείκτες οδεύουν προς μια θετική εβδομάδα, με τον Dow Jones να κερδίζει 1%. S&P 500 και Nasdaq, από την πλευρά τους, εμφανίζουν άνοδο 1,1% και 1,2% αντίστοιχα, στο πενθήμερο.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Adobe υποχωρεί κατά 1,6%, παρά τα καλύτερα του αναμενόμενου οικονομικά μεγέθη του β’ τριμήνου. Την ίδια στιγμή, η απεργία σε τρία βασικά εργοστάσια παραγωγής οχημάτων στις ΗΠΑ ασκεί πιέσεις στις μετοχές των Ford, General Motors και Stellantis, οι οποίες χάνουν έως 2%.

Διαβάστε ακόμα

Το “disruption Stefanos” πιάνει τόπο στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αγοραστός και ο Χαρδαλιάς, η λυπητερή στις ασφαλιστικές και το λιμάνι του Βόλου

HSBC: Ποιους είδαν, τι άκουσαν οι ξένοι επενδυτές που έφερε στην Αθήνα (γραφήματα)

Αlpha Bank – Eurobank: Κίνδυνοι για την οικονομία από τις φυσικές καταστροφές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ