Μικρές διακυμάνσεις παρουσίασαν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, καθώς ο ενθουσιασμός για την προοπτική της έναρξης του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες καταλάγιασε.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε ανεπαίσθητη αύξηση κατά 0,01% στις 476 μονάδες, με τους επιμέρους κλάδους να εμφανίζουν μεικτά πρόσημα. Θυμίζουμε πως ενδοσυνεδριακά την Πέμπτη ο δείκτης είχε αγγίξει το υψηλότερο σημείο του από τον Ιανουάριο του 2022.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX έμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος χάνοντας μόλις 79 μονάδες (0,00%) στις 16.751 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διευρύνθηκε σε ποσοστό 0,28% και τις 7.596 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,95% φτάνοντας τις 7.576 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κέρδισε 0,05% στις 30.373 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 10.095 μονάδες μειωμένος κατά 0,75%.

Η νέα υποχώρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη επιβεβαίωσε την τροχιά επιβράδυνσης της οικονομίας της Ευρωζώνης. Ο σύνθετος PMI παρέμεινε σταθερά κάτω από τα υφεσιακά επίπεδα των 50 μονάδων, στις 47 μονάδες το Δεκέμβριο από τις 47,6 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα συμπληρώνοντας μάλιστα τον έβδομο διαδοχικό μήνα συρρίκνωσης.

Όμως, σε αντίθεση με την αμερικανική Fed, η ΕΚΤ εμφανίστηκε πιο επιφυλακτική ως προς τις επόμενες κινήσεις της και την προοπτική έναρξης του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων μέσα στους πρώτους μήνες του 2024. Την ίδια γραμμή ακολούθησαν και οι πρώτοι τραπεζίτες της Ευρωζώνης που έκαναν δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ θέλοντας να μετριάσουν τις υψηλές προσδοκίες της αγοράς.

Μεταξύ τους και ο συνήθως μετριοπαθής επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας τηςς Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, ο οποίος παραδέχτηκε μεν πως η επόμενη κίνηση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα είναι προς τα κάτω, αλλά κάλεσε τις αγορές να επιδείξουν υπομονή. «Δεν καθοδηγούμαστε από ένα ημερολόγιο, αλλά από τα δεδομένα» τόνισε χαρακτηριστικά, αποφεύγοντας να δεσμευτεί σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Άλλωστε, στις νέες οικονομικές προβλέψεις που εξέδωσε, η ΕΚΤ μείωσε την πρόβλεψη της για τα επίπεδα του πληθωρισμού εντοπίζοντας μεγαλύτερες αντιστάσεις στην αποκλιμάκωση του.

Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές παρέμειναν σήμερα σχεδόν αμετάβλητες όμως οδεύουν προς τη συμπλήρωση της πρώτης εβδομάδας τους με κέρδη τους τελευταίους δύο μήνες.

Η τιμή του Brent ενισχύεται κατά 0,13% στα 76,69 δολάρια και του αμερικανικού WTI υποχωρεί οριακά στο -0,08% στα 71,52 δολάρια το βαρέλι.

Μικρή άνοδος για το χρυσό που με τον τρόπο αυτό κλείνει την εβδομάδα πάνω από το όριο των 2.000 δολαρίων την ουγγιά. Συγκεκριμένα κερδίζει 0,14% στα 2.047 δολάρια.

Στις αγορές συναλλάγματος, η παρέμβαση του προέδρου της Fed της Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς, που χαρακτήρισε πρόωρη τη συζήτηση για περικοπές των αμερικανικών επιτοκίων είχε άμεσο αντίκτυπο στην πορεία του δολαρίου που ανέκαμψε μετά τη χθεσινή υποχώρηση του σε χαμηλό τεσσάρων μηνών.

Έτσι, ο δείκτης δολαρίου ανέβηκε κατά 0,44% στα 102,41, ενώ αντιστοίχως η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου βρέθηκε στο 1,0908 με το ευρώ να υποχωρεί κατά 0,75%.

Διαβάστε ακόμα

Morgan Stanley: Οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών για το 2024 – Top pick η Alpha Bank (γραφήματα)

Βολές ΝΟVA προς ΕΕΤΤ για τις υψηλές τιμές στην οπτική ίνα

Μετά το ΔΝΤ η Ελλάδα εξοφλεί πρόωρα και τα διμερή δάνεια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ