ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια ανάσχεσης στο «κύμα» απωλειών – Σε ποιες μετοχές επιμένουν οι πωλητές (upd)

Η Λεωφόρος Αθηνών συντονίζεται με τους κλυδωνισμούς στις διεθνείς αγορές - Jefferies: Νέα υψηλότερη τιμή στόχος για Eurobank στα 2,60 ευρώ και σύσταση αγοράς

(Τελευταία ενημέρωση – 15:32)

Με βίαιο τρόπο επέστρεψε στις ρευστοποιήσεις το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν ξεφεύγει από τον κανόνα του διεθνούς sell off, που έχει πυροδοτήσει το σενάριο μίας νέας γεωπολιτικής κρίσης. Ωστόσο, οι αρχικές απώλειες «απορροφήθηκαν» σταδιακά κατά το δεύτερο μισό της συνεδρίασης με στοχευμένες κινήσεις των επενδυτών, παρουσιάζοντας έτσι καλύτερη εικόνα σε σχέση με τα ξένα χρηματιστήρια.

Η ήδη έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή τείνει να περάσει σε άλλη… διάσταση, καθώς η επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, που καταλογίζεται στο Ισραήλ, έχει φέρει ένα «ντόμινο» εξελίξεων. Από την πλευρά του, το Τελ Αβίβ βρίσκεται σε επιφυλακή για τυχόν αντίποινα, με τη συγκεκριμένη είδηση να «εκτοξεύει» το πετρέλαιο, «βυθίζοντας» ταυτόχρονα τα χρηματιστήρια.

Μία νέα καθυστέρηση στην έναρξη του κύκλου μειώσεων των επιτοκίων από πλευράς αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) αποτελεί πρόσθετο «πονοκέφαλο» για τους traders, με αποτέλεσμα η Wall Street να κάνει χθες την αρχή με πτωτικό «γύρισμα» και κλείσιμο των βασικών δεικτών με απώλειες μεγαλύτερες του 1%. Ακολούθησαν σήμερα, στο ίδιο μήκος κύματος, οι ασιατικές και οι ευρωπαϊκές αγορές.

Όσον αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, η χθεσινή ασθενική αντίδραση -με τον Γενικό Δείκτη μακριά από τα υψηλά ημέρας- αποδεικνύει τον παροδικό της χαρακτήρα, με τους πωλητές να παίρνουν ξανά τα ηνία με το «καλημέρα» και με τους θετικούς καταλύτες να απουσιάζουν. Υπενθυμίζεται ότι η εβδομάδα ξεκίνησε με διήμερη πτώση για το Χ.Α.

Στις συναλλαγές της Παρασκευής, ο ΓΔ υποχωρεί κατά 0,42% στις 1.381,24 μονάδες, που είναι και το υψηλό ημέρας, ενώ το χαμηλό ημέρας εντοπίζεται στις 1.364,08 μονάδες. «Συμμάχους» στο ενδοσυνεδριακό rebound έχει τον ΟΤΕ, την Τρ. Πειραιώς, αλλά και τα διυλιστήρια (Motor Oil – HELLENiQ ENERGY), τα οποία επωφελούνται από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Μάλιστα, ο δείκτης οδεύει προς το χαμηλότερο κλείσιμο από τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, χάνοντας σημαντικά κεκτημένα σχετικά με τη φετινή χρονιά. Η σημερινή διόρθωση αφορά όλους τους κλαδικούς δείκτες, οι οποίοι υποχωρούν σημαντικά, με το ταμπλό να «κοκκινίζει» στο σύνολό του.

Πλέον, οδεύουμε προς τη δεύτερη συναπτή εβδομάδα απωλειών, με το sell off της Τρίτης (2/4) να παίζει καταλυτικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη. Αν και πρόκειται για έναν παραδοσιακά καλό μήνα για την εγχώρια αγορά, ο φετινός Απρίλιος ξεκίνησε με το «αριστερό», με τους επενδυτές να ρευστοποιούν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους.

Με την απουσία θετικών καταλυτών, η διάρκεια της διόρθωσης θα εξαρτηθεί κυρίως από το κλίμα στις διεθνείς αγορές, οι οποίες παρουσιάζουν αρκετά «ups and downs» τις τελευταίες ημέρες. Βέβαια, οι περισσότεροι μεγάλοι δείκτες στο εξωτερικό παραμένουν κοντά στα ιστορικά υψηλά τους, εν αντιθέσει με την Αθήνα, η οποία ναι μεν «χτύπησε» πρόσφατα τα υψηλότερα επίπεδα από το 2011, ωστόσο υπάρχουν ακόμη περιθώρια περαιτέρω ανόδου, διότι αρκετές μετοχές διαπραγματεύονται με σημαντικό discount.

«Κοκκίνισε» το ταμπλό

Το τοπίο στον πίνακα των συναλλαγών δείχνει καθολική επικράτηση των πωλητών, με ελάχιστες μετοχές να αντιστέκονται. Πιο συγκεκριμένα, ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,85% στις 1.157,69 μονάδες, ο FTSE 25 κινείται πτωτικά κατά 0,86% στις 3.307,24 μονάδες και ο Mid Cap κινείται χαμηλότερα κατά 1,25% στις 2.268,91 μονάδες.

Στις μετοχές των τραπεζών, απώλειες καταγράφουν η Eurobank (-1,78% στο 1,766 ευρώ), η Alpha Bank (-1,5% στο 1,547 ευρώ) και η Εθνική (-0,65% στα 7,034 ευρώ), ενώ η Πειραιώς καταφέρνει να «αποδράσει» με +0,14% στα 3,708 ευρώ.

Στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η Σαράντης διολισθαίνει 3,91% και ακολουθούν με πτώση τουλάχιστον 2% η Coca Cola,η Quest Holdings και η Autohellas. Υποχωρούν περισσότερο από 1% η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ElvalHalcor, η Aegean, η Mytilineos και η Ελλάκτωρ.

Ανακάμπτει κατά 1% η Motor Oil, ενώ σε θετικό έδαφος διαπραγματεύονται επίσης ο ΟΤΕ και η HELLENiQ ENERGY. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ισχυρή πτώση καταγράφουν η Profile, η Intralot, η ΑΒΑΞ, η ΕΧΑΕ και η Intrakat, ενώ ακολουθούν με τουλάχιστον -1% η Intracom Holdings, η Austriacard, ο ΟΛΠ και η Alumil.

Η συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώνεται στα 45,116 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 5,6 εκατ. ευρώ. Τζίρο 8,96 εκατ. ευρώ κάνει η Πειραιώς και ακολουθούν η Εθνική (6,79 εκατ. ευρώ) και η Mytilineos (4,82 εκατ. ευρώ). Στα 94,676 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της αγοράς, ενώ οι sellers επικρατούν κατά κράτος, καθώς 88 μετοχές υποχωρούν έναντι 14 που ενισχύονται και 13 που παραμένουν χωρίς μεταβολή.

Η εικόνα της χθεσινής αντίδρασης

Γλίτωσε τα χειρότερα το Χρηματιστήριο στη συνεδρίαση της Πέμπτης, με το πρόσημο να «παίζεται» μέχρι την τελευταία στιγμή. Ανθεκτικό αποδείχθηκε το σημείο στήριξης των 1.380 μονάδων, αν και ενδοσυνεδριακά τέθηκε υπό απειλή. Με χαμηλό ημέρας τις 1.376,62 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης «ισοφάρισε» το κλείσιμο της 1ης Φεβρουαρίου. Στις 48,5 μονάδες η απόσταση από το υψηλό έτους (και 13ετίας) των 1.434 μονάδων, που μεταφράζεται σε -3,4% από τα συγκεκριμένα επίπεδα.

Ανέκαμψαν οι τράπεζες έπειτα από έξι μέρες απωλειών, αν και η αντίδραση ήταν ασθενική, καθώς ο κλαδικός δείκτης ανέκτησε μόλις 4 μονάδες από τις συνολικά 65 που απώλεσε. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο FTSE 25 και ο Mid Cap «απορρόφησαν» ένα μικρό μέρος της διήμερης χασούρας, με τον δεύτερο να μην καταφέρνει να επιστρέψει πάνω από τις 2.300 μονάδες.

Μία από τις καλύτερες «συμπεριφορές» παρουσιάζει την τρέχουσα εβδομάδα η Aegean, η οποία άφησε πίσω το -4,31% της Τρίτης με δύο απανωτά «άλματα» σχεδόν 2% το καθένα. Επέστρεψε στο +10% η απόδοση από τις αρχές του έτους, με την κεφαλαιοποίηση της αεροπορικής εταιρείας να ανέρχεται στο 1,124 δισ. ευρώ, καταλαμβάνοντας την 21η θέση στον σχετικό πίνακα.

Με ράλι 5,3% την Πέμπτη η Autohellas «απογειώθηκε» στα 13,9 ευρώ και σε υψηλό 7μήνου, με αμέσως επόμενο υψηλότερο κλείσιμο να είναι τα 14,16 ευρώ της 31ης Αυγούστου 2023. Σημειώνει κέρδη 8,76% από τις αρχές του φετινού έτους. Στα 675 εκατ. ευρώ η χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης, μία θέση κάτω από την Intralot και πάνω από τον ΟΛΠ.

Νέα ισχυρή πτώση για την ElvalHalcor, η οποία έκλεισε χθες στο 1,87 ευρώ, που είναι το χαμηλότερο σημείο της για το 2024, έχοντας ολοκληρώσει την περσινή χρονιά στο 1,85 ευρώ. Στο ίδιο μήκος κύματος, η μετοχή της μητρικής Viohalco βρέθηκε κάτω από τα 5,2 ευρώ για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2023, με τετραήμερο αρνητικό σερί 7,32%.

Επτά ημέρες απωλειών μετρά η Mytilineos, με τη συνολική πτώση για το επίμαχο διάστημα να ανέρχεται στο -7,3%. Έκλεισε στα 34 ευρώ, ενώ έχει να βρεθεί κάτω από αυτή την τιμή από τον περασμένο Οκτώβριο. Καταλαμβάνει την 6η θέση στον πίνακα των κεφαλαιοποιήσεων με αξία 4,858 δισ. ευρώ.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, το 5ήμερο πτωτικό σερί της ΑΒΑΞ κατά -9,14% την έφερε κάτω από το 1,5 ευρώ για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2023. Τρίτη μέρα απωλειών και 7η στις τελευταίες 8 για την Intralot, η οποία έκλεισε στο 1,12 ευρώ, σε χαμηλό άνω των δύο μηνών. Έβδομη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση για την Πλαστικά Θράκης, σε σωρευτικές απώλειες 6,71%, χάνοντας τα 4 ευρώ και κλείνοντας σε χαμηλό 5 μηνών.

Αβεβαιότητα στο εξωτερικό – Η «μάχη» της αναδιάρθρωσης

«Τρενάκι του τρόμου» θύμισε η χθεσινή πορεία από τα ψηλά στα… χαμηλά της Wall Street, καθώς «χτυπήθηκε» από πολλά μέτωπα. Τα… γυρίζουν πλέον οι αξιωματούχοι της Federal Reserve και από τρεις μειώσεις επιτοκίων, που είχαν προαναγγείλει τον Μάρτιο, αφήνουν πλέον ανοιχτό «παράθυρο» για μόλις δύο ή ακόμη και καμία μείωση φέτος. Προβληματισμό προκαλεί, επίσης, στους επενδυτές το συνεχιζόμενο ράλι του πετρελαίου. Και οι τρεις αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν με πτώση τουλάχιστον 1% (στο «κόκκινο» ο Dow Jones για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση), ενώ για σήμερα τα προθεσμιακά συμβόλαια (futures) δείχνουν μετρημένη αντίδραση, εν αναμονή των στοιχείων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν την Πέμπτη στις ευρωαγορές, με τον Stoxx 600 να επιστρέφει κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, αλλά με τους περισσότερους δείκτες να κλείνουν μακριά από τα υψηλά ημέρας. Ξέφυγαν από τον κανόνα ο γαλλικός CAC 40 και ο ιταλικός FTSE MIB, που έκλεισαν οριακά χαμηλότερα. Στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης, το σκηνικό έχει αλλάξει δραματικά, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 1%. Όσο για τα ασιατικά χρηματιστήρια, παρασύρθηκαν από το «κύμα» πωλήσεων στη Wall Street, με τον Nikkei στην Ιαπωνία να «βυθίζεται» κατά 800 μονάδες ή 2%.

Στην εσωτερική επικαιρότητα, μαίνεται η «μάχη» για τις ανακατατάξεις στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Η αναδιάρθρωση των δεικτών θα λάβει χώρα τον Μάιο και θα έχει ως βασικό κριτήριο τη μέση κεφαλαιοποίηση του Απριλίου. Στον 25άρη είναι δεδομένη η είσοδος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), με τις ΕΥΔΑΠ-Quest Holdings να αποτελούν τα φαβορί για υποβιβασμό στον Mid Cap. Από τις αρχές του μήνα οι δύο εισηγμένες «παλεύουν» όσον αφορά την αποτίμησή τους, με τη διαφορά τους να είναι μικρότερη του 1 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, την ερχόμενη εβδομάδα η Lavipharm θα ενταχθεί στον Mid Cap, αντικαθιστώντας την Entersoft, η οποία αποχωρεί από το Χρηματιστήριο.

Στο πεδίο των ετήσιων αποτελεσμάτων χρήσης 2023, η ΕΥΑΘ ολοκλήρωσε τον «κύκλο» των ανακοινώσεων γι’ αυτή την εβδομάδα, επιστρέφοντας στην κερδοφορία. Το πενθήμερο που ακολουθεί ξεκινά δυναμικά με ΔΕΗ και Fourlis την Τρίτη (9/4), ακολουθούν ο ΑΔΜΗΕ και η Euroconsultants την Πέμπτη (11/4) και η Alumil με την Entersoft την Παρασκευή (12/4).

Διαβάστε ακόμη

Ξεψαχνίζουν τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια για αδήλωτα εισοδήματα

ΕΣΕΚ: Αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ – «Απαγορευτικό» σε υδρογόνο-βιομεθάνιο

Zeljko Batistic: Το δίκτυο oπτικών ινών της United Group ξεπερνά τα 73.000 χλμ.,το μεγαλύτερο στη ΝΑ Ευρώπη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ 

string(0) ""