search icon

Αγορές

Ισχυρές απώλειες πάνω από 2% στις ευρωαγορές

Τα futures του Dow Jones υποχωρούν πάνω από 500 μονάδες

Διευρύνονται οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς ξεθωριάζει το κλίμα ευφορίας που διαδέχτηκε την απόφαση της Federal Reserve να προχωρήσει στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1994.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 2,04%  στις 404,69 μονάδες, με τις μετοχές του τομέα λιανικής να χάνουν 4,9% σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες, καθώς όλοι οι κλαδικοί δείκτες είναι στο κόκκινο.

Στα μεγαλύτερα ταμπλό, ο βρετανικός FTSE 100 με απώλειες 2,13%, o γερμανικός DAX χάνει 2,71%, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 2,12%, ο ιταλικός FTSE MIB στο -2,80%  και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 -1,44%.

Νωρίτερα, οι αγορές της περιφέρειας Ασίας – Ειρηνικού αρχικά έκαναν ράλι, γρήγορα ωστόσο ορισμένα γύρισαν στο κόκκινο, κλείνοντας τελικά σε μεικτά πρόσημα.

Τα αμερικανικά futures γύρισαν επίσης σε αρνητικό έδαφος και υποδεικνύουν έντονα αρνητικό άνοιγμα στην Wall Street.

Η χθεσινή απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια της κατά 75 μονάδες βάσης στο 1,5% με 1,75% — το υψηλότερο από την περίοδο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020 – επιβεβαίωσε τις προβλέψεις των αναλυτών που περίμεναν η Fed να κινηθεί ακόμα ταχύτερα καθώς το ράλι των τιμών δεν δείχνει να επιβραδύνει.

Μετά την αύξηση των επιτοκίων υπήρξε αστάθεια στις αμερικανικές αγορές, αλλά οι μετοχές έκλεισαν τελικά υψηλότερα καθώς ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση, είπε ότι «προφανώς, η σημερινή αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης είναι ασυνήθιστα μεγάλη και δεν αναμένω κινήσεις αυτού του μεγέθους να είναι κοινές».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αναμένει στη συνεδρίαση του Ιουλίου αύξηση 50 ή 75 μονάδων βάσης. Είπε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται «συνεδρίαση με συνεδρίαση» και η Fed θα «συνεχίσει να γνωστοποιεί τις προθέσεις της όσο πιο ξεκάθαρα μπορεί».

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται πλέον στην Τράπεζα της Αγγλίας η οποία συνεδριάζει σήμερα για τα επιτόκια της. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια της για πέμπτη διαδοχική φορά, παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Την Τετάρτη εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να παρέμβει για να καταπολεμήσει φαινόμενα κατακερματισμού στην Ευρωζώνη, γνωστοποιώντας ότι έχει δοθεί εντολή για τον σχεδιασμό ενός νέου εργαλείου που θα αξιολογηθεί από το Δ.Σ. της τράπεζας σε κάποια από τις επόμενες συνεδριάσεις της.

Διαβάστε ακόμη:

Goldman Sachs: Η Ελλάδα η πλέον ωφελημένη από τις κινήσεις της ΕΚΤ και την ευελιξία επανεπένδυσης του PEPP

Κόστος εργασίας: Ετήσια αύξηση 3,2% στην ευρωζώνη το α’ τρίμηνο

Ανατίμηση του ελβετικού φράγκου μετά την αύξηση του βασικού επιτοκίου

Exit mobile version