Η ελληνική μετοχική αγορά βαδίζει σταθερά τον τελευταίο περίπου χρόνο και διαπραγματεύεται με μια 12μηνη προθεσμιακή τιμή προς κέρδη 10,8 φορές, μια προθεσμιακή τιμή προς λογιστική αξία ύψους 0,93 φορές, μια προθεσμιακή μερισματική απόδοση 3,7% και μια μελλοντική απόδοση ιδίων κεφαλαίων 8,9%, αναφέρει η Jefferies.

Συνολικά η Jefferies παραμένει αισιόδοξη επί των εγχώριων περιουσιακών στοιχείων και ξεχωρίζει από την εγχώρια αγορά μετοχές με υψηλή μελλοντική απόδοση κερδών όπως Motor Oil, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank και Μυτιληναίος χωρίς τιμές στόχους ή συστάσεις.

Επίσης, οι μετοχές με υψηλές αποδόσεις επενδυμένου κεφαλαίου είναι ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, Πλαστικά Θράκης, Jumbo και Autohellas.

Από τις εισηγμένες στη Νέα Υόρκη ή αλλού, η Jefferies προτιμά την Capital Product με σύσταση «buy», την Coca Cola HBC με σύσταση «hold», τη Danaos με σύσταση «buy» και τις GasLog Partners, Star Bulk, Stealthgas και Tsakos Energy με συστάσεις «buy» και Diana Shipping με σύσταση «hold».

Επιπλέον, οι μετοχές «survivors» από την ελληνική αγορά συγκεντρώνουν αξία και δεν συσχετίζονται με τις παγκόσμιες αγορές είναι ΕΧΑΕ, του ΟΤΕ, της Jumbo και της Motor Oil.

Η οικονομία της Ελλάδας

Ο αποπληθωρισμός, η πληγή της ελληνικής οικονομίας κατά την τελευταία δεκαετία, μετατράπηκε σε πρόβλημα πληθωρισμού (ΔΤΚ 8,9%, Μάρτιος) και με τη σειρά του το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών επιδεινώθηκε, εξηγεί η Jefferies στη στρατηγική της για τις ελληνικές μετοχές και τη χώρα. «Αν και οι οικονομικές προβλέψεις του 2022 έχουν υποχωρήσει (3,2%) από τις αισιόδοξες προηγούμενες, η Ελλάδα άνοιξε επίσημα τις πόρτες της στους διεθνείς τουρίστες από την 1η Μαρτίου», επισημαίνει η αμερικανική επενδυτική εταιρεία. «Η αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων λιανικής είναι εντυπωσιακή και αποτελεί τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία. Παραμένουμε αισιόδοξοι», σημειώνει η Jefferies.

Αφού ανέστρεψε την τύχη της μετά την κρίση του δημοσίου, η Ελλάδα στη συνέχεια βίωσε ένα από τα μεγαλύτερα σοκ της Ευρώπης από την πανδημία, καθώς οι τουριστικές αφίξεις εξανεμίστηκαν – έσοδα από τον τουρισμό περίπου στο 19% του ΑΕΠ (2019) – πλήττοντας τα έσοδα, στη συνέχεια το ενεργειακό σοκ κλόνισε το εμπορικό ισοζύγιο – η Ελλάδα εισάγει το 40% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία (33% τον Ιανουάριο). Με δείκτη ενεργειακής εξάρτησης στο 71% (2017), οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν αυξηθεί από 6,9% της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2004 σε 15,5% το 2017. Με τη σειρά της, αυτή η αλλαγή έχει οδηγήσει το εμπορικό ισοζύγιο στο κόκκινο, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ήταν 6% περίπου στο τέλος του περασμένου έτους.

Παρά τις δευτερογενείς επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μικρός ο αντίκτυπος

Ο αντίκτυπος στην πιστοληπτική ικανότητα των κρατών δεν έχει μεταβληθεί ουσιωδώς, στις περισσότερες μέτρα όπως τα CDS, έχει επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα. Το ΔΝΤ εξακολουθεί να έχει μια ελαφρώς υψηλή πρόβλεψη για το ΑΕΠ της τάξης του 3,5% για φέτος και ένα αισιόδοξο ποσοστό 4,5% για τον ΔΤΚ. «Η Ελλάδα δεν έχει βγει από την κρίση, αλλά θα πρέπει να θεωρείται ότι κάνει καλή δουλειά και πρόοδο σε αυτό το ζήτημα», εξηγεί ο Darby, Global Equity Strategist. Αυτό μπορεί να φανεί από το πρίσμα της αύξησης των τραπεζικών καταθέσεων, η οποία έχει στραφεί κάθετα προς τα πάνω. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη παραμένει αυξημένη (113,2) και η μεταποίηση βρίσκεται σε επέκταση (PMI 54,6 Μαρ.), ενώ το ποσοστό ανεργίας (12,8%) έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια.

Το επιτυχημένο πρόγραμμα “Ηρακλής”

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) έχουν μειωθεί απότομα στο πλαίσιο του προγράμματος “Ηρακλής” – το επιτυχημένο πρόγραμμα τιτλοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος έχει βελτιωθεί αισθητά. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να πέσει κάτω από το προ της πανδημίας επίπεδα έως το 2023. ,

Μετά από μια περίοδο αποπληθωρισμού το 2020, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα (Οκτ. 3,4%) είναι έντονα θετικός. Τα πραγματικά καλά νέα είναι ότι το ποσοστό ανεργίας των νέων έχει επιστρέψει κάτω από το 25% και πλησιάζει προς τα χαμηλά επίπεδα του 2008. Η Ελλάδα προχώρησε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αν και κάθε άλλο παρά τέλειες, μια σειρά συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων που εισήχθησαν κατά τη διάρκεια του 2015-207 17 ενοποίησαν τους κανόνες παροχών και εισφορών, αφαίρεσαν αρκετές στρεβλώσεις και μείωσαν τον κατακερματισμό και το κόστος.

Διαβάστε ακόμα

Εurobank: «Βλέπει» έσοδα από τον τουρισμό άνω των 15 δισ. ευρώ το 2022 (πίνακας + γράφημα)

Υδρογονάνθρακες: Τα κρίσιμα ραντεβού με τους κολοσσούς Total-Exxon Mobil για τα κοιτάσματα της Κρήτης

Ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο – ΗΠΑ: Yπαρκτή η ρωσική πυρηνική απειλή μετά τη βύθιση του «Moskva»