Η εγχώρια αγορά και ο δείκτης MSCI Greece, παρά την ουδέτερη σύσταση της JP Morgan στην ετήσια στρατηγική για τις μετοχές της Κεντρικής, Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA), είναι η προτιμώμενη αγορά της, καθώς προτιμά την Ελλάδα για την ανάπτυξη της. Η Alpha Bank που συμμετέχει στις επιλογές CEEMEA Strategy Top 10, τις δέκα κορυφαίες επιλογές του επενδυτικού οίκου της JP Morgan για την περιοχή της και αυτό είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει μετά 2014, γεγονός που δείχνει ότι κάτι αλλάζει για τις ελληνικές μετοχές και ειδικά τις τράπεζες.

Η πορεία ανάκαμψης για την Ελλάδα φαίνεται πιο ξεκάθαρη και πιο σίγουρη στον απόηχο της πανδημίας με τα πακέτα βοήθειας από την ΕΕ. Επιπλέον, οι σχέσεις Ελλάδας-ΕΕ έχουν εμβαθυνθεί και βελτιώθηκαν σημαντικά υπό την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ανέλαβε την εξουσία μετά τις εκλογές του 2019. «Συμφωνούμε με την αξιολόγηση του ΔΝΤ ότι το NGEU στηρίζει και χρηματοδοτεί τις μεταρρυθμίσεις που είναι ζωτικής σημασίας για την αύξηση της διαρθρωτικής ανάπτυξης. Το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της κυβέρνησης έχει ήδη αποκαλύψει 1,8 δισ. ευρώ (περίπου 1% του ΑΕΠ) με άλλα 8 δισ. ευρώ σε έργα σε προηγούμενα στάδια. Συνολικά, η κυβέρνηση σχεδιάζει 32 δισ. ευρώ από το 2021-26», επισημαίνει η JPM.

«H ταπείνωση του μέσου Έλληνα με τα capital controls»

Από την πλευρά των μακροοικονομικών στοιχείων, η Ελλάδα είχε τη δεκαετία του 2010 κατά κεφαλήν εισόδημα μειωμένο κατά 28% από την κορύφωση του 2007 σε πραγματικούς όρους έως το 2020 και ακόμη κινείται χαμηλότερα κατά 18% βάσει των στοιχείων του 2022. Η πτώση του κατά κεφαλήν εισοδήματος είναι πραγματικά συγκρίσιμη μόνο με τους εμφύλιους πολέμους, το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης, κ.λπ., αναφέρει η επενδυτική τράπεζα. Οι ταπεινώσεις για το μέσο Έλληνα περιλαμβάνουν τους ελέγχους κεφαλαίων – capital controls, τα οποία είναι δύσκολο πραγματικά να εξηγηθούν σε μια νομισματική ένωση χωρών, τα οποία επιβλήθηκαν τον Αύγουστο του 2015 και διήρκεσαν για τέσσερα χρόνια με σταδιακή άρση των περιορισμών την τετραετία.

Η πανωλεθρία της προηγούμενης δεκαετίας άφησε το ελληνικό ιδιωτικό τομέα υπομοχλευμένο με το χρέος των νοικοκυριών/ΑΕΠ από τα χαμηλότερα επίπεδα στην Ευρώπη. Βλέπουμε αυτά τα χαμηλά επίπεδα χρέους του ιδιωτικού τομέα ως ευκαιρία για τις ελληνικές τράπεζες. Οι χαμηλές αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών υποδηλώνουν περιορισμένη εμπιστοσύνη στη μεσοπρόθεσμα αύξηση του δανεισμού, αναφέρεται.

Οι τιμές στόχοι για την αγορά σε όλα τα σενάρια

«Έχουμε αφήσει την Ελλάδα στην άκρη στη στρατηγική μας για τη ζώνη της CEEMEA τα τελευταία δύο χρόνια. Ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα μικρό μέρος των αγορών που παρακολουθούμε, με ποσοστό 2,1% του δείκτη MSCI EMEA και 0,30% του MSCI EM», εξηγεί η JPM. Η τιμή στόχος για τον δείκτη MSCI Greece είναι 18,4 μονάδες από 17 μονάδες και ανοδικό περιθώριο 8%. Στο θετικό σενάριο της JPM, ο δείκτης μπορεί να ανέλθει έως και 15% ενώ στο κακό σενάριο, το περιθώριο πτώσης είναι 25%. Η αγορά αποτιμάται με 11,5 φορές τον δείκτη P/E.

Η Ελλάδα φαίνεται να έχει λιγότερες επιπτώσεις από τις αντίστοιχες χώρες της ΕΕ από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και οι προοπτικές ανάπτυξης για το επόμενο έτος φαίνονται σταθερές, καθώς τα κεφάλαια της ΕΕ θα παίξουν το ρόλο τους, εξηγεί η JP Morgan. Η εξυγίανση των τραπεζών έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί, οι θέσεις των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων είναι ακόμη μικρές αλλά η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη αποτελεί πρόβλημα και η το μέγεθος της αγοράς είναι μικρό, εξηγεί η JPM. Oι ισολογισμοί των τραπεζών έχουν καθαρίσει με επιτυχία και το μακροοικονομικό σκηνικό είναι θετικό και πιο ανθεκτικό στην ευρωπαϊκή ύφεση από ό,τι το μεγαλύτερο μέρος των χωρών Tσεχίας, Πολωνίας και Ουγγαρίας (CE3).

Διαβάστε ακόμη:

Τα… μυστήρια των υποκλοπών, τα βάσανα του Πόλσον, το πάρτι στην Εκάλη και το «σφυρί» στην Παλαιά Πεντέλη

Ντζανάτος (ΕΕΕΠ): Aνάκαμψη της αγοράς τυχερών παιχνιδιών, επιστρέφει σε προ πανδημίας επίπεδα

Πλειστηριασμοί: «Ημέρα Αγγελόπουλων» με 11 σφυριά για ακριβά ακίνητα στα Ανάκτορα και στα βόρεια προάστια (pics)