Τα ελληνικά ομόλογα παρουσίασαν μικρή υποαπόδοση έναντι των άλλων περιφερειακών χωρών τις τελευταίες δύο εβδομάδες, πιθανότατα λόγω των αυξημένων ασφαλίστρων, της έλλειψης ρευστότητας λόγω της αυξημένης μεταβλητότητας/αβεβαιότητας, λόγω των συνεχιζόμενων ανησυχιών του παγκόσμιου τραπεζικού τομέα», εξηγεί η JP Morgan στην εβδομαδιαία της ανάλυση για τις αγορές του κρατικού χρέους.

«Όπως αναφέρθηκε στο report με τις προοπτικές για το 2023, παραμένουμε σε γενικές γραμμές θετικοί για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα (GGB) και προβλέπουμε ότι η Ελλάδα θα διαπραγματεύεται στα ίδια επίπεδα με την Ιταλία έως το τέλος του 2023», συνεχίζει η τράπεζα.

«Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, παραμένουμε ουδέτεροι όσον αφορά την Ελλάδα, δεδομένης της αυξημένης αβεβαιότητας, αλλά και λόγω των κινδύνων που προέρχονται από τον αυξανόμενο πολιτικό θόρυβο, καθώς οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν κατά τους προσεχείς μήνες. Για τους επενδυτές που επιθυμούν να είναι σε θέσεις υπεραπόδοσης (overweight – OW) την Ελλάδα, θεωρούμε ελκυστικό τις λήξεις που κυμαίνονται 7 έως 10 έτη λήξης, καθώς διαπραγματεύεται με την υψηλότερη άνοδο σε σχέση με άλλες περιφερειακές χώρες», εκτιμά η αμερικανική τράπεζα.

«Δεδομένων των περιορισμένων πιέσεων προσφοράς στα GGBs κατά το προσεχές διάστημα και τις και ελκυστικές αποτιμήσεις, συνιστούμε τοποθετήσεις σε θέσεις αγοράς στην Ελλάδα έναντι της Ιταλίας με προτίμηση στον ενδιάμεσο τομέα, καθώς διαπραγματεύεται με την υψηλότερη άνοδο σε σχέση με την υπόλοιπη», τονίζει η επενδυτική τράπεζα.

Οι προβλέψεις για ανάπτυξη, πλεόνασμα, πληθωρισμό

Η αμερικανική τράπεζα προβλέπει ότι το ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας θα διαμορφωθεί σε 224 δισ. ευρώ φέτος, με πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 1%, ο πληθωρισμός στο 6% σε μέσα επίπεδα, το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 1,1% ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα θα προσεγγίσει το 1,8%.

Βλέπει σημαντική πτώση στο ποσοστό του χρέους προς το ΑΕΠ στο 162%, εξαιτίας και του υψηλού πληθωρισμού, ενώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, της τάξεως του 8,6%.

Ακόμη η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι τα ελληνικά spreads θα κινηθούν ανοδικά από τις 195 μονάδες βάσης στις 210 μ.β. τον Ιούνιο και έπειτα πτώση στις 190 μ.β. τον Σεπτέμβριο, 180 μ.β. τον Δεκέμβριο και 165 μ.β. σε ένα έτος από σήμερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της τράπεζας.

Η JPM τοποθετεί την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024 στο report με τις προοπτικές της φετινής χρόνιας και δεν αλλάζει την εκτίμησή της. «Βλέπουμε υψηλή πιθανότητα περαιτέρω αναβαθμίσεων χωρών με χαμηλή αξιολόγηση, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα, εξηγεί η JPM.

Διαβάστε ακόμη

Η Amazon επενδύει στην Ελλάδα και στο δορυφορικό Διαδίκτυο (pics)

Το vertigo, η διαπλοκή και ο πρωθυπουργός «Φου», το Ωνάσειο πήρε ολίγον Prodea, το σφυρί στην οικία Ψυχάρη και η μάχη στην Αλεξανδρούπολη

Goldman Sachs: Πώς «παίζουν» άμυνα οι επενδυτές σε συνθήκες τραπεζικού στρες