Προς την ασφαλή «αγκαλιά» του κρατικού χρέους τρέχουν άρον – άρον οι επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν την εν εξελίξει αναταραχή στην Credit Suisse να οδηγεί σε κατακρήμνιση των τραπεζικών -και όχι μόνο- μετοχών.

Οι ευρωπαϊκές και οι αμερικανικές μετοχές, ενδεικτικά, υποχωρούν σε νέο χαμηλό 2μήνου, την ίδια στιγμή που η μετοχή της ελβετικής τράπεζας κατακρημνίζεται στο -30% και βουλιάζει στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Το νέο μπαράζ ρευστοποιήσεων σχετίζεται με την παρέμβαση του μεγαλύτερου μετόχου της Credit Suisse, δηλαδή της Saudi National Bank, η οποία απέκλεισε το ενδεχόμενο να «ρίξει» περισσότερα χρήματα στην τράπεζα, καθώς δεν επιθυμεί το ποσοστό της να ξεπεράσει το όριο του 10% (σήμερα βρίσκεται στο 9,9%).

Κι όλα αυτά, λίγες ημέρες μετά την κατάρρευση των αμερικανικών Silicon Valley Bank και Signature, μια εξέλιξη που υπονόμευσε αισθητά την επενδυτική εμπιστοσύνη και αναζωπύρωσε τους φόβους για μια νέα κρίση ρευστότητας στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές καταφεύγουν στην αγορά του κρατικού χρέους, η οποία προς ώρας διατηρεί το προφίλ του ασφαλούς «καταφυγίου».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας καταγράφει πτώση κατά 31 μονάδες βάσης και υποχωρεί στο 2,13%. Παρόμοια είναι η εικόνα και στους αμερικανικούς τίτλους, με το κόστος δανεισμού στη 10ετία να περιορίζεται κατά 17 μονάδες βάσης και να «πέφτει» στο 3,42%.

Ωφελημένο από τις εξελίξεις είναι, επίσης, το ελληνικό 10ετές ομόλογο, το οποίο μειώνεται κατά 13 μονάδες βάσης και καθορίζεται στα όρια του 4,2%. Τα spreads (απόκλιση σε σχέση με τη γερμανική απόδοση), παράλληλα, διαμορφώνονται στις 200 μονάδες βάσης.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, το κόστος δανεισμού της Γαλλίας περιορίζεται κατά 27 μονάδες βάσης, της Ιταλίας κατά 20 μονάδες βάσης, της Ισπανίας κατά 25 μονάδες βάσης, της Αυστρίας κατά 28 μονάδες βάσης και της Ιρλανδίας κατά 27 μονάδες.

Φυσικά, πέραν της ασφάλειας που παρέχουν τα κρατικά ομόλογα, στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού συμβάλλουν και οι εκτιμήσεις για ηπιότερες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Αύριο, η Φρανκφούρτη αναμένεται να αναθεωρήσει κατά 50 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο (σήμερα βρίσκεται στο 3%). Όμως, οι αναλυτές ευελπιστούν ότι η τρέχουσα κατάσταση θα αναγκάσει τη Κριστίν Λαγκάρντ να κατεβάσει ρυθμούς τους επόμενους μήνες, περιορίζοντας το εύρος σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Διαβάστε ακόμα

Η «μάχη» του Καραμανλή, η απόφαση Μητσοτάκη για τα Χανιά, ο Μυστακίδης πήρε την τράπεζα και το «Τ» της Cosmote

Πώς οι DJs απέκτησαν το δικό τους star-system – Αυτοί είναι οι πιο περιζήτητοι με αμοιβές μέχρι 200 χιλιάδες ευρώ το πάρτι

Βουλιαγμένη όπως… Σεν Τροπέ – Εκτοξεύτηκαν οι τιμές για ακίνητα