Τόσο οι μεγαλύτερες όσο και οι νεότερες ομάδες μικροεπενδυτών αύξησαν τις θέσεις με ρίσκο φέτος στα χαρτοφυλάκια τους, αποκαλύπτει η JP Morgan. Οι θέσεις σε μετοχές αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Αύγουστο. Οι μεγαλύτερες ηλικίες αγόραζαν τόσο μετοχικά όσο και ομολογιακά κεφάλαια σε έντονο ρυθμό από τις αρχές του έτους.

Οι παλαιότερες ομάδες των μικροεπενδυτών, δηλαδή αυτοί που τείνουν να επενδύουν μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETFs), εισέφεραν 81 δισ. δολάρια σε ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια και 44 δισ. δολάρια σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια από τις αρχές του έτους. Αυτό αντιπροσωπεύει μια απότομη αλλαγή σε σχέση με πέρυσι, όταν αυτές οι μεγαλύτερες ηλικίες είχαν πουλήσει ένα πρωτοφανές ποσό της τάξεως των 340 δισ. δολαρίων σε ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια και δεν είχαν αγοράσει μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια.

Το νέο έτος, η αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων αναβιώνει επίσης μνήμες από τις ροές που παρατηρήθηκαν το 2017, όταν οι μικροεπενδυτές είχαν αγοράσει τόσο μετοχικά όσο και ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια ταυτόχρονα και με έντονο ρυθμό, εξηγεί η JPM. Αυτή η απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά στις αρχές του 2023 οφείλεται ίσως στην αυξημένη εμπιστοσύνη μεταξύ των μικροεπενδυτών ότι ο πληθωρισμός έχει εισέλθει σε πτωτική τροχιά και ότι το επιτόκιο πολιτικής της Fed πλησιάζει το ανώτατο επίπεδό του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κύριες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων απόλαυσαν μια άψογη ανοδική πορεία το 2017, με κέρδη στον δείκτη MSCI Emerging Markets Index +37,3%, τη δεύτερη ισχυρότερη άνοδο σημείωσαν τα ξένα ακίνητα/REITs μέσω του δείκτη S&P Global ex-REIT Index μ άλμα 26,6%. Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά είχε επίσης μια καλή χρονιά το 2017. Ο Russell 3000 σημείωσε άνοδο 21,1%, η οποία κατατάσσεται ως η τέταρτη καλύτερη απόδοση.

Επομένως, εκτός εάν ο πληθωρισμός επιταχυνθεί εκ νέου προκαλώντας μια σημαντικά υψηλότερη κορύφωση του επιτοκίου της Fed από ό,τι αναμένεται επί του παρόντος, είναι πιθανό οι μεγαλύτερες ηλικίες των μικροεπενδυτών να στηρίξουν τόσο τις μετοχές όσο και τα ομόλογα κατά τη διάρκεια του 2023.

Αυτό οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι οι μικροεπενδυτές υποεπένδυαν σε πιο μακροπρόθεσμα κεφάλαια σε σχέση με τα υπόλοιπα μετρητών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Ο λόγος των μακροπρόθεσμων κεφαλαίων προς τα ταμειακά διαθέσιμα των νοικοκυριών είχε μειωθεί έως το γ΄ τρίμηνο του 2022 σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης το Μάρτιο του 2020 και πολύ κάτω από τα πρότυπα της τελευταίας δεκαετίας. Καθώς τα νοικοκυριά επένδυαν περισσότερο σε μακροπρόθεσμα κεφάλαια και λιγότερο σε μετρητά, χρησιμοποίησαν αυτά τα πλεονάζοντα μετρητά σε μετοχικά και ομολογιακά κεφάλαια τώρα που ο πληθωρισμός και το πλαίσιο πολιτικής φαίνονται πιο ευνοϊκά.

Οι νεότεροι μικροεπενδυτές τείνουν να χρησιμοποιούν μόχλευση μέσω λογαριασμών περιθωρίου (margin) και τείνουν να επενδύουν στην αγορά μετοχών μέσω επιλογής μεμονωμένων μετοχών ή δικαιωμάτων προαίρεσης (options) επί μεμονωμένων μετοχών. Βάσει των στοιχείων που διαθέτει η JPM για τα options, οι πελάτες με λιγότερα από 10 συμβόλαια, δείχνουν μια απότομη ανάκαμψη από τις αρχές της νέας χρονιάς. Οι κινήσεις των μικροεπενδυτών σε μεμονωμένες μετοχές σχετιζόμενες με την τεχνολογία στέλνουν επίσης ένα παρόμοιο μήνυμα για την επιστροφή στις συναλλαγές στις αγορές από τις νεότερες ηλικίες, καταλήγει η τράπεζα.

 

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό της Τουρκίας και της Συρίας

Εμάνουελ Γκριμάλντι: Ενδιαφερόμαστε να ενισχύσουμε τη θέση μας στην Ελλάδα – Τι είπε για την Attica

Τράπεζες: «Τσιμπάνε» τα επιτόκια καταθέσεων – O ανταγωνισμός των τραπεζών και η πίεση της κυβέρνησης