Στις μετοχές στράφηκαν τις τελευταίες ημέρες οι επενδυτές, αποσύροντας τα χρήματα τους από τον χρυσό και τα ομόλογα, οι αποδόσεις των οποίων εκτοξεύθηκαν λόγω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό. Παρατηρώντας τους δείκτες, οι επενδυτές φαίνεται να γύρισαν την πλάτη στις μετοχές τεχνολογίας των μεγάλων εταρειών, στις οποίες σημειώθηκε sell off και στράφηκαν σε άλλες, φθηνότερες μετοχές.

Όπως σχολιάζει η JP Morgan, τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκαν αναταράξεις στις αγορές μετοχών καθώς αυξάνονταν οι αποδόσεις, λόγω της αισιοδοξίας από την πρόοδο της διαδικασίας εμβολιασμού και της ανάκαμψης των καταναλωτικών δαπανών.

Ο επικεφαλής του τομέα έρευνας μετοχών της περιφέρειας της Ασίας πλην Ιαπωνίας της JPMorgan, Τζέιμς Σάλιβαν, αναφέρει πως η επενδυτική τράπεζα περιμένει ότι μεσοπρόθεσμα θα ηγηθούν της αγοράς οι κυκλικές μετοχές και τα λεγόμενα «αμυντικά χαρτιά» και όχι οι μετοχές τεχνολογίας. Θετική είναι η τράπεζα και ως προς τις μετοχές του τομέα καταναλωτικών αγαθών, καθώς, όπως αναφέρει ο Σάλιβαν, «βλέπουμε ισχυρές τάσεις στις μετοχές του κλάδου κατανάλωσης γενικότερα».

Σε ό,τι αφορά τις κυκλικές μετοχές, η JP Morgan αναμένει ότι θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στις αγορές, καθώς βελτιώνεται ο επιχειρηματικός κύκλος.

Κυκλικές είναι οι μετοχές εταιρειών οι δραστηριότητες των οποίων ακολουθούν τον οικονομικό κύκλο της επέκτασης και της ύφεσης. Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται τομείς όπως των χρηματοοικονομικών, της ενέργειας και της βιομηχανίας.

Οι «αμυντικές» μετοχές – όπως του κλάδου υγείας ή των βασικών καταναλωτικών αγαθών – συνήθως παρέχουν σταθερά κέρδη και μερίσματα ανεξάρτητα από τις συνθήκες της αγοράς μετοχών.

Οι αποδόσεις των ομολόγων ενισχύθηκαν τις τελευταίες ημέρες αυξάνοντας τους φόβους των επενδυτών για πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις κεντρικές τράπεζες στην αύξηση των επιτοκίων.

Και τα υψηλότερα επιτόκια μπορεί να επιφέρουν πλήγμα στις μετοχές με σχετικά υψηλές αποτιμήσεις.

Παράλληλα, οι ανησυχίες για τα επιτόκια επιτάχυναν ένα rotation της αγοράς, καθώς οι επενδυτές τράβηξαν τα λεφτά τους από τις ακριβές μετοχές τεχνολογίας και ανάπτυξης και τα τοποθέτησαν σε άλλους κυκλικούς κλάδους όπως τον χρηματοοικονομικό, τον ενεργειακό και τον βιομηχανικό. Οι μετοχές ανέκαμψαν στις τελευταίες συνεδριάσεις ωστόσο οι αναλυτές εξακολουθούν να περιμένουν ότι οι συνθήκες στην αγορά θα παραμείνουν ευμετάβλητες.

Η αύξηση της καμπύλης των αποδόσεων είναι θετική για τη συνολική κερδοφορία των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, εξηγεί ο Σάλιβαν, προσθέτοντας ότι η επενδυτική τράπεζα είναι «overweight» και για τον τραπεζικό και για τον ασφαλιστικό κλάδο. Ο πρώτος κλάδος συνήθως επωφελείται από την αύξηση των αποδόσεων, καθώς έτσι επεκτείνεται το περιθώριο κέρδους τους.

Μια απότομη άνοδος της καμπύλης αποδόσεων συμβαίνει όταν τα επιτόκια των πιο μακροπρόθεσμων τίτλων αυξάνονται ταχύτερα από τα επιτόκια των βραχυπρόθεσμων ομολόγων και συνήθως υποδηλώνει ότι οι επενδυτές αναμένουν αύξηση του πληθωρισμού και ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη.

Η JPMorgan είναι επίσης θετική στις μετοχές του τομέα βασικών καταναλωτικών αγαθών. Την ώρα που ανοίγουν ξανά οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο, η καταναλωτική δαπάνη αναμένεται να ενισχυθεί εκ νέου λόγω των καλύτερων προοπτικών ανάπτυξης και των μέτρων στήριξης.

Σε ό,τι αφορά τέλος τις μετοχές τεχνολογίας, ο Σάλιβαν σημειώνει ότι οι αποτιμήσεις τους είναι «λογικά υψηλές».

Ήταν οι μεγάλοι ωφελημένοι της περασμένης χρονιάς, εν μέσω των αυστηρών lockdown σε όλο τον κόσμο. Οι επενδυτές και οι traders που συνήθως στρέφονται σε περιουσιακά στοιχεία με λιγότερο ρίσκο, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη μεταβλητότητα της αγοράς έριξαν χρήματα σε μετοχές τεχνολογίας και λογισμικού που ήταν οι κερδισμένες των περιοριστικών μέτρων.

Όπως σχολιάζει ο Σάλιβαν, παρά το πρόσφατο sell off σε ονόματα της τεχνολογίας, η JP Morgan θεωρεί λογικές τις υψηλές αποτιμήσεις τους.

Το επιχείρημα που προβάλλει είναι ότι οι επενδυτές θα αποχωρήσουν από τις μετοχές των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας (όπως είναι οι γνωστές πλατφόρμες) και θα μετακινηθούν σε εταιρείες που πωλούν λογισμικό ή εταιρείες ημιαγωγών λόγω και της παγκόσμιας έλλειψης επεξεργαστών παγκοσμίως.

Διαβάστε ακόμη:

Αegean: Εγκρίθηκε η αύξηση κεφαλαίου-Βασιλάκης: Αντέξαμε, δεσμευόμαστε ότι θα πετύχουμε

Στάσσης στο Politico: «Μπορούμε να γίνουμε πρωταγωνιστές της ΝΑ Ευρώπης στην ενέργεια»

Reuters: Η Ελλάδα ετοιμάζει ξαπλώστρες για τους τουρίστες τον Μάιο