Η επιτυχημένη έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου της ΔΕΗ αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στο σχέδιο της επιχείρησης να σταματήσει σταδιακά τη λειτουργία των λιγνιτικών της εργοστασίων και στη στροφή των επενδύσεών της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σχολιάζει το Politico, στο οποίο παραχώρησε συνέντευξη ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης.

Ο κ. Στάσσης μίλησε διεξοδικά για το νέο μονοπάτι που χαράζουν τόσο η ΔΕΗ, όσο και η Ελλάδα προς την απανθρακοποίηση.

Το ομόλογο της ΔΕΗ, όπως σχολιάζει το Politico, είναι το πρώτο ομόλογο υψηλής διαβάθμισης που συνδέεται με ρήτρα αειφορίας στην EE – αποτελεί δηλαδή ένα εργαλείο σταθερού εισοδήματος που δεσμεύει την εταιρεία να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 40% έως το 2022 και να πληρώσει στους επενδυτές ένα υψηλό αντίτιμο αν δεν καταφέρει να το πράξει.

Αλλάζουμε ή… βουλιάζουμε

Όπως αναφέρει ο κ. Στάσσης, αυτό που κινητοποίησε τη ΔΕΗ να προχωρήσει σε γρήγορη έξοδο από τον λιγνίτη (και μάλιστα όντας σε μια χώρα που παραδοσιακά ήταν προσκολλημένη στον λιγνίτη), ήταν δύο πράγματα: η κλιματική αλλαγή και τα αυξανόμενα κόστη του CO2.

«Αρχίσαμε να δεχόμαστε πλήγμα από τις υψηλότερες τιμές μια διετία πριν, πολύ πιο πριν από οποιονδήποτε άλλον και έγινε ξεκάθαρο ότι ήταν προς το οικονομικό μας συμφέρον να τερματίσουμε τον λιγνίτη όσο το δυνατό συντομότερα. Τα τεράστια πλεονεκτήματα στην τεχνολογία των ΑΠΕ τις έχει κάνει πιο ανταγωνιστικές και αυτό είναι το νόημα».

Όπως σημειώνει το Politico, ο δ/νων σύμβουλος της ΔΕΗ ανέφερε ότι η επιχείρηση ποντάρει πολλά στις ΑΠΕ, κυρίως στην ηλιακή ενέργεια «γιατί η αδειοδότησή της είναι πιο εύκολη και πιο γρήγορη από την αιολική». Ο όμιλος επιδιώκει να παρέχει υποδομές για την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας και την αποθήκευση μπαταριών στα σπίτια των πελατών, ένα σχέδιο που ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι θα ξεκινήσει από τα μικρά ελληνικά νησιά με στόχο να αποδεσμευτούν από την εξάρτηση που έχουν από τα ορυκτά καύσιμα και να γίνουν ενεργειακά ανεξάρτητα.

Η αιολική ενέργεια εξακολουθεί να αποτελεί θέμα. Η κυβέρνηση συνεχίζει να αναλύει το πώς θα δημιουργήσει ένα χρονοδιάγραμμα για υπεράκτια αιολικά πάρκα, μια επιλογή που ο κ. Στάσσςη αναφέρει ως πολλά υποσχόμενη «κυρίως σε Αιγαίο και Κυκλάδες, την περιοχή με τον περισσότερο αέρα στην Ελλάδα. Λόγω της τουριστικής φύσης των νησιών, υπάρχουν δυσκολίες, αλλά τα ήθη αλλάζουν».

Για το φυσικό αέριο, ανέφερε ότι είναι ένα μεταβατικό καύσιμο για τη ΔΕΗ, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται να μετατοπιστεί από τον λιγνίτη σε ένα μείγμα εξ ολοκλήρου πράσινης ενέργειας.

«Μπορεί να αποτελείται από υδρογόνο στο μέλλον και οι υποδομές στις οποίες βασιζόμαστε είναι συμβατές και με τα δύο, ωστόσο η επικρατούσα τεχνολογία για την επόμενη δεκαετία δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη».

Τα σχέδια επέκτασης

Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, η Ελλάδα αποτελεί έναν καθαρό εισαγωγέα που… διψά για ενέργεια… με μέσα που να μας βοηθούν να επιτύχουμε τους στόχους μας». Η ΔΕΗ στοχεύει να γίνει ηγέτιδα δύναμη στην αφορά ενέργειας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη «και να επεκταθεί προς Βορρά: σε Βουλγαρία, Σερβία κλπ. «Εχουμε την ευκαιρία να γίνουμε πρωταγωνιστές», καταλήγει.

Χ. Ρωμ.

Διαβάστε ακόμη:

Reuters: Η Ελλάδα ετοιμάζει ξαπλώστρες για τους τουρίστες τον Μάιο

Άλλαξε χέρια πακέτο για το 7,59% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Οι θεοσεβούμενοι εργολάβοι, πώς μπλέκει η Softex με το CVC, το παζάρι για την HSBC και η νέα έκπληξη από τον Ολλανδό