Επτά από τις εννέα κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που εξετάζει το μοντέλο πρόβλεψης της JP Morgan Chase (και σε αυτές συγκαταλέγονται από ομόλογα υψηλής διαβάθμισης έως ευρωπαϊκές μετοχές) παρουσιάζουν πιθανότητα ύφεσης μικρότερη του 50%. Μόλις τρεις μήνες πριν, τον Οκτώβριο του 2022 η πιθανότητα ύφεσης ήταν συντριπτικά μεγαλύτερη για τις αγορές σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, παρότι οι παγκόσμιοι διαχειριστές χρήματος απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν αισιόδοξοι για τις οικονομικές προοπτικές, το ανοδικό μίνι ράλι στη Wall Street στις αρχές του χρόνου έχει αναπτερώσει τις προσδοκίες για μια «ήπια προσγείωση» από την νομισματική πολιτική σύσφιξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις κατηγορίες των assets που αξιολογεί το μοντέλο της JP Morgan οι πιθανότητες ύφεσης για τις μετοχές του δείκτη S&P 500 έχουν υποχωρήσει από το 98% τον Οκτώβριο του 2022 στο 73% τον Ιανουάριο του 2023.

«Στις περισσότερες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων έχει σταθεροποιηθεί η αποτίμηση του κινδύνου ύφεσης, λαμβάνοντας ώθηση από το άνοιγμα της Κίνας, τη μεγάλη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τη μεγαλύτερη από το αναμενόμενο υποχώρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της JP Morgan, Νικόλαος Πανηγυρτζόγλου και πρόσθεσε ότι «Οι πιθανότητες ύφεσης όπως τις αποτιμά η αγορά έχουν υποχωρήσει πολύ σε σύγκριση με τον Οκτώβριο».

Από την άλλη πλευρά, ο συνάδελφός του στην JPMorgan, Μάρκο Κολάνοβιτς, προειδοποιεί ότι οι επενδυτές μπορεί να υποτιμούν την πίεση που θα δεχθούν οι μετοχές από την ενδεχόμενη επιβράδυνση της ανάπτυξης τους επόμενους μήνες. Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορούν τα στοιχεία για την υποχώρηση της εργοστασιακής παραγωγής και τις λιανικές πωλήσεις καθώς οι προειδοποιήσεις από τους αξιωματούχους της Fed για τη συνέχιση της πολιτικής σύσφιξης.

Στις εντυπωσιακές μεταβολές όπως φαίνεται και στο διάγραμμα είναι η μείωση του ποσοστού για τα αμερικανικά ομόλογα από το 33% στο 18% και αυτή του πανευρωπαϊκού δείκτη EuroStoxx στο 26% από το 93% προηγουμένως.

Ωστόσο, ένα από τα προειδοποιητικά σημάδια επερχόμενης ύφεσης, η αντιστροφή στην καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων παραμένει ενεργό, καθώς οι αποδόσεις των 3μηνων ομολόγων ξεπερνούν εκείνες των 10ετών, υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε μια επιβράδυνση της αναπτυξιακής τροχιάς.

Διαβάστε ακόμη

Tα νέα projects που φέρνει το 2023 στην Αττική Ριβιέρα (pics)

Πώς η Μεσσηνία έγινε γη πολυτελούς real estate – 8 εντυπωσιακές κατοικίες υψηλού design δίπλα στη θάλασσα

Τι είναι το NFC που έψαχναν όλοι στο Google