Αγορές

Κάτω από τα $43 δολάρια το πετρέλαιο, λόγω αμφιβολιών για ζήτηση

  • newsroom


Το νέο κύμα ανησυχίας για τη μελλοντική ανάπτυξη ρίχνει τις προοπτικές για τις τιμές του αργού, παρά τις βραχυπρόθεσμες αιτίες αύξησης τους

Το πετρέλαιο κατέγραψε νέα υποχώρηση, καθώς η πανδημία κορωνοϊού συνεχίζει να θέτει υπό αμφισβήτηση τις προοπτικές ζήτησης για ενέργεια από υδρογονάνθρακες.

Η οικονομία της Ευρώπης κατέβασε απροσδόκητα ταχύτητα αυτόν τον μήνα, προκαλώντας ανησυχίες για την κατανάλωση ενέργειας. Η ήπειρος αγωνίζεται προκειμένου να ελέγξει μια επιστροφή του κύματος κρουσμάτων, ενώ προσπαθεί να αποφύγει την επιβολή νέων lockdown.

Δεδομένου ότι οι τιμές έφτασαν στο υψηλό των πέντε μηνών στις αρχές αυτού του μήνα, τα μελλοντικά συμβόλαια αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ είναι ουσιαστικά αμετάβλητα και διαπραγματεύονται σε ένα στενό εύρος 2,50 δολαρίων.

Αυτή την εβδομάδα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η διευρυμένη σύνθεση του ΟΠΕΚ+ έθεσαν υπό αμφισβήτηση τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία και τη ζήτηση πετρελαίου αντίστοιχα.

Ωστόσο, οι τιμές αναμένεται να καταγράψουν μικρά κέρδη αυτή την εβδομάδα αφού τα στοιχεία για τα αποθέματα αργού και βενζίνης στις ΗΠΑ έδειξαν ότι συρρικνώθηκαν.

Το West Texas Intermediate για τον Οκτώβριο υποχώρησε 0,8% στα 42,48$ το βαρέλι στις 10:21 π.μ. ώρα Λονδίνου. Ο Brent για τον ίδιο μήνα μειώθηκε 0,7% στα 44,60$

Το δολάριο κέρδισε επίσης την Παρασκευή, καθιστώντας τα προϊόντα που τιμολογούνται σε δολάριο πιο ακριβά. Η διαφορά τιμής μεταξύ του συμβολαίου του επόμενου μήνα και του επόμενου μήνα – ήταν κοντά στο ευρύτερο contango από τον Μάιο, σηματοδοτώντας ανησυχίες για υπερβολική προσφορά.

Με δεδομένη τη ζοφερή προοπτική για τη μελλοντική κατανάλωση, τα διυλιστήρια πετρελαίου αρχίζουν να αισθάνονται πίεση.

Το διυλιστήριο Baton Rouge της Exxon Mobil στη Λουιζιάνα έχει θέσει «σε ρελαντί» μία από τις δύο μονάδες παραγωγής βενζίνης λόγω της χαμηλής ζήτησης, σύμφωνα με ένα άτομο που γνωρίζει την κατάσταση.