Την κατηφόρα παίρνει ο χαλκός, καθώς οι επενδυτές βλέπουν να απομακρύνεται το ενδεχόμενο μιας αποφασιστικής οικονομικής ανάκαμψης στην Κίνα τη φετινή χρονιά.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, το κόκκινο μέταλλο δέχεται πιέσεις, καθώς μια σειρά οικονομικών στοιχείων τις τελευταίες εβδομάδες υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη μετά τον κορωνοϊό στην Κίνα, η οποία καταναλώνει περίπου το μισό χαλκό παγκοσμίως, παραπαίει. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες φορές που παρατηρήθηκε επιβράδυνση, αυτή τη φορά το Πεκίνο τραβά το δίχτυ ασφαλείας από τα μέταλλα, καθώς δεν αναπτύσσει μεγάλες δαπάνες για υποδομές ή ακίνητα.

«Οι αγορές μετάλλων αντιμετώπισαν σημαντικές πιέσεις μετά τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία του Απριλίου από την Κίνα, τα οποία λειτούργησαν ως ένα είδος αφύπνισης για τις αντίξοες συνθήκες επί του πεδίου», ανέφερε σε σημείωμά της η Citigroup.

Παράλληλα, οι ανησυχίες εντείνονται λόγω των νέων φόβων αναφορικά με το χρέος της τοπικής κυβέρνησης της Κίνας που χρησιμοποιείται συχνά για τη χρηματοδότηση των υποδομών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αδυναμία της ζήτησης χαλκού είναι εμφανής στα αποθέματα που διατηρεί το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, τα οποία έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από τα μέσα Απριλίου.

Ο χαλκός υποχώρησε έως και 1,4% στα 7.988 δολάρια ανά τόνο στο Λονδίνο και διαπραγματευόταν στα 8.019,50 δολάρια νωρίτερα στη Σαγκάη. Το μέταλλο έχει υποχωρήσει κατά περίπου 11% αυτό το τρίμηνο.

Αν και η Κίνα αποτελεί την κύρια πηγή των προβλημάτων του χαλκού, δεν υπάρχει μεγάλη βοήθεια ούτε από τις ΗΠΑ. Η επιθετική εκστρατεία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed έχει υπονομεύσει τη ζήτηση. Οι επενδυτές ανέμεναν μια παύση στην αύξηση των επιτοκίων, αλλά τα πρόσφατα σχόλια των αξιωματούχων υποδηλώνουν ότι η κεντρική τράπεζα ίσως χρειαστεί να συνεχίσει την ίδια πολιτική..

Ακόμα αισιόδοξοι

Η Goldman Sachs που είναι παραδοσιακά «ταύρος» για τον χαλκό, ανέφερε ότι οι τιμές των εμπορευμάτων θα «επανέλθουν» αν αποδειχθούν άστοχες οι ανησυχίες για μια παγκόσμια ύφεση. Ο χαλκός θα επιστρέψει στα 10.000 δολάρια ανά τόνο ως τιυ χρόνου τον Μάιο, ανέφεραν σε σημείωμά τους αναλυτές.

Προς το παρόν, ένα βασικό spread σηματοδοτεί επίσης ότι η προσφορά είναι πολύ μεγαλύτερη από τη ζήτηση. Η τιμή spot του χαλκού έχει discount 66 δολάρια ανά τόνο σε σχέση με τα τρίμηνα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Λονδίνο.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Γιάνγκ Χανγκ, επικεφαλής συναλλαγών στην Yonggang Resources οι απότομες μειώσεις των τιμών για άλλα μέταλλα βλάπτουν επίσης το κλίμα για τον χαλκό. «Η βουτιά σε άλλα μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες της αγοράς, γεγονός που στέλνει ένα πραγματικά κακό μήνυμα».

Ο ψευδάργυρος υποχώρησε κατά 1,9% στα 2.328,50 δολάρια τον τόνο στο Λονδίνο αυξάνοντας την πτώση του μέχρι στιγμής αυτό το τρίμηνο στο 20% περίπου. Το αλουμίνιο σημείωσε πτώση 0,6%, υποχωρώντας για τρίτη ημέρα.

Διαβάστε ακόμη 

Tο εντυπωσιακό ράλι στις τραπεζικές μετοχές – Πώς φθάσαμε σε αποδόσεις έως και 95%

Η νέα καμπάνια Μητσοτάκη, η γραμμή Ανδρουλάκη, το ιταλικό φλερτ Κοπελούζου, το One & Only και η εξαγορά στα ψάρια

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Οι παγίδες για όσους άλλαξαν κατοικία πέρυσι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ