Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ περί επέκτασης του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά 600 δισ. ευρώ, ενώ οι επενδυτές αναμένουν και την ανακοίνωση των στοιχείων για τις θέσεις εργασίας πλην του αγροτικού τομέα στις ΗΠΑ, αργότερα εντός της ημέρας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 1,33% στις 371,12 μονάδες.

Ο βρετανικός  FTSE 100 με άνοδο 1,18%, ο γερμανικός  DAX κερδίζει 2,11%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 1,95%, ο ιταιλικός FTSE MIB με άνοδο 2,02% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 με κέρδη 2,57%.

Η αύξηση του προγράμματος QE της ΕΚΤ ανεβάζει το συνολικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στα 1,35 τρισ. ευρώ, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει αυτό που η επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ, αποκάλεσε συρρίκνωση άνευ προηγουμένου της οικονομίας της ευρωζώνης.

Νωρίτερα, οι μετοχές της Ασίας σημείωσαν άνοδο, με τα υψηλότερα κέρδη στον νοτιοκορεατικό Kospi που ενισχύθηκε κατά 1,24%. Όπως σημειώνει το CNBC, oι μεγαλύτερες χρηματαγορές της Ασίας έχουν κάνει άλμα 49% από τα χαμηλά του Μαρτίου.

Το ράλι των διεθνών αγορών αυτή την εβδομάδα φάνηκε να ανακόπτεται χθες Πέμπτη, ωστόσο η άνοδος επιστρέφει σήμερα, καθώς το άνοιγμα των οικονομιών και η νομισματική στήριξη συνεχίζουν να βελτιώνουν το κλίμα μεταξύ των επενδυτών.

Παράλληλα, οι αγορές παρακολουθούν και την πρόοδο που σημειώνεται στον τομέα του εμβολίου κατά του Covid-19. Η βρετανική AstraZeneca διπλασίασε τις παραγωγικές της δυνατότητες για ένα πιθανό εμβόλιο σε 2 δισεκατομμύρια δόσεις με τη διανομή του να αναμένεται να ξεκινήσει αυτό το φθινόπωρο.

Στα μάκρο της ημέρας, στη Βρετανία η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε στα τέλη Μαΐου στα χαμηλότερα επίπεδα από τη χρηματοοικονομική κρίση ενώ οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 18% τον ίδιο μήνα.

Οι παραγγελίες των γερμανικών εργοστασίων υποχώρησαν κατά 25,8% τον Μάιο. Το ποσοστό αυτό καταδεικνύει μεγαλύτερη συρρίκνωση από αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.