Η γερμανική οικονομία πέρασε τον σκόπελο της ύφεσης λόγω κορωνοϊού και αρχίζει να αναπτύσσεται ξανά, σύμφωνα με την Bundesbank.

Ωστόσο, η ανάκαμψη είναι ακόμα αργή αφού εξακολουθούν να είναι σε ισχύ κάποιοι περιορισμοί για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, ανέφερε η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας στις εξαμηνιαίες της προβλέψεις για την οικονομία.

Το φετινό ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 7,1%, προτού ανακάμψει ξανά την επόμενη διετία.

Η ανάκαμψη αυτή θα υποστηριχθεί από ισχυρή δημοσιονομική ενίσχυση.

Οι προβλέψεις της Bundesbank ευθυγραμμίζονται σε γενικές γραμμές με εκείνες της κυβέρνησης και του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, οι οποίες έκαναν λόγο για πτώση του ΑΕΠ από 6% έως 7%.

Η Καγκελάριος Μέρκελ αποκάλυψε σχέδιο ύψους 130 δισ. ευρώ που στόχο έχει την ενίσχυση της κατανάλωσης και των επενδύσεων στον τομέα των υποδομών, με τη συνολική χρηματοδότηση να ανέρχεται στο 1,3 τρισ. ευρώ από την ΕΕ, που είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ.

«Τα δημόσια οικονομικά θα συνεισφέρουν σημαντικά στη σταθεροποίηση της οικονομίας», ανέφερε ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν. «Η πρόσθετη στήριξη είναι κατάλληλη για την τρέχουσα κατάσταση και καλωσορίζω το πακέτο».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Bundesbank η τελευταία δόση της δημοσιονομικής ενίσχυσης μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 1% ή και περισσότερο φέτος.

Η ΕΚΤ ενίσχυσε επίσης το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά 600 δισ. ευρώ, ωστόσο, παρ’όλ’αυτά αναμένει ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 8,7% το 2020.

Τον Απρίλιο, τα γερμανικά εργοστάσια σημείωσαν πτώση ρεκόρ στη ζήτηση, καθώς οι επιχειρήσεις στη Γερμανία έκλεισαν λόγω κορωνοϊού. Μεγάλο πλήγμα υπέστησαν οι αραγωγοί επενδυτικών αγαθών με τις παραγγελίες να κάνουν βουτιά πάνω από 30%.

Πάνω από 600.000 άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους και περίπου άλλα 7 εκατ. παίρνουν προσωρινά τον μισθό τους από το κράτος.

Με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας, οι επιχειρήσεις ευελπιστούν σε βελτίωση κατά το β’ εξάμηνο.

Η Bundesbank πάντως δεν αναμένει ζημιά μεγάλης κλίμακας στην αγορά εργασίας λόγω της πανδημίας.