(upd) Έντονη μεταβλητότητα επικρατεί σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε νευρικές κινήσεις, ενόσω το βλέμμα είναι στραμμένο στο rebalancing των δεικτών του MSCI. «Πρωταγωνίστριες» είναι οι μετοχές των Εθνικής Τράπεζας και Mytilineos, για τις οποίες αναμένονται συνολικές ροές 180 εκατ. ευρώ. Στο επίκεντρο βρίσκονται και τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό -ένα «αγκάθι» το οποίο συνεχίζει να πονάει τις αγορές. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 12.30 το πρωί, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο κατά 0,09% και διαμορφώνεται στις 892,58 μονάδες, κερδίζοντας περίπου μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (891,80 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 886,25 έως 894,74 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να προσεγγίζει τα 28 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 50% αφορά μόλις δύο μετοχές (ΕΤΕ, Mytilineos).

Ο τραπεζικός κλάδος, έπειτα από πέντε διαδοχικά θετικά κλεισίματα, επανέρχεται σε αρνητικό έδαφος, υποχωρώντας στο -0,77% και τις 611,85 μονάδες. Το ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ήδη διαθέτει τζίρο 8 εκατ. ευρώ εν όψει της προσθήκης στον MSCI Standard Greece, σημειώνοντας πτώση στο -0,9% και τα 3,6 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank διολισθαίνει στο -1,5% και το 1,02 ευρώ, με τη μετοχή της Πειραιώς, αντίθετα, να διαπραγματεύεται στο +0,2% και το 1,17 ευρώ. Η μετοχή της Alpha Bank, τέλος, είναι σχεδόν αμετάβλητη στο 0,99 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank +0,12% 0,9912 ευρώ 
  • Eurobank -1,54% 1,024 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -0,87% 3,628 ευρώ 
  • Πειραιώς +0,26% 1,173 ευρώ 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,04% και 2.155 μονάδες), η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή «φιγουράρει» στο +2% και οδεύει προς ακόμη ένα ιστορικό υψηλό (18,4 ευρώ), χάρη στις πληροφορίες για την πώληση ενός μεγάλου μέρους των μετοχών στην αυστραλιανή Macquarie. Κατά τουλάχιστον 1,5% ενισχύεται εύλογα και η μετοχή της μητρικής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία σταθεροποιείται άνω των 10 ευρώ. Πολύ καλή είναι η εικόνα, επίσης, στις μετοχές των Aegean και Σαράντης, οι οποίες βρίσκονται στο +2,7% και στο +3,7%, αντίστοιχα. Η μετοχή δε, της δεικτοβαρούς ΟΤΕ ενισχύεται κατά 1,1%, ενώ οι μετοχές των ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ ακολουθούν στο +1%. Η μετοχή της Mytilineos, παράλληλα, διαπραγματεύεται στο +0,5% και τα 16,7 ευρώ, με τζίρο 6 εκατ. ευρώ, καθώς επίκειται η είσοδος στον βασικό δείκτη του MSCI Greece. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ υποχωρεί κατά 2% και περιορίζεται στα 2,2 ευρώ, με τη μετοχή της Motor Oil να έπεται στο -1% και τις μετοχές των Jumbo – Τιτάνα να κινούνται στο -0,8%. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,06% και 1.415 μονάδες), οι μετοχές των Τεχνικής Ολυμπιακής και Ιντρακάτ αυξάνονται κατά περίπου 1,5%. Απώλειες κατά σχεδόν 1,5%, αντίθετα, καταγράφει η μετοχή της Πλαστικά Θράκης. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 44 μετοχές κινούνται ανοδικά, 38 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 63,7 δισ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με τη Δευτέρα. 

MSCI και πληθωρισμός στο επίκεντρο

Η Λεωφόρος Αθηνών στρέφει την προσοχή της στο rebalancing των δεικτών του MSCI, με την Εθνική Τράπεζα και τη Mytilineos, μετά το τέλος της συνεδρίασης, να εντάσσονται στον MSCI Standard Greece, ενισχύοντας την ελληνική παρουσία (Eurobank, OTE, ΟΠΑΠ, Jumbo, Alpha Bank, ΔΕΗ). Η συγκεκριμένη εξέλιξη, όπως φάνηκε και χθες, αναμένεται να τονώσει τον τζίρο στις δύο μετοχές, φέρνοντας συνολικές ροές 180 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η μεταβλητότητα στο ταμπλό είναι αρκετά αυξημένη. Δεν είναι τυχαίο ότι έπειτα από πέντε διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης σπεύδει να κατοχυρώσει ένα μέρος των κεκτημένων του πενθημέρου, με τους επενδυτές να ρευστοποιούν τα όποια κέρδη. Η διάσπαση των επόμενων αντιστάσεων (δηλαδή των 900 μονάδων), άλλωστε, φαίνεται ότι απαιτεί περισσότερα «καύσιμα» και περαιτέρω προσπάθεια. 

Στο μεταξύ, η ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων συνεχίζεται ακάθεκτη, με την Ελλάκτωρ να δημοσιεύει τα μεγέθη του α’ τριμήνου, στον απόηχο της πρόσφατης συμφωνίας για την αγορά του 30% από τη Motor Oil. Μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης, θα ακολουθεί και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ΟΠΑΠ. 

Την ίδια ώρα, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται και στο μέτωπο του πληθωρισμού, ο οποίος αποτελεί τη Νο.1 απειλή για την οικονομία (μαζί με την αύξηση των επιτοκίων). Η Eurostat ανακοίνωσε στις 12.00 το μεσημέρι τις πρώτες εκτιμήσεις για τα στοιχεία του Μαΐου, οι οποίες έδειξαν «άλμα» τιμών στο 10,7% για την Ελλάδα και στο 8,1% για την Ευρωζώνη. 

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να βρίσκεται οριακά άνω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (886 μονάδες), έχοντας ως βασικές στηρίξεις τις 880 και τις 850 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις, παράλληλα, συναντώνται στις 900 και τις 920 μονάδες.   

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ήπια στο -0,48% και τις 444 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να μειώνεται κατά 0,74%, τον γαλλικό CAC 40 κατά 0,67% και τον ιταλικό FTSE MIB κατά 0,68%. Στο Λονδίνο, αντίθετα, ο FTSE 100 σημειώνει οριακά κέρδη κατά 0,11%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προ-συμβόλαια του Dow Jones εμφανίζουν απώλειες 100 μονάδων, προαναγγέλλοντας ένα καθοδικό άνοιγμα στη συνεδρίαση. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, η τιμή εκτοξεύεται άνω των 120 δολαρίων, μετά τη συμφωνία των χωρών της Ε.Ε. για την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές από τη Ρωσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συμβόλαια WTI ενισχύονται στο +3,1% και τα 118,73 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο +1,52% και τα 123,42 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, υποχωρεί στο -0,21% και τα 1.847 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης:

Νταβός: Κόμβος τεχνολογίας η Ελλάδα – Οι συζητήσεις με Google και Meta (Facebook)

Η καλή εβδομάδα του Β.Μ, τα lear jets των Αράβων και τα πετρέλαια, τα σούπερ (μάρκετ) deals που χάλασαν και μια αγωγή (ακόμα) για το Λαγονήσι

Με θετικό πρόσημο ο όμιλος Ελλάκτωρ στο πρώτο τρίμηνο