«Με τις βραχυπρόθεσμες αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ κοντά στο 5% και τον πολλαπλασιαστή αποτίμησης των μετοχών κοντά στις 20 φορές, η σχέση κινδύνου – απόδοσης ευνοεί σε μεγάλο βαθμό τα μετρητά», εξηγεί η J.P. Morgan και ο Μάρκο Κολάνοβιτς.

Ακόμα και στο αισιόδοξο σενάριο της «ήπιας» προσγείωσης, το οποίο ακόμη και η Fed θεωρεί απίθανο με βάση την έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Μαρτίου (FOMC), η άνοδος των μετοχών θα είναι πιθανότατα μικρότερη από 5% και αυτή είναι μία απόδοση που μπορείς να βρεις και στα βραχυπρόθεσμα ομόλογα. Στην αρνητική πλευρά, ακόμη και μια «ήπια» ύφεση θα δικαιολογούσε την επανάληψη των προηγούμενων χαμηλών και θα οδηγούσε σε πτώση άνω του 15%. «Τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα παρέχουν όχι μόνο πλήρη προστασία στην καθοδική πορεία αλλά και το option για την αγορά μετοχών, σε περίπτωση που συμβεί αυτή η υποχώρηση», εξηγεί ο Κολάνοβιτς. Ο ίδιος, επίσης, εκτιμά ότι οι μετοχές είναι ακριβές έναντι των ομολόγων και των μετρητών και για αυτό σε κάθε σενάριο, είτε ανοδικής, είτε καθοδικής πορείας τους, προτιμά τα χωρίς κίνδυνο περιουσιακά στοιχεία.

«Θεωρούμε ότι το πρόσφατο ράλι στις μετοχές είναι παράλογο και πιστεύουμε ότι καθοδηγήθηκε κυρίως από συστηματικές εισροές και την κάλυψη ανοικτών θέσεων πώλησης, αλλά οι παράγοντες αυτοί είναι πιθανό να εξαντλούνται. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μια ύφεση είναι πιθανή φέτος, καθώς οι συνεχιζόμενες πιέσεις από τα υψηλά επιτόκια και την ποσοτική σύσφιξη (QT), την πιστωτική συρρίκνωση (μετά την τραπεζική κρίση), τις πιέσεις στα carry trades και οι γεωπολιτικοί αντίξοοι άνεμοι, διαπερνούν την οικονομία», προβλέπει ο υπεύθυνος για τη στρατηγική των περιουσιακών στοιχείων της JPM.

Οι αγορές συχνά πιάνουν πάτο πριν από το τέλος μιας ύφεσης, αλλά όχι πριν από την αρχή μιας ύφεσης

Ο Κολάνοβιτς διατηρεί μια αμυντική προσέγγιση στο χαρτοφυλάκιο που προτείνει αυτόν το μήνα, αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η τοποθέτησή του είναι μειωμένη (underweight) σε μετοχές και αυξημένη (overweight) στα μετρητά. Παραμένει με αυξημένες θέσεις στα εμπορεύματα, κυρίως στην ενέργεια, δεδομένης της ανθεκτικής ζήτησης, ιδίως στην Ασία με την επαναλειτουργία των οικονομιών από την πανδημία, τη σύσφιξη των ισοζυγίων και τις τυπικά ισχυρές επιδόσεις του πετρελαίου μετά την τελευταία αύξηση στα επιτόκια της Fed. Στις μετοχές, διατηρεί σημαντικά μειωμένες θέσεις στην Ευρώπη, όπου οι αγορές διαπραγματεύονται κοντά στα υψηλά τους μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση (GFC) και εμφανίζονται εφησυχασμένες από τους συνεχιζόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους. Παραμένει μόνο με μέτρια αυξημένες θέσεις στα ομόλογα και περιμένει ένα καλύτερο σημείο για να προσθέσει θέσεις.

Η άποψη των πελατών της JPM

Τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας της JPM έδειξαν ότι: 1) η έκθεση σε μετοχές και η ψυχολογία των επενδυτών, κατά μέσο όρο, είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, 2) μόλις το 26% των ερωτηθέντων σχεδιάζει να αυξήσει την έκθεση του σε μετοχές, το οποίο είναι νέο χαμηλό ρεκόρ και το 58% να αυξήσει τη διάρκεια των ομολόγων βραχυπρόθεσμα, 3) το 72% πιστεύει ότι τα χειρότερα της περιφερειακής τραπεζικής κρίσης έχουν περάσει, 4) η πλειονότητα (56%) πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος να τοποθετηθεί κανείς σε μετοχές στο τρέχον περιβάλλον είναι οι αμυντικές θέσεις, 5) το 61% πιστεύει ότι η αδυναμία του δολαρίου ΗΠΑ θα συνεχιστεί, αλλά διχάστηκαν μεταξύ του αν θα είναι ευρείας βάσης ή μόνο έναντι των νομισμάτων καταφυγίων της ομάδας χωρών G10 (σ.σ. ελβετικό φράγκο και ιαπωνικό γεν), 6) οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο αντίκτυπος της Κίνας στο ΑΕΠ θα είναι ουδέτερο, με μέτρια επιβάρυνση κατά το επόμενο έτος.

Διαβάστε ακόμη

Πώς πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα αντί για έλλειμμα 1,6% – Ανακοινώθηκε έναν χρόνο νωρίτερα (tweets)

Barclays: H S&P μπορεί να αναβαθμίσει το outlook της χώρας σε θετικό

‘Αδωνις Γεωργιάδης: Οι εργαζόμενοι της Πίτσος δεν έχασαν τις δουλειές τους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ