Με υψηλές προσδοκίες άρχισε και το 2023 για την Ideal Holdings. Μετά από μια χρονιά πολλών και σημαντικών εξελίξεων, το 2022, η εισηγμένη προετοιμάζει «αθόρυβα» τις προσεχείς επενδυτικές κινήσεις της έχοντας «γεμάτα ρεζερβουάρ».

Με τρεις εξαγορές στο ενεργητικό της στους κλάδους της πληροφορικής, της κυβερνοασφάλειας και της βιομηχανίας (Byte Computer, Netbull, Coleus Packaging) κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρήσης και μια αποεπένδυση (Three Cents) με υπεραξία 31 εκατ. ευρώ, η εταιρεία συμμετοχών με πρόεδρο Δ.Σ. τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου και CEO της τον Παναγιώτη Βασιλειάδη, ανακοίνωσε «άλμα» 48% στα καθαρά της κέρδη (15,5 εκατ. ευρώ), 50% στα EBITDA (27,4 εκατ. ευρώ) και 40% στον κύκλο εργασιών της (174,7 εκατ. ευρώ) στα Proforma Βασικά Οικονομικά Μεγέθη του ’22, έναντι του ‘21.

Η οικονομική θέση της Ideal Holdings, η οποία κατά δήλωση του επικεφαλής της λειτουργεί με τη φιλοσοφία ενός εισηγμένου private equity, της προσφέρει ένα ιδανικό σημείο εκκίνησης για την υλοποίηση του νέου επενδυτικού της πλάνου και τις διαπραγματεύσεις, ή και πιθανές συμφωνίες της με επιχειρήσεις – στόχους που θα ακολουθήσουν εντός του έτους.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου φαίνεται να «ζεσταίνει» ήδη από την πλευρά του τα επόμενα deals της «νέας Ideal» και να περιμένει το κατάλληλο timing για να «χτυπήσει».

Η διοίκηση διατηρεί στον σχεδιασμό της από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου νέες εξαγορές στην πληροφορική και την κυβερνοασφάλεια (όπου ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 82,9 εκατ. ευρώ το 2022, με αύξηση 27% από το 2021), με σκοπό τη δημιουργία ενός μεγάλου τεχνολογικού ομίλου, χωρίς να εξαιρείται ο βιομηχανικός κλάδος, όπου επίσης διαθέτει ένα μεγάλο εκτόπισμα (κύκλος εργασιών 91,8 εκατ. ευρώ, αύξηση 55%).

Έχει συζητηθεί, ωστόσο, στο πρόσφατο παρελθόν και το ενδεχόμενο επέκτασης της εταιρείας σε νέες δραστηριότητες. Όπως έχει αναφέρει το newmoney, η συνολική επενδυτική «δύναμη πυρός» της εισηγμένης υπολογίζεται σε ένα… τριψήφιο ποσό εκατομμυρίων ευρώ, αν ληφθούν υπόψη το ταμείο της, η δυνατότητα άντλησης τραπεζικού δανεισμού αναλόγου ποσού και η προοπτική να επιστρατευθεί μελλοντικά και πάλι το «μοντέλο» που χρησιμοποιήθηκε στην εξαγορά της Byte, με προσφερόμενο αντίτιμο σε μετρητά και μετοχές.

Φημολογία για 3 νέους στόχους

Αν και για ευνόητους λόγους δεν θεωρείται εύκολο, ούτε είναι απλό να τεθεί ακριβές χρονοδιάγραμμα για τις νέες επενδύσεις, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αναπτυχθεί μια φημολογία στην αγορά που φέρει την Ideal Holdings να εξετάζει 3 περιπτώσεις νέων εξαγορών, με ορίζοντα διμήνου ή τριμήνου για το πρώτο τουλάχιστον από τα νέα της deals για το 2023.

Θεωρείται βέβαιο ότι ο κλάδος της πληροφορικής μπαίνει για άλλη μια φορά σε προτεραιότητα. Οι ίδιες φήμες μιλούν για πρόθεση επένδυσης σε δύο νέες εξαγορές, σε κλάδους όπου η εταιρεία έχει σήμερα παρουσία, όπως και σε μια τρίτη «σε κάτι καινούργιο». Οι δύο στόχοι δε, φέρονται να έχουν εντοπισθεί στην ελληνική αγορά και ο τρίτος στο εξωτερικό. Εκ μέρους της Ideal Holdings δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο πάνω σε αυτήν τη φημολογία.

Η παρουσίαση και το μέρισμα

Προφανώς και για λόγους τακτικής ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου δεν θέλησε μέχρι στιγμής να ανοίξει τα χαρτιά του για το 2023. Αυτό αναμένεται να συμβεί την Τετάρτη 1η Μαρτίου 2023 (12 το μεσημέρι) κατά τη διαδυκτιακή ενημέρωση των Οικονομικών Αναλυτών για τα Proforma Οικονομικά Αποτελέσματα 2022 της εταιρείας. Σε μερικές ημέρες θα αποκαλυφθούν λογικά περισσότερα για τα φετινά σχέδιά της.

Η διοίκηση της εταιρείας θα προτείνει, επίσης, την καταβολή νέου μερίσματος (μέσω της Επιστροφής Κεφαλαίου 0,20 ευρώ ανά μετοχή) σε δύο δόσεις, στην προσεχή Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων (30/5/2023).

Σε σχόλιό του για την πορεία της Ideal Holdings το 2022, άλλωστε, ο πρόεδρός της επισήμανε ανάμεσα σε άλλα «είμαστε αισιόδοξοι, ότι παρά το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, το χαρτοφυλάκιο των εταιρειών μας θα διαγράψει και το 2023 ανοδική πορεία και στόχος μας είναι να προσφέρουμε σημαντικές αποδόσεις στους μετόχους μας».

Ένα portfolio που δύσκολα θα μείνει «ως έχει» για πολύ καιρό ακόμα. Υπενθυμίζεται ότι η εισηγμένη το ’22 απέκτησε την Byte Computer μετά από την αποδοχή της δημόσιας προαιρετικής πρότασης που υπέβαλε με βάση μια αποτίμηση ύψους 60 εκατ. ευρώ και εξαγόρασε μέσω των θυγατρικών της Adacom και Astir Vitogiannis, αντίστοιχα, τη Netbull (με 6,3 εκατ. ευρώ) και το 75% της νοτιοαφρικανικής βιομηχανίας παραγωγής μεταλλικών πωμάτων Coleus Packaging (με 12,65 εκατ. ευρώ).

Παράλληλα, η Ideal Holdings πούλησε τη Three Cents, που δραστηριοποιείται στην αγορά των premium beverages, προς την Coca Cola HBC AG με τίμημα 46 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 31 εκατ. ευρώ σε σχέση με την τιμή αγοράς της των 15 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Πακέτο στήριξης 800 εκατ. ευρώ έως το καλοκαίρι – Οι κρίσιμες ημερομηνίες και οι δικαιούχοι

Αραβικό άρωμα στη Μύκονο από τη Monterock και την υπογραφή της Οne & Only – Το νέο 5άστερο project των 81 εκατ. ευρώ (pic)

Δωμάτιο με θέα: H κατοικία Faucon του Escapade Luxury στο Καρπενήσι