Οι εισροές κεφαλαίων (ΜSCI) προς την Κίνα λόγω του ιού κατευθύνονται πλέον προς τις αναδυόμενες αγορές, άρα και στην ελληνική αγορά.

Τα προηγούμενα τρίμηνα, οι Δείκτες του Msci, είχαν αυξήσει τα ποσοστά των κινεζικών μετοχών σε βάρος των υπόλοιπων αναδυόμενων αγορών, αλλά τώρα με τις προβλέψεις για την πτώση του κινεζικού AΕΠ, τα funds αναζητούν ήδη διέξοδο προς τις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές.

Την επισήμανση αυτή πραγματοποίησε ένας βετεράνος των αναδυόμενων και ασιατικών αγορών, ο γνωστός επενδυτής στην Ελλάδα Mark Moebius. O τελευταίος θεωρεί ότι, η λύση για το ιό θα βρεθεί, αλλά εν τω μεταξύ οι αναδυόμενες αγορές θα επωφεληθούν καθώς τα etf επενδύουν γενικά προς τις αναδυόμενες αγορές.

Τριμηναία αναθέωρηση του Msci στις 12 Φεβρουαρίου – εφαρμογή στις 28 Φεβρουαρίου – αναθεώρηση του Ftse world στις 21 Φεβρουαρίου

Στις 12 Φεβρουαρίου 2020 είναι προγραμματισμένη η τριμηναία αναθεώρηση των Δεικτών του Msci και εκεί εξαιτίας και της έκτακτης κατάστασης, αρκετές κινεζικές μετοχές ή γενικότερα μετοχές ασιατικών χωρών ενδέχεται να εξέλθουν απο τους Δείκτες. Αυτές οι αλλαγές θα μεταφερθούν στις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές μεταξύ των οποίων και η ελληνική.

Ο Δείκτης έχει εμφανισει απόδοση 5% απο τις αρχές του χρόνου, ωστόσο λ,χ οι μετοχές Οτε- οπαπ παρουσιάζουν μια σταθερή συμπεριφορά λόγω και των πακέτων μετοχών. Επιπρόσθετα, αρκετές ελληνικές μετοχές διεκδικούν βάσιμα την είσοδο τους στον Δείκτη, όπως η Τράπεζα Πειραιώς, Μυτιληναίος καθώς οι κεφαλαιοποιήσεις τους πληρούν τα κριτήρια. Επίσης, στις 21 Φεβρουαρίου ο Δείκτης ftse world έχει επίσης ετήσια αναθεώρηση με την εφαρμογή να πραγματοποιείται απο τις 20 Μαρτίου.

Αντίθετα, λοιπόν από όλες τις προηγούμενες αναθεωρήσεις, οι επικείμενες εκτιμάται ότι θα είναι θετικές δεδομένου ότι, η ελληνική οικονομία βρίσκεται ήδη δυο βαθμίδες πριν απο την επενδυτική βαθμίδα. Οι ξένοι επενδυτές γνωρίζουν αυτή την διαδικασία και ήδη έχουν λάβει θέσεις για αυτή την διαδικασία, ιδιαίτερα εν όψει των τιλτοποιήσεων στις ελληνικές τράπεζες.