Μια αναπάντεχη πρόκληση καλείται να διαχειριστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στην προσπάθεια αναχαίτισης του ιστορικού πληθωρισμού, καθώς η έλλειψη διαθέσιμων τίτλων υψηλής ποιότητας θέτει… όρια στην αύξηση του κόστους του βραχυπρόθεσμου δανεισμού, μια εξέλιξη η οποία κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την αποτελεσματικότητα της σφιχτής νομισματικής πολιτικής. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος δανεισμού στα γερμανικά κρατικά ομόλογα, τα οποία βρίσκονται στην αγορά των repo, έχει αυξηθεί μόλις κατά 57 μονάδες βάσης σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η ΕΚΤ προχώρησε στην ιστορική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης (η μεγαλύτερη από την ίδρυση του ευρώ). 

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, σύμφωνα με το Bloomberg, συνιστά ένα «σύμπτωμα» των πολλαπλών προγραμμάτων ομολόγων της κεντρικής τράπεζας (OMT, PEPP). Κι αυτό, διότι αφενός έχουν αυξήσει το πλεονάζον ποσό του ευρω-συστήματος στο ρεκόρ των 4,7 τρισ. ευρώ, αφετέρου έχουν περιορίσει τον αριθμό των κρατικών ομολόγων, τα οποία είναι διαθέσιμα προς διαπραγμάτευση. 

Αυτή η ανισορροπία δεν αποτελούσε πρόβλημα για όσο χρονικό διάστημα η ΕΚΤ προσπαθούσε να διατηρήσει «χαλαρές» τις νομισματικές συνθήκες, στο πλαίσιο της προσπάθειας στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας.  Αλλά τώρα, που έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες και στόχος είναι η μείωση της ζήτησης και η αναχαίτιση του πληθωρισμού, αυτή η κατάσταση σημαίνει ότι πάρα πολλά μετρητά αναζητούν έναν περιορισμένο αριθμό τίτλων, κάτι που λειτουργεί αποτρεπτικά στην αύξηση των επιτοκίων.  

«Η ασταθής και άνιση μετακύλιση (της σφιχτής νομισματικής πολιτικής) συνιστά σημαντική ανησυχία» παραδέχεται ο Michael Leister, αναλυτής στην Commerzbank. «Οι τελευταίες εξελίξεις στην αγορά των repo αυξάνουν τον κίνδυνο ακόμη μίας (επιτοκιακής) παρέμβασης από την ΕΚΤ» σπεύδει να προσθέσει. 

Ας σημειωθεί ότι η κεντρική τράπεζα αύξησε τον Σεπτέμβριο στο 1,25% το βασικό επιτόκιο, στο 1,5% το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης και στο 0,75% το επιτόκιο καταθέσεων. 

Οι αξιωματούχοι της Φρανκφούρτης έχουν διαβεβαιώσει ότι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την κατάσταση, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η αύξηση των επιτοκίων πράγματι «περνάει» στα επιτόκια δανεισμού και στην ευρύτερη οικονομία. Γι’ αυτό κιόλας, στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, η Φρανκφούρτη έλαβε μέτρα για τη μείωση της ζήτησης βραχυπρόθεσμων τίτλων. 

Ωστόσο, η έντονη μεταβλητότητα των διεθνών αγορών δεν βοηθάει σ’ αυτό, καθώς οι traders, οι οποίοι προσπαθούν να επιβιώσουν της αβεβαιότητας του πληθωρισμού και των υψηλότερων επιτοκίων, κατευθύνονται μαζικά σε ασφαλείς τίτλους, προκειμένου να «αντέξουν» στην καταιγίδα.  

Διαβάστε ακόμη

Τα 4 κλειδιά που καθορίζουν την αύξηση των συντάξεων

Βραζιλία: Προς χαμηλό όλων των εποχών τα αποθέματα καφέ – Φόβοι για νέα αύξηση στις τιμές

Νάγκελ (Bundesbank): Χρειάζονται περισσότερες αυξήσεις στα επιτόκια για να μειωθεί ο πληθωρισμός