Πτώση σημείωσαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ασίας, με τους επενδυτές να επιζητούν μεγαλύτερη σαφήνεια για την πολιτική που θα ακολουθήσει η Κίνα αναφορικά με τον κορωνοϊό. Η χώρα έδωσε το σήμα για ελαφρά χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ωστόσο προέκυψε πρόβλημα με τα τεστ ανίχνευσης. Αναρτήσεις στο Weibo, την κινεζική έκδοση του Twitter, μιλούν για ψευδείς αναφορές των αποτελεσμάτων των τεστ που θα μπορούσαν να καταλήξουν σε περαιτέρω εξάπλωση του ιού. «Εάν το χάος των τεστ δεν σταματήσει, η πανδημία μπορεί να μην τελειώσει ποτέ», αναφέρεται σύμφωνα με μετάφραση που έκανε το CNBC από τα κινέζικα.

Στα ταμπλό, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο ιαπωνικός Nikkei που έχασε 1,6% ενώ ο ευρύτερος Topix υποχώρησε 1,65%. Ακόμα περισσότερο υποχώρησε ο Kospi στη Νότια Κορέα, με πτώση 1,84%.

Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 έχασε 0,72%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng μειώθηκε κατά 0,13%.

Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite με πτώση 0,29% ενώ ο Shenzhen Component έχασε 0,35%.

Στην Wall Street ο Dow έκλεισε με απώλειες 200 μονάδων, ενόψει των στοιχείων για την απασχόληση με τους οικονομολόγους να περιμένουν πιο αργή αύξηση αλλά ανθεκτικότητα των στοιχείων για τον Νοέμβριο εν μέσω αναγγελιών απολύσεων και παγώματος των προσλήψεων.

Παραμένει σε bear market παρά την άνοδο ο Hang Seng

Για τον Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ο Νοέμβριος ήταν ο καλύτερος μήνας από το 1998, ωστόσο ο δείκτης παραμένει σε επικράτεια bear market.

Ο δείκτης αναφοράς του Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε κατά 26,6% τον Νοέμβριο – καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Οκτώβριο του 1998 λίγο πριν το τέλος της ασιατικής χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από 24 χρόνια.

Ωστόσο, ο δείκτης εξακολουθεί να βρίσκεται σε περιοχή bear market (η οποία συμβαίνει όταν σημειώνεται πτώση 20% από ένα πρόσφατο υψηλό), με απώλειες 20,45% από την αρχή του 2022 έως σήμερα 2 Δεκεμβρίου.

Η οικονομία του Χονγκ Κονγκ έχει πληγεί από την παρατεταμένη πολιτική του Πεκίνου με τα μηδενικά κρούσματα, η οποία έχει αποκλείσει τους ταξιδιώτες από την ηπειρωτική Κίνα και έχει μειώσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Οι μετοχές που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ από τη μια βρίσκονταν σε κλοιό πωλητών από την άλλη έκαναν ράλι, μέσα σε μια μόνο μέρα διαπραγμάτευσης εν μέσω ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών για μια αλλαγή στις πολιτικές της Κίνας.

Η αστάθεια στη χρηματιστηριακή αγορά του Χονγκ Κονγκ, ωστόσο, χρονολογείται και πριν το 2022. Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναφέρουν ότι από τον Φεβρουάριο του 2021 έως τον Οκτώβριο του 2022, ο δείκτης Hang Seng είδε μια «συστημική διόρθωση», που ορίζουν ως πτώση άνω του 40%.

Κατά τη διάρκεια αυτού του 10μήνου, ο HSI σημείωσε βουτιά 53%.

Διαβάστε ακόμη:

Λαγκάρντ: Ανάγκη να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% – Τα 3 «όπλα» που προστατεύουν την Ευρωζώνη από το ενεργειακό σοκ

Μόμπιους για Bitcoin: Προέβλεψε σωστά ότι θα πέσει στα $20.000 – Τώρα βλέπει «βουτιά» στα $10.000

Τζιμ Ντέιβις: Το restart του Mr. New Balance και οι φήμες για επένδυση στην Ελλάδα (pics)