(Upd) Εικόνα έντονης μεταβλητότητας παρουσιάζει η Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση του Μαΐου, με τους αμερικανικούς δείκτες να φλερτάρουν με το χαμηλότερο επίπεδο του 2022, μετά τις μεγάλες απώλειες του Απριλίου -οι χειρότερες από το 2020.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 430 μονάδες ή κατά 1,31% και διαμορφώνεται στις 32.545 μονάδες. Κατά 1,34% μειώνεται και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, o οποίος βρίσκεται μια «ανάσα» από το χαμηλό έτους, ενώ ο Nasdaq προσπαθεί να αντισταθεί στις πιέσεις και παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στις 12.254 μονάδες.

Η σημερινή συνεδρίαση έρχεται στον απόηχο του απογοητευτικού κλεισίματος του Απριλίου, ο οποίος ήταν ο χειρότερος μήνα των τελευταίων δύο ετών για τον Dow Jones και τον S&P 500. Άλλωστε, οι δύο δείκτες έχασαν 4,9% και 8,8% αντίστοιχα. Η εικόνα ήταν ακόμη χειρότερη για τον Nasdaq, ο οποίος απώλεσε το 13,2% της αξίας του, στη χειρότερη μηνιαία επίδοση από το 2008.

«Ενώ μπαίνουμε στον Μάιο, ενδεχομένως να δούμε μερικές βραχυπρόθεσμες κινήσεις αντίδρασης. Αλλά ακόμη υπάρχουν αρκετοί λόγοι ανησυχίας» τονίζει ο JC O’Hara, αναλυτής της MKM Partners, μιλώντας στο CNBC.

Οι τεχνολογικές μετοχές αποτέλεσαν το βασικό σημείο αδυναμίας της Wall Street, καθώς η προοπτική αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve κατά 50 μονάδες βάσης, σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση, επηρεάζουν δυσμενώς τα περιθώρια εταιρικής κερδοφορίας.

«Οι απογοητευτικές εκτιμήσεις από τους τεχνολογικούς γίγαντες Amazon – Apple επιδείνωσαν την ανησυχία, η οποία εντείνεται από τη σύσφιγξη της Fed και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες» επισημαίνει επικουρικά ο Quincy Krosby από την LPL Financial.

Σήμερα, μάλιστα, η μετοχή της Amazon διολισθαίνει κατά 2,7%, με τη μετοχή της Apple -επίσης- να οπισθοχωρεί σε αρνητικό έδαφος. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Netflix ανακάμπτει στο 3,5%, ενώ οι μετοχές των Microsoft και Alphabet κερδίζουν περίπου 1%. 

Οι επενδυτές, στο μεταξύ, στρέφουν το βλέμμα στην Τετάρτη, όταν η Federal Reserve, κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, θα ανακοινώσει την απόφαση επί της νομισματικής πολιτικής. Με τον πληθωρισμό στα ύψη (8,5% τον Μάρτιο), οι αναλυτές προεξοφλούν μια αύξηση των επιτοκίων από το σημερινό 0,25% στο 0,75%, σε μια προσπάθεια τιθάσευσης των ανατιμήσεων.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου φλέρταρε με το ψυχολογικό όριο του 3%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2018 -δηλαδή των τελευταίων τεσσάρων ετών- το οποίο τελικά ξεπέρασε, ανεβαίνοντας τουλάχιστον κατά 11 μονάδες βάσης.

Η εικόνα στην Ευρώπη

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 απώλεσε το 1,5% της αξίας του και υποχώρησε στις 443 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να τερματίζει στο -1,1%, τον γαλλικό CAC 40 στο -1,6% και τον ιταλικό FTSE MIB στο -1,6%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έμεινε κλειστός σήμερα, όπως και ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.     

Τα μακροοικονομικά μεγέθη της Ευρωζώνης δεν είναι και τα καλύτερα δυνατά, προκαλώντας απογοήτευση στους επενδυτές. Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης του Bloomberg υποχώρησε σε χαμηλό ενός έτους τον Απρίλιο, με τη μεταποίηση να διολισθαίνει σε χαμηλό 15 μηνών και την καταναλωτική εμπιστοσύνη σε χαμηλό δύο ετών.   

Τα χαμηλά επίπεδα του οικονομικού κλίματος αντανακλούν την πεποίθηση ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα συνεχίσει να επιβαρύνει κατανάλωση και επενδύσεις, ενόσω ο πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί να μαίνεται και οι επιπτώσεις των γεωπολιτικών ρίσκων «ακουμπούν» και την Ευρώπη. Στο αρνητικό κλίμα δε, έρχονται να προστεθούν τόσο τα lockdowns στην Κίνα όσο και οι αναταράξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες.    

Στο ευρωπαϊκό ταμπλό, η μετοχή της Vestas υποχώρησε κατά 7,8%, καθώς η διοίκηση έσπευσε να αναθεωρήσει επί τα χείρω τις εκτιμήσεις για το 2022. Η μετοχή δε, της Airbus έχασε περίπου 2%, παρά την παραγγελία – μαμούθ από την αυστραλιανή Qantas, η οποία ετοιμάζεται για το πρώτο απευθείας δρομολόγιο Λονδίνο – Σίδνεϊ.  

Διαβάστε επίσης:

Γιατί οι παγκόσμιες αγορές θα χάσουν $410 δισ. έως το τέλος του 2022 – Βγαίνει από την πρίζα η μηχανή του φθηνού χρήματος

S&P: Αναβάθμισε σε «ΒΒ-» την πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ

Ασιατικές αγορές: Πτωτικά λόγω κινεζικής μεταποίησης