Αγορές

Πτώση 1,5% στα χρηματιστήρια της Ευρώπης – Πολλαπλές πηγές ανησυχίας στις αγορές

  • newsroom


Τα μακροοικονομικά μεγέθη της Ευρωζώνης, τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα, δεν ήταν και τα καλύτερα δυνατά, προκαλώντας απογοήτευση στους επενδυτές - Με τα χαμηλά έτους φλερτάρει η Wall Street

Με απώλειες της τάξης του 1,5% έκαναν «πρεμιέρα» στον Μάιο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές ενέτειναν τις ρευστοποιήσεις, υπό το βάρος του υψηλού πληθωρισμού, της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής (αύξηση επιτοκίων) αλλά και των αρνητικών προσήμων στη Wall Street.   

Πιο συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 απώλεσε το 1,5% της αξίας του και υποχώρησε στις 443 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να τερματίζει στο -1,1%, τον γαλλικό CAC 40 στο -1,6% και τον ιταλικό FTSE MIB στο -1,6%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έμεινε κλειστός σήμερα, όπως και ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.     

Τα μακροοικονομικά μεγέθη της Ευρωζώνης, τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα, δεν ήταν και τα καλύτερα δυνατά, προκαλώντας απογοήτευση στους επενδυτές. Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης του Bloomberg, ενδεικτικά, υποχώρησε σε χαμηλό ενός έτους τον Απρίλιο, με τη μεταποίηση να διολισθαίνει σε χαμηλό 15 μηνών και την καταναλωτική εμπιστοσύνη σε χαμηλό δύο ετών.   

Τα χαμηλά επίπεδα του οικονομικού κλίματος αντανακλούν την πεποίθηση ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα συνεχίσει να επιβαρύνει κατανάλωση και επενδύσεις, ενόσω ο πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί να μαίνεται και οι επιπτώσεις των γεωπολιτικών ρίσκων «ακουμπούν» και την Ευρώπη. Στο αρνητικό κλίμα δε, έρχονται να προστεθούν τόσο τα lockdowns στην Κίνα όσο και οι αναταράξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες.    

Στο μεταξύ, η Ευρώπη φαίνεται ότι είναι έτοιμη να επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, μηδενίζοντας έως τα τέλη του 2022 τις εισαγωγές από τη Μόσχα, μια εξέλιξη που αναμένεται να διατηρήσει την εύθραυστη ενεργειακή ισορροπία της περιοχής. 

Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street έκλεισαν την Παρασκευή στο κόκκινο, με τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει τις χειρότερες μηνιαίες απώλειες από το 2008 (-13,2%). Σήμερα, παράλληλα, η νευρικότητα είναι κυρίαρχη, με τον Dow Jones να χάνει περίπου 80 μονάδες. 

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, η μετοχή της Vestas υποχώρησε κατά 7,8%, καθώς η διοίκηση έσπευσε να αναθεωρήσει επί τα χείρω τις εκτιμήσεις για το 2022. Η μετοχή δε, της Airbus έχασε περίπου 2%, παρά την παραγγελία – μαμούθ από την αυστραλιανή Qantas, η οποία ετοιμάζεται για το πρώτο απευθείας δρομολόγιο Λονδίνο – Σίδνεϊ.  

Διαβάστε επίσης: 

Γιατί οι παγκόσμιες αγορές θα χάσουν $410 δισ. έως το τέλος του 2022 – Βγαίνει από την πρίζα η μηχανή του φθηνού χρήματος 

Με τα χαμηλά έτους φλερτάρει η Wall Street – Νευρικότητα στην «πρεμιέρα» του Μαΐου 

Τέλος εποχής για το «γεύμα με τον Μπάφετ» – Τι συνέβη στο διάσημο επενδυτή