Αγορές

Μετά το ράλι… πτώση στις ευρωαγορές ελέω COVID-19

  • newsroom


Οι επενδυτές παρακολουθούν την κατάσταση και τις πιθανές επιπτώσεις του κορωνοϊού τόσο στην κινεζική όσο και στις υπόλοιπες οικονομίες του πλανήτη

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες καθώς η επιδημία του κινεζικού κορωνοϊού παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 που χθες έκλεισε με άνοδο 0,63% στις 431 μονάδες, σήμερα κινείται πτωτικά χάνοντας 0,29%  στις 429,89 μονάδες.

Ο βρετανικός  FTSE χάνει 0,83%, ο γερμανικός DAX -0,29%, ο γαλλικός CAC -0,13%, ενώ στην ευρω-περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,35% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει πτώση 0,42%.

Χθες οι μετοχές κατέγραψαν ράλι παίρνοντας ώθηση από τις μετοχές του κλάδου πολυτελών ειδών χάρη στη μείωση του αριθμού των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα.

Τις τελευταίες ώρες ωστόσο, ο απολογισμός έχει αυξηθεί δραματικά στην κινεζική επαρχία Χουμπέι που θεωρείται ως το επίκεντρο του ιού. Οι αρχές της επαρχίας ανακοίνωσαν σε ένα 24ωρο 242 νέους θανάτους και 14.840 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 1.310.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται σε αλλαγή στη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση

Οι επενδυτές παρακολουθούν την κατάσταση και τις πιθανές επιπτώσεις του κορωνοϊού τόσο στην κινεζική όσο και στις υπόλοιπες οικονομίες του πλανήτη.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ανέφερε ότι ο νέος κορωνοϊός είναι σαφώς πιο επιζήμιος για την παγκόσμια οικονομία από την επιδημία SARS το διάστημα 2002-2003.

Το ξέσπασμα του ιού έχει οδηγήσει στο κλείσιμο κινεζικών εργοστασίων και επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης για επιχειρηματικά δάνεια. Μεγάλες ές παγκόσμιες αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις από και προς την ηπειρωτική Κίνα, ενώ μεγάλες διοργανώσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Mobile World Congress της Βαρκελώνης, ακυρώθηκαν για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού.

Πίσω στην Ευρώπη, ο Βρετανός πρωθυπουργός ετοιμάζεται για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, ενώ στα ραντάρ των επενδυτών είναι και η Ιρλανδία όπου γίνονται διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, καθώς κανέναν κόμμα δεν κατάφερε να αποσπάσει αυτονομία στις εκλογές του περασμένου Σαββατοκύριακου.

Στα εταιρικά νέα, σήμερα ανακοινώνουν αποτελέσματα μεγάλες εταιρείες όπως, μεταξύ άλλων, οι Airbus, Commerzbank και Pernod Ricard. Η Credit Suisse ανακοίνωσε άλμα 69% στα καθαρά κέρδη του 2019, παρά το πλήγμα που δέχθηκε από σκάνδαλο κατασκοπείας.