(Τελευταία ενημέρωση 22.33)

Βαριές απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Τρίτης, με το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης να βρίσκεται από νωρίς υπό κλοιό πιέσεων, καθώς τα απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Αυγούστου «σκορπούν» κύμα ανησυχιών, με τους επενδυτές να προεξοφλούν νέες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones «βυθίζεται» κατά 1.222 μονάδες ή κατά 3,78% και διαμορφώνεται στις 31.158 μονάδες. Κατά 4,19% υποχωρεί και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος περιορίζεται στις 3.937 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq, από την πλευρά του, συρρικνώνεται στο -5,06% και τις 11.643 μονάδες.

Ο δείκτης φόβου VIX, επίσης, εκτινάσσεται κατά 9% και φθάνει στις 26 μονάδες, σε ακόμη μία ένδειξη της κλιμακούμενης αστάθειας των χρηματαγορών.

Η νέα μεγάλη «βουτιά» στους αμερικανικούς δείκτες επέρχεται στον απόηχο των στοιχείων για τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Αυγούστου, ο οποίος ανήλθε στο 8,3% σε ετήσια βάση και στο 0,1% σε μηνιαία βάση. Ωστόσο, οι αναλυτές περίμεναν μεγαλύτερη επιβράδυνση (+8% και -0,1% αντίστοιχα), δεδομένης της μερικής αποκλιμάκωσης των ενεργειακών τιμών.

Οι τιμές στην ενέργεια, ειδικότερα, υποχώρησαν κατά 5% σε μηνιαίο επίπεδο , με την τιμή της βενζίνης να περιορίζεται κατά 10,6%. Αυτή η πτώση, όμως, αντισταθμίστηκε από την άνοδο στους υπόλοιπους κλάδους. Τα τρόφιμα, ενδεικτικά, αυξήθηκαν κατά 0,8%, ενώ το κόστος διαμονής εκτοξεύθηκε κατά 0,7% (+6,2% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2021).

Για τη Federal Reserve, δηλαδή την αμερικανική κεντρική τράπεζα, όλα τα παραπάνω στοιχεία αναμένεται να ληφθούν υπόψη στην κρίσιμη συνεδρίαση της 21ης Σεπτεμβρίου, στην οποία θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα στη «μάχη» κατά του πληθωρισμού.

Το βασικό επιτόκιο βρίσκεται στο εύρος 2,25% – 2,50%, με τους αναλυτές να αναμένουν την περαιτέρω αύξησή του κατά τουλάχιστον 75 μονάδες βάσης (στο 3% – 3,25%), καθώς ο ρυθμός αύξησης των τιμών δεν αποκλιμακώθηκε τον Αύγουστο στα επιθυμητά ή προσδοκώμενα επίπεδα.

Ως εκ τούτου, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι Αμερικανοί τραπεζίτες θα επιμείνουν στις επιθετικές επιτοκιακές παρεμβάσεις (προς 3η συνεχόμενη αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης), κάτι το οποίο εύλογα επιδρά αρνητικά τόσο στις μετοχές, όσο και στα κρατικά ομόλογα (στο 3,44% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ).

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.

Οι ανησυχίες για την ύφεση επιδρούν και στην αγορά πετρελαίου, όπου οι τιμές επιστρέφουν σε αρνητικό έδαφος εξαιτίας των ανησυχιών για τα επίπεδα της ζήτησης. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο -0,44% και τα 87,39 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο -0,63% και τα 93,41 δολάρια ανά βαρέλι.

Τέλος, η τιμή του χρυσού κατρακυλάει στο -1,81% και τα 1.703 δολάρια ανά ουγγιά, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια της Federal Reserve αυξάνουν το κόστος διακράτησης του πολύτιμου μετάλλου σε ξένα νομίσματα, κάτι το οποίο το καθιστά λιγότερο ελκυστικό σε μη Αμερικανούς επενδυτές.

Διαβάστε επίσης

Οι… κεφάτοι του Βελόπουλου, η Εθνική ο Τσίπρας και οι κελεμπίες, τα λιμάνια, ο Μουζάκης και ο Ικτίνος

Δημήτρης Ιτούδης: Από τις αγροτικές καλλιέργειες, στα «χρυσά» συμβόλαια Ρώσων και Τούρκων

Ένα «βασιλικό» project άνω των 25 εκατ. ευρώ στην Κύθνο (pics)