«Οι πελάτες είναι συνολικά αρνητικοί (bearish) και δεν είναι τόσο αισιόδοξοι για μια γρήγορη ανάκαμψη» εκτιμά η Morgan Stanley στη στρατηγική της για τις αμερικανικές μετοχές. «Παρόλο που αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια βιώσιμη πτώση, δεν νομίζουμε ότι είναι αρκετό. Ενώ ο 12µηνος στόχος µας για τον δείκτη S&P 500 είναι στις 3.900 μονάδες, αναµένουµε µια κίνηση προς τα κάτω αυτό το καλοκαίρι, η οποία θα μπορούσε να έρθει μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα.

Ενώ η τοποθέτηση των ενεργών θεσμικών επενδυτών είναι χαμηλά σε μετοχές, οι πελάτες-ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων παραμένουν περισσότερο εκτεθειμένοι στις μετοχές. Καθώς ανακατανέμουν προς τα ομόλογα και άλλες περιουσιακά στοιχεία που είναι λιγότερο ευάλωτα στην επιβράδυνση της ανάπτυξης/ύφεσης, αυτό θα πρέπει να επιβαρύνει τις τιμές των μετοχών. Πιστεύουμε ότι οι 3.400 μονάδες είναι ένα επίπεδο που αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τον κίνδυνο κερδών που έχουμε μπροστά μας και αναμένουμε ότι το επίπεδο αυτό θα επιτευχθεί μέχρι το τέλος της περιόδου κερδών του 2ου τριμήνου, αν όχι νωρίτερα. «Πιστεύουμε ότι οι 3.400 είναι ένα επίπεδο που περισσότερο αντικατοπτρίζει με ακρίβεια τον επικείμενο κίνδυνο των κερδών και αναμένουμε ότι το επίπεδο αυτό θα επιτευχθεί μέχρι το τέλος της περιόδου κερδών του δεύτερου τριμήνου. Μέχρι τότε, τα ράλι της bear market θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να ελαφρύνουν τις θέσεις σε μετοχές που είναι πιο ευάλωτες», εξηγεί η αμερικανική τράπεζα.

Μέχρι τότε θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα ράλι της bear market για να ‘ελαφρύνουµε’ θέσεις σε τοµείς που είναι πιο ευάλωτοι στην επερχόµενη επαναφορά των κερδών.

«Ενώ διατηρούμε τις πτωτικές μας προοπτικές, δεν είναι πλέον εκτός consensus. Δεδομένου ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη μόλις έχουν αρχίσει να αναδύονται, είναι πολύ νωρίς για να γίνουμε αισιόδοξοι. Οι μεγαλύτεροι τομείς κινδύνου παραμένουν η ικανότητα ή/και η προθυμία των καταναλωτών να δαπανήσουν, η πίεση στα περιθώρια κέρδους και η κυκλική κάμψη των τεχνολογικών δαπανών», εξηγεί η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Morgan Stanley που συνεχίζει τη bearish στάση της για τις αμερικανικές μετοχές

Η μείωση της αξιολόγησης αποτελεί πλέον κοινή άποψη, αλλά το μέγεθος είναι ακόμα υπό συζήτηση. Η MS μείωσε το στόχο για το δείκτη αποτίμησης P/E-τόσο σε κανονικοποιημένο (16,5 φορές) όσο και σε βραχυπρόθεσμη βάση (14,5 φορές), δεδομένου του κινδύνου για την αύξηση των κερδών που είναι πιο ορατός, ιδίως για τις εταιρείες με καταναλωτικό και τεχνολογικό προσανατολισμό.

Η ενέργεια είναι πλέον ο πιο ευνοημένος τομέας από τους γενικούς και για όσο οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν υψηλές. Ως εκ τούτου, οι επενδυτές θεωρούν την αυστηρή (hawkish) στάση της Fed ως κατάλληλη και σημαντικό κίνδυνο για τις μετοχές με το πιθανό στόχο κάτω από τις 3500.

Τα αποτελέσματα των στους μεγάλους λιανοπωλητές προκάλεσαν κυκλικές ανησυχίες στους επενδυτές την περασμένη εβδομάδα, καθώς επισήμαναν την πίεση του περιθωρίου κέρδους, έναν καταναλωτή που αγωνίζεται για το χαμηλό επίπεδο και τα αυξημένα αποθέματα. «Ενώ πιστεύουμε ότι η πίεση του περιθωρίου κέρδους και η φθίνουσα ζήτηση των καταναλωτών έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό κατανοητή από την αγορά, πιστεύουμε ότι τα περίσσεια αποθέματα και ο σχετικός κίνδυνος για την τιμολόγηση είναι λιγότερο κατανοητός και είναι μόλις τώρα αρχίζει να αντανακλάται στις τιμές των μετοχών», εξηγεί η Morgan Stanley.

Αυτός ήταν ένας κίνδυνος που επισημάνθηκε τους τελευταίους μήνες, καθώς τα καθυστερημένα οικονομικά στοιχεία αντανακλούσαν αυτή την εξέλιξη. Αυτό που έφερε αυτόν τον κίνδυνο στο προσκήνιο πρόσφατα ήταν η δημιουργία αποθεμάτων κατά τη διάρκεια της περιόδου κερδών του 1ου τριμήνου – δυναμική που αντανακλάται στην αύξηση των διαφορών αύξησης αποθεμάτων/πωλήσεων σε όλες τις εταιρείες του S&P το πρώτο τρίμηνο. Οι έρευνες για τους καταναλωτές μας δείχνουν ότι οι καταναλωτές σχεδιάζουν να μειώσουν τις δαπάνες τους λόγω των υψηλών τιμών.

Διαβάστε ακόμη:

Πλειστηριασμοί: Έρχονται δύο ηχηρά σφυριά των 40 εκατ. ευρώ

Το σκέφτεται (ακόμα) ο πρωθυπουργός, η νέα ξένη επένδυση που έρχεται, το ραντεβού Κόκκαλη με Σταθόπουλο και το νέο φέσι της Frigoglass

Νέα επιβάρυνση – Φόρος ανακύκλωσης 8 λεπτά σε πλαστικές συσκευασίες