Η Morgan Stanley προβλέπει ότι η τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών MSCI στις 10 Αυγούστου θα έχει και «ελληνικό χρώμα», με τις αλλαγές που θα ανακοινωθούν να ισχύουν από την 1η Σεπτεμβρίου. Οι μετοχές από την εγχώρια αγορά που θα αλλάξουν status, θα είναι η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία θα προαχθεί στον δείκτη της MSCI Greece Standard με υψηλή πιθανότητα, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή θα υποβιβαστεί στον μικρότερο δείκτη MSCI Greece Small Cap με μικρή πιθανότητα.

Η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί τη βασική δυνητική προσθήκη του δείκτη MSCI Greece Standard, με υψηλή πιθανότητα, καθώς η μετοχή της τράπεζας αποτελεί επί του παρόντος μέρος του δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίησης MSCI Greece αλλά πληροί τα κριτήρια μετάταξης, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Morgan Stanley. Η κεφαλαιοποίησή της , όσο και το free float cap της μετοχής της τράπεζας είναι πάνω από το τρέχον όριο για συμμετοχή στον δείκτη MSCI Greece Standard κατά ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες προσθήκης της. Οι αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν ότι η μετοχή έχει υψηλή πιθανότητα να συμπεριληφθεί στον δείκτη MSCI Greece Standard και υπολογίζουν τις παθητικές ροές κεφαλαίων στην τράπεζα σε 166 εκατ. δολάρια ή μια επίδραση συναλλαγών ύψους 13 ημερών βάσει της μέσης ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας του τελευταίου μήνα.

Για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η περίπτωση της διαγραφής είναι με χαμηλή πιθανότητα, καθώς το free float της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας είναι κοντά στο ελάχιστο όριο για να διαγραφεί από τον δείκτη MSCI Standard και να εισέλθει στο μικρότερο δείκτη MSCI Greece Small Cap, αλλά εξακολουθεί να είναι κατά 8% περίπου υψηλότερη από το επίπεδο cut-off. Επιπρόσθετα, η συνολική κεφαλαιοποίηση της εταιρείας βρίσκεται κοντά στο ελάχιστο επίπεδο για να επαναταξινομηθεί ως μικρή κεφαλαιοποίηση για την επερχόμενη αναπροσαρμογή. Οι αναλυτές της Morgan Stanley πιστεύουν ότι η μετοχή είναι πιθανή υποψήφια για διαγραφή στο rebalancing του Αυγούστου, σε περίπτωση που το κατώτατο όριο για τον MSCI Greece είναι οριακά υψηλότερο από τα επίπεδα που εξέτασε στους υπολογισμούς της η Morgan Stanley ή αν ο MSCI αποφασίσει να μην αυξήσει τον μέγιστο αριθμό μετοχών από τις δέκα εταιρείες που τον απαρτίζουν σήμερα. Αν διαγραφεί η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, η Morgan Stanley θα ανέμενε παθητικές εκροές ύψους 64 εκατ. δολαρίων, ή αντίκτυπο στις συναλλαγές 18 ημερών για την κάλυψη της προσφοράς, ενώ η συμμετοχή της στον δείκτη MSCI Emerging Markets είναι 0,01%.

Από τα τελευταία στοιχεία του Ιουλίου, προκύπτει ότι οι δέκα μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη MSCI Greece Standard είναι η Eurobank με ποσοστό συμμετοχής 14,31%, η Mytilineos στο 14,08%, η Alpha Bank στο 12,67%, η Εθνική Τράπεζα με ποσοστό 11,92%, η Jumbo στο 10,89%, ο ΟΠΑΠ στο 10,09%, ο ΟΤΕ στο 9,72%, η ΔΕΗ με ποσοστό 7,85%, η Motor Oil στο 5,31% και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο 3,16%.

Διαβάστε ακόμη

Με μαζικούς ελέγχους και αλλαγές στο «καλάθι» και στο «πλαφόν κέρδους» η «μάχη κατά της ακρίβειας»

Κι όμως, ο τουρισμός είναι πάνω – Τι αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία (γράφημα)

NEOM: Το mega project υδρογόνου στη high-tech πόλη των 500 δισ.

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ