Η Mytilineos βάζει πλώρη για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα μετά και τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες. Τα οικονομικά της μεγέθη ήταν καλύτερα από τις προβλέψεις, αναφέρουν οι αναλυτές των οίκων στα σχόλιά τους για τα αποτελέσματα εννεαμήνου της εταιρείας.  Παράλληλα, δημιουργούν τις προϋποθέσεις να ξεπεραστεί η πρόβλεψη της διοίκησης για EBITDA άνω του 1 δισ. ευρώ.

Morgan Stanley

Η ανάλυση της Morgan Stanley κάνει λόγο για ελκυστική μόχλευση  της εισηγμένης στην ελληνική οικονομία και σημειώνει ότι οι πρόσφατες αναβαθμίσεις σε επενδυτική βαθμίδα από DBRS και S&P  προσφέρει πλεονεκτήματα στην εταιρεία μεταξύ των οποίων και το ενδεχόμενο να λάβει και η ίδια πιστωτική αναβάθμιση σε Επενδυτική Βαθμίδα. Το χρέος της εισηγμένης βαθμολογείται BB/BB+ από S&P και Moody’s και μια πιθανή αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα θα προσέφερε οικονομικά και εμπορικά οφέλη, σημειώνει. Η Mytilineos την περασμένη εβδομάδα είδε την αξιολόγηση MSCI ESG να αναβαθμίζεται σε «AA», φέρνοντας την εταιρεία μεταξύ των κορυφαίων στον κόσμο και στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η αναβάθμιση προήλθε κυρίως από τις πρακτικές διαχείρισης και Εταιρικής Διακυβέρνησης της εταιρείας σε θέματα Υγείας & Ασφάλειας, καθώς και από την εξειδίκευση και την εστίαση σε «πράσινα» έργα. Επιπλέον, σημειώνει ότι ενισχύθηκαν τα EBITDA λόγω της καλής πορείας του τομέα ενέργειας και τονίζει ότι παρότι αυξήθηκε το καθαρό χρέος σε 1,60 δισ. ευρώ, 4% πάνω από την εκτίμησή της αλλά η αναλογία ND/EBITDA είναι στο 1,37%, αποδεικνύοντας ισχυρό ισολογισμό.

Citi

H σταθερή απόδοση EBITDA για το τρίμηνο θεωρείται πιθανός καταλύτης για μικρή αναθεώρηση προς τα πάνω στη συναίνεση για ολόκληρο το έτος 2023.Σημαντική είναι η συμβολή της νέας μονάδας παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο  (CCGT) και της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που προβλέπει ότι θα συμβάλουν ώστε τα κέρδη της εταιρείας να αυξηθούν πάνω από τις τρέχουσες προσδοκίες. Το καθαρό χρέος στα 1,37 δισ. € θα μπορούσε να θεωρηθεί κάπως υψηλότερο, αλλά παραμένει άνετο στο x1,4 έναντι του EBITDA.

Επιπλέον, αναφέρει ότι ξεκίνησαν οι εργασίες για την επέκταση των έργων φωτοβολταϊκών 1,5 GW στην Ελλάδα, αντλώντας κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό RRF με ελκυστικούς όρους. Εκτιμά ότι θα έρθουν μικρές θετικές αναθεωρήσεις και επανέλαβε τη σύσταση για Αγορά.

AXIA

Τα αποτελέσματα 9μήνου έδειξαν υψηλότερη κερδοφορία από τις προσδοκίες της ίδιας αλλά και της αγοράς και αναφέρει ότι θα επανέλθει με ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών της. Η εταιρεία κατέγραψε EBITDA 9μηνου 2023 ύψους 723 εκατ. ευρώ αυξημένα 36% σε ετήσια βάση και καθαρά κέρδη στα 462 εκατ. ευρώ με ετήσια αύξηση 48%.

Eurobank

Τα ισχυρά τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της Eurobank. Τα έσοδα γ’ τριμήνου 23 διαμορφώθηκαν σε 1,57 δισ. ευρώ (-35% σε ετήσια βάση) με τα EBITDA να αυξάνονται κατά 19% στα 285 εκατ. ευρώ λόγω της ισχυρής κερδοφορίας από τον τομέα της Ενέργειας (229 εκατ. ευρώ).

Εθνική

Πάνω από τις εκτιμήσεις κινήθηκαν τα αποτελέσματα κυρίως λόγω του τμήματος Ενέργειας. Το Καθαρό Χρέος αυξήθηκε σε 1.372 εκατ. ευρώ (1,37x EBITDA), παρά το μεγάλο CapEx.

Alpha

Κάνει λόγο για ιστορικά υψηλές τριμηνιαίες επιδόσεις, χάρη στη δραστηριότητά της θερμικής παραγωγής καθώς το νέο CCGT ξεκίνησε τη λειτουργία του. Η  εταιρεία ολοκληρώνει την πώληση φωτοβολταϊκών πάρκων στη Ρουμανία συνολικής ισχύος 211MW και ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 56MW στη Νότια Ισπανία.

Beta

Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν το consensus της διοίκησης για ετήσια EBITDA €1 δισ. για το 2023, καθώς η κερδοφορία θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο το 4ο τρίμηνο του έτους. Επίσης, κάνει λόγο για ισχυρές τις επιδόσεις που δικαιολογούν μια θετική επαναξιολόγηση των προβλέψεών της.

Πειραιώς

Μετά τα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου του 23, αναμένουμε ότι θα προχωρήσουμε σε αναβάθμιση των ετήσιων προβλέψεων και της αποτίμησης ενσωματώνοντας ισχυρότερες από τις αναμενόμενες εταιρικές επιδόσεις και νέες συμφωνίες που ανακοίνωσε πρόσφατα η εταιρεία στους τομείς μετάλλων και ενέργειας. Επαναλαμβάνουμε τη σύσταση για «υπεραπόδοση», σημειώνει η Piraeus Securities

Optima

Τα αποτελέσματα του Mytilineos 9M2023 ξεπέρασαν τις προσδοκίες καθώς ανακοίνωσε την υψηλότερη τριμηνιαία κερδοφορία στην ιστορία της το 3ο τρίμηνο του 2023, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις μας, σημειώνει η Optima και προσθέτει ότι θα υπερβεί κατά πολύ τον στόχο του 1 δισ. ευρώ EBITDA για φέτος. .

Παντελάκης

Η κερδοφορία αναμενόμενα βελτιώθηκε, αλλά ο ρυθμός αύξησης ήταν «άνετα» καλύτερα από τις εκτιμήσεις μας, σημειώνει η Pantelakis Securities και διατηρεί τη σύσταση overweight.

Εuroxx

Η χρηματιστηριακή επαναλαμβάνει τη σύσταση overweight και δίνει τιμή – στόχο 48 ευρώ για τη μετοχή της Mytilineos.

Η ισχυρή ανάπτυξη οφείλεται στον ενεργειακό κλάδο, παρά τη σημαντική πτώση των τιμών σε ενέργεια και μέταλλα σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο τομέας των ανανεώσιμων συνέχισε την υπεραπόδοση. Η Euroxx αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο υπέρβασης του στόχου για κέρδη EBITDA 1 δισ. ευρώ στο σύνολο του 2023.

Διαβάστε ακόμη

Λαγκάρντ: «Πονοκέφαλος» η κάμψη στα δάνεια – Στην Επ. Ανταγωνισμού το «μπαλάκι» για το spread σε δάνεια – καταθέσεις

Μητρώο POS: Στενεύoυν τα χρονικά περιθώρια για να ενημερώσουν την εφορία οι επιχειρήσεις

Ο Μητσοτάκης κοιτάει το ρεύμα (για να έχει), ο Τσίπρας στέλνει μηνύματα στον Stefanος (αλλά έως εκεί), ο τραπεζίτης που… δεν άγιασε και ο ασφαλιστικός όμιλος που έρχεται Ελλάδα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ