Σε «πονοκέφαλο» εξελίσσεται για τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) η κάμψη που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, τόσο στην προσφορά, όσο κυρίως στη ζήτηση, νέων δανείων, ως απόρροια των υψηλών επιτοκίων.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία από το βήμα της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, τη διατήρηση – και μάλιστα με ομόφωνη απόφαση όλων των μελών του δ.σ. – των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα του 4% το υψηλό ποσοστό τους, σε συνδυασμό με τις συναφείς περικοπές στα επενδυτικά σχέδια και τις αγορές κατοικιών, οδήγησαν σε περαιτέρω απότομη πτώση της ζήτησης πιστώσεων το γ’ τρίμηνο του 2023, ενώ και τα πιστοδοτικά κριτήρια για δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά έγιναν πιο αυστηρά.

«Δεν είναι μόνο οι τράπεζες που μας λένε ότι μειώνουν την πιστωτική τους ροή είναι, επίσης και οι επιχειρήσεις που πατούν ‘φρένο’ στις επενδύσεις εξαιτίας των επιπέδων των επιτοκίων», τόνισε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, υπενθυμίζοντας πως ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων προς επιχειρήσεις μειώθηκε απότομα, από 2,2% τον Ιούλιο σε 0,7% τον Αύγουστο και 0,2% τον Σεπτέμβριο, ενώ υποτονικά παρέμειναν και τα δάνεια προς νοικοκυριά, με τον ρυθμό αύξησης να επιβραδύνεται σε 1% τον Αύγουστο και 0,8% τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ δε, ο πόλεμος, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Μέση Ανατολή, θέτει σε επιπλέον κίνδυνο τη ζήτηση νέων δανείων.

Στην Ελλάδα, πάντως, εάν εξαιρέσουμε τη στεγαστική πίστη, η οποία βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος εδώ και σχεδόν μία 10ετία, η πιστωτική επέκταση στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο γύρισε θετική τον περασμένο μήνα. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τον Σεπτέμβριο o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε σε 2,1% από 0,9% τον αμέσως προηγούμενο μήνα, με τη μηνιαία καθαρή ροή να ήταν θετική κατά 2.140 εκατ. ευρώ έναντι αρνητικής καθαρής ροής 405 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο. Ειδικά για τις επιχειρήσεις, η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 2.054 εκατ. ευρώ έναντι αρνητικής καθαρής ροής 322 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Όσον αφορά στα κριτήρια χορήγησης δανείων, αυτά παρέμειναν αμετάβλητα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Κατά το γ’ τρίμηνο του 2023 η συνολική ζήτηση δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παρέμεινε αμετάβλητη, ενώ το επόμενο τρίμηνο αναμένεται να αυξηθεί έως ένα βαθμό η ζήτηση δανείων από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το ίδιο θα ισχύσει και για τα καταναλωτικά δάνεια, ενώ η ζήτηση για στεγαστικά εκτιμάται ότι θα παραμείνει αμετάβλητη», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Αξίζει να αναφερθεί πως σταδιακά από τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσουν οι τράπεζες να ανακοινώνουν τα αποτελέσματα 8μήνου 2023, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται – όπως είναι λογικό – και στα στοιχεία για τις χορηγήσεις νέων δανείων, μετά και τις τελευταίες πληροφορίες που θέλουν να τους στόχους για την πιστωτική επέκταση να έχουν εκτροχιαστεί.

Επιτόκια δανείων και χορηγήσεων

Την ίδια στιγμή, στο «γήπεδο» αρχών, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ρίχνει η πρόεδρος της ΕΚΤ το «μπαλάκι» για την ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων. «Η δουλειά μας στην ΕΚΤ είναι να καθορίζουμε τα επιτόκια, με τα οποία οι τράπεζες λαμβάνουν χρηματοδότηση. Η δουλειά μας δεν είναι να καθορίζουμε τα επιτόκια, με τα οποία αυτές δανείζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ελπίζουμε ότι περνούν τις όποιες αποφάσεις σωστά. Από εκεί και πέρα, όμως, του θέματος μπορούν να επιληφθούν άλλες αρχές, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού ή ακόμη και οι ίδιοι οι καταναλωτές. Δεν είναι ένας τομέας, στον οποίο η ΕΚΤ μπορεί να αναλάβει δράση», τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως το κενό αυτό εντοπίζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο στην Ελλάδα.

Όπως, ωστόσο, είχε γράψει το newmoney, οι Έλληνες είναι εμφανώς «ριγμένοι», όσον αφορά στις αποδόσεις που λαμβάνουν για να «κλειδώσουν» τα χρήματά τους σε προθεσμιακές καταθέσεις, αφού οι εγχώριες τράπεζες συνεχίζουν να προσφέρουν από τα χαμηλότερα επιτόκια στην Ευρώπη, παρά τις όποιες κινήσεις των τελευταίων μηνών είτε να «περάσουν» μέρος των αυξήσεων είτε να λανσάρουν νέα προιόντα, με καλύτερη τιμολόγηση και αποδόσεις.

Το ζήτημα, πάντως, απασχολεί έντονα και την κυβέρνηση, με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, να αναφέρει πως ο ρόλος ενός υγιούς και ανταγωνιστικού τραπεζικού συστήματος περιλαμβάνει την προσφορά ευρέως φάσματος επιλογών στους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των καταθετικών λογαριασμών με ανταγωνιστικά επιτόκια.

Διαβάστε ακόμη

Μητρώο POS: Στενεύoυν τα χρονικά περιθώρια για να ενημερώσουν την εφορία οι επιχειρήσεις

Βλαχόπουλος (Cushman & Wakefield): Ξεκινάνε οι διαδικασίες για το business district του Ελληνικού (pics)

To top 10 των ξένων που ψάχνουν εξοχικά στην Ελλάδα (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ