(Τελευταία ενημέρωση – 14:03)

Σε ανοδικό έδαφος για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση παραμένει το ελληνικό χρηματιστήριο, λαμβάνοντας ώθηση από το ράλι των διεθνών αγορών. Οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες ως επί το πλείστον διατηρούν αμετάβλητη τη νομισματική τους πολιτική.

Αν και αρχικά βρέθηκε ένα «βήμα» πριν το ρεκόρ 13ετίας των 1.434,87 μονάδων, στη συνέχεια η Λεωφόρος Αθηνών κατέβασε «ταχύτητα», κρατώντας ωστόσο το θετικό της πρόσημο. Πλέον ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,54% στις 1.425,40 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ των 1.421,97 (χαμηλό ημέρας) και των 1.433,50 μονάδων (υψηλό ημέρας).

Το Χρηματιστήριο κερδίζει για έκτη φορά στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις, αποδεικνύοντας πως η «ψυχρολουσία» της Moody’s (απέφυγε να δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα) και της JP Morgan (προτείνει να παραμείνει το Χ.Α. στις αναδυόμενες αγορές) είχε παροδικό χαρακτήρα.

Η νέα άνοδος του Χ.Α. έρχεται την ώρα που τα ξένα χρηματιστήρια κάνουν «πάρτι». Σταθμός σε αυτή την εξέλιξη αποτελεί το σήμα που έδωσε η Fed για τρεις μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024, οδηγώντας σε τριπλό ρεκόρ τη Wall Street. Σε νέο ιστορικό υψηλό ο Nikkei στην Ιαπωνία, στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται οι ευρωαγορές, ενώ και ο χρυσός ξεπέρασε τα 2.200 δολάρια ανά ουγγιά για πρώτη φορά στα χρονικά. Μάλιστα, τα futures του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης προοιωνίζουν ανοδικό άνοιγμα.

Σχετικά με τη σημερινή εικόνα στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου, ξεχωρίζει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία οδεύει προς νέο υψηλό 24ετίας, ξεπερνώντας τα 16,6 ευρώ. Κέρδη άνω του 2% για την HELLENiQ ENERGY, ενώ από τα βαριά «χαρτιά» σημαντική είναι η ενίσχυση για την Alpha Bank, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και τη Motor Oil. Διορθώνει η Εθνική Τράπεζα, μετά το ρεκόρ 8ετίας που την έφερε στη δεύτερη θέση των κεφαλαιοποιήσεων. Ισχυρές απώλειες και για την Epsilon Net, έχοντας προηγουμένως ανακοινώσει αύξηση της κερδοφορίας της κατά 58% για το 2023.

Πώς κινούνται οι δείκτες και οι μετοχές

Μετά το «άλμα» 2% της Τετάρτης, ο τραπεζικός δείκτης «γυρίζει» σήμερα σε οριακές απώλειες κατά 0,06% και διαπραγματεύεται στις 1.226,47 μονάδες. Η Εθνική Τράπεζα διορθώνει -1,07% στα 7,38 ευρώ, μετά το υψηλό 8ετίας που «χτύπησε» χθες, ενώ και η Eurobank υποχωρεί κατά -0,19% στο 1,7965 ευρώ. Αντίθετα, η Alpha Bank ενισχύεται κατά +1,54% στο 1,751 ευρώ και η Πειραιώς κατά +0,20% στα 3,954 ευρώ.

Ο FTSE 25 κινείται ανοδικά κατά 0,55% στις 3.435,70 μονάδες και ο Mid Cap διαμορφώνεται στο +0,30% και τις 2.413,41 μονάδες. Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, κέρδη άνω του 1% καταγράφουν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η HELLENiQ ENERGY, η Motor Oil, η Σαράντης, η Jumbo, η Viohalco και η Ελλάκτωρ. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ενισχύονται σημαντικά η ΕΧΑΕ, ο ΑΔΜΗΕ και η ΑΒΑΞ, ενώ ισχυρές απώλειες σημειώνουν η Epsilon Net και η Alumil.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 44,47 εκατ. ευρώ, με τις συστημικές τράπεζες να κάνουν τζίρο 26,25 εκατ. ευρώ, ήτοι περίπου το 60% της ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας. Στα 4,93 εκατ. ευρώ οι προσυμφωνημένες πράξεις (πακέτα). Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται στα 97,886 δισ. ευρώ, με 65 τίτλους να ενισχύονται, 33 να υποχωρούν και 20 να παραμένουν χωρίς μεταβολή.

Έλαμψε το «άστρο» των τραπεζών – «Μάχη» μεταξύ ΕΤΕ και Eurobank

Ιδιαίτερα πειστικό ήταν το χθεσινό rebound του Χρηματιστηρίου, καθώς μειώθηκε αισθητά η «ψαλίδα» από το ρεκόρ 13ετίας των 1.434,87 μονάδων (κλείσιμο 4ης Μαρτίου). Το αμέσως υψηλότερο επίπεδο εντοπίζεται στις 19 Απριλίου 2011 και τις 1.437,28 μονάδες. Με βάση το κλείσιμο της Τετάρτης (20/3), ο Γενικός Δείκτης μείωσε τις απώλειές του για τον Μάρτιο στο -0,49%, ενώ εντός του 2024 «σκαρφαλώνει» κατά 9,63%, με πέντε συνεδριάσεις να απομένουν για να ολοκληρωθεί το α’ τρίμηνο. Σημειώνεται ότι το Χ.Α. θα παραμείνει κλειστό την ερχόμενη Δευτέρα λόγω της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου, αλλά και την επόμενη Παρασκευή (29/3) λόγω της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών.

Η επιστροφή στα κέρδη, μετά το πτωτικό διάλειμμα της Τρίτης (19/3), είχε τραπεζικό «άρωμα», με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται περισσότερο από 2%. Με «άλμα» 4,23% η Τρ. Πειραιώς «απορρόφησε» τη διήμερη χασούρα που προηγήθηκε και έβαλε ξανά «πλώρη» για τα 4 ευρώ, δηλαδή την τιμή στην οποία πραγματοποιήθηκε το placement για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Μικρότερα μεν (+2,19%) ήταν τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας, αρκετά δε ώστε να την «απογειώσουν» σε νέο ρεκόρ 8 και πλέον ετών. Πιο συγκεκριμένα, τα 7,46 ευρώ στα οποία έκλεισε χθες η μετοχή αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από τις 3 Δεκεμβρίου 2015. Παράλληλα, η ΕΤΕ κατέγραψε τετραήμερο ράλι 6,57% και από τις αρχές του έτους σημειώνει «άλμα» 18,6%. Το εντυπωσιακότερο με την Εθνική Τράπεζα είναι το γεγονός ότι εκθρόνισε την Eurobank από τη δεύτερη θέση των κεφαλαιοποιήσεων. Μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης, η αποτίμηση της ΕΤΕ ανερχόταν στα 6,823 δισ. ευρώ και της Eurobank στα 6,689 δισ. ευρώ. Πρώτη η Coca Cola στα 10,633 δισ. ευρώ.

Μία μέρα αφότου κατέγραψε τη χειρότερη συνεδρίασή του από τον Μάρτιο του 2023 και έχοντας κλείσει σε χαμηλό ενός μήνα, ο ΟΠΑΠ έβγαλε αντίδραση, ενισχύθηκε κατά 2,22% και διαμορφώθηκε πάνω από τα 16,5 ευρώ. Ο τίτλος υποχωρεί κατά 1,72% εντός του Μαρτίου, ενώ αντίθετα από τις αρχές του 2024 κερδίζει 7,87%.

Επαναφορά πάνω από τα 18 ευρώ για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, εν μέσω σεναρίων για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου στη Masdar, με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η μετοχή βρίσκεται σε απόσταση «βολής» από το υψηλό 8μήνου των 18,25 ευρώ, σημειώνει κέρδη 9,34% τον Μάρτιο και 14,08% για φέτος. Κοντά εντοπίζεται και το ιστορικό υψηλό των 20,9 ευρώ, που σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2023. Στα 2,14 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η Σαράντης, η οποία διόρθωσε για δεύτερη διαδοχική μέρα και απομακρύνθηκε περαιτέρω από το υψηλό 6ετίας των 11,2 ευρώ. Οι σωρευτικές απώλειες είναι της τάξης του 5,5%, με τα κέρδη ωστόσο στον μήνα και το έτος να παραμένουν ισχυρά.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, δεύτερη διαδοχική άνοδο τουλάχιστον 1% κατέγραψε η Intrakat, πλησιάζοντας το πολυετές υψηλό των 5,61 ευρώ. Διολίσθησε κατά 3,15% η Profile, κλείνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο εντός του τρέχοντος μήνα, ενώ πρόκειται για την τρίτη σερί πτώση της. Το ψυχολογικό όριο του 1,6 ευρώ ανέκτησε η ΑΒΑΞ, με κέρδη 1,39%.

Το σήμα της Fed άνοιξε τον «δρόμο» των ρεκόρ

Άκρως ευνοϊκό είναι το κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, ειδικά μετά το σήμα που έδωσε η αμερικανική κεντρική τράπεζα για τρεις μειώσεις στα επιτόκια μέσα στο 2024. Οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο εύρος μεταξύ 5,25% και 5,50%, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και 23 χρόνια.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν δίστασαν να οδηγήσουν τη Wall Street σε νέο ράλι, το οποίο συνοδεύθηκε από ιστορικά υψηλά για τους τρεις βασικούς δείκτες της. Μάλιστα, ο S&P 500 έσπασε το «φράγμα» των 5.200 μονάδων για πρώτη φορά στα χρονικά. Παράλληλα, ο γερμανικός δείκτης DAX προέρχεται από ήπια άνοδο, η οποία όμως ήταν αρκετή ώστε να του εξασφαλίσει ένα νέο record high, κλείνοντας πάνω από τις 18.000 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του. Σε ρυθμούς ρεκόρ κινούνται επίσης ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 και ο γαλλικός CAC 40, ενώ νέο ιστορικό υψηλό κατέγραψε και ο ιαπωνικός Nikkei.

Την «σκυτάλη» από τη Fed πήρε η ελβετική SNB, η οποία έκανε την έκπληξη και έγινε η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που μειώνει τα επιτόκιά της. Αντίθετα, η Norges Bank της Νορβηγίας διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, τονίζοντας πως οι μειώσεις δε θα έρθουν νωρίτερα από το ερχόμενο φθινόπωρο. Στο 50% αύξησε το βασικό της επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας. Αμετάβλητα στο 5,25% άφησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), δίνοντας σήμα για μειώσεις στο μέλλον, καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται ταχύτερα από το αναμενόμενο. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι κανένα μέλος της BoE δεν ψήφισε υπέρ των περαιτέρω αυξήσεων.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των εγχώριων εισηγμένων, σειρά είχε η Epsilon Net πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, με τον όμιλο να σημειώνει το 2023 αύξηση 24,13% στον τζίρο και 58,87% στα καθαρά κέρδη σε σύγκριση με το 2022. Αργότερα, θα ανακοινώσει και η Austriacard Holdings τις ετήσιες οικονομικές της επιδόσεις. Την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιεύσουν τις εκθέσεις τους η ΕΧΑΕ (27/3), η Trastor ΑΕΕΑΠ, η Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας, η BriQ Properties (28/3), ο ΟΛΠ και η Εβροφάρμα (29/3).

Διαβάστε ακόμη

Γιατί οι Πορτογάλοι της BA έριξαν “λευκή πετσέτα” κλείνοντας το εργοστάσιο της πρώην Γιούλα

Ποια σπίτια και σε ποιες περιοχές πωλούνται πιο γρήγορα στην Αθήνα (γράφημα)

«Αλέξανδρος Δεσύλλας»: Σε νέο σφυρί και με «σκόντο» €1,64 εκατ. το φιλέτο στην Κέρκυρα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ