Για τρίτη φορά μέσα σε λίγους μήνες και με σημαντικά μειωμένη την τιμή εκκίνησης, οδηγείται στο ηλεκτρονικό σφυρί το ακίνητο-φιλέτο μέσα στην πόλη της Κέρκυρας, το οποίο ανήκε στην ιστορική εταιρεία «Αλέξανδρος Δεσύλλας Α.Ε.» με το παλαιότερο εργοστάσιο κάνναβης στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο πρώτος πλειστηριασμός, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς, που έγινε στις 8 Νοεμβρίου 2023 με τιμή πρώτης προσφοράς στα 8,23 εκατ. ευρώ, κατέληξε άγονος ελλείψει πλειοδοτών. Το ίδιο συνέβη και στον επαναληπτικό, που έγινε στις 21 Φεβρουαρίου 2024.

Έτσι, δεδομένου ότι έχουν προηγηθεί δύο άγονοι πλειστηριασμοί, ο τρίτος, ενδεχομένως και… τυχερός, έχει προγραμματιστεί για τις 3 Απριλίου, με την τιμή εκκίνησης μειωμένη κατά 20% ή κατά 1,64 εκατ. ευρώ, στα 6.589.600 ευρώ (στο 80% της αρχικής τιμής).

Σε αυτόν θα βγει ξανά «η πλήρης και αποκλειστική κυριότητα εργοστασιακού συγκροτήματος με τα επιμέρους 91 κτίσματά του» και φυσικά το οικόπεδο, που έχει συνολική έκταση 37.647 τ.μ. και βρίσκεται στο προάστιο Γαρίτσα της πόλης της Κέρκυρας, «περικλειόμενο από τις οδούς Μητροπολίτου Αθανασίου, Τριών Μαρτύρων, παρόδων των οδών Θεόδωρου Δεσύλλα και Αλέξανδρου Δεσύλλα».

Σύμφωνα με τις περιγραφές, εντός του οικοπέδου υπάρχουν διάφορα οπωρόδεντρα, κυπαρίσσια, ευκάλυπτοι και γενικώς δέντρα μεγάλης ηλικίας. Ωστόσο, το εργοστασιακό συγκρότημα είναι πλέον πλήρως εγκαταλελειμμένο, ενώ όταν λειτουργούσε περιελάμβανε κτίσματα συνολικής επιφάνειας 15.500 τ.μ. περίπου. Σήμερα, όμως, τα περισσότερα κτήρια έχουν κατεδαφισθεί ή ερειπωθεί.

Πέραν του κεντρικού ακινήτου θα βγουν μαζί δύο όμορα γεωτεμάχια 176 τ.μ. και 97 τ.μ., επίσης στην περιοχή Γαρίτσας.

Με ιστορία 150 ετών

Η συγκεκριμένη επιχείρηση ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο Δεσύλλα το 1871. Η οικογένεια Δεσύλλα ήταν από τις ισχυρότερες οικονομικά της εποχής και για ένα διάστημα λειτούργησε και τράπεζα. Το 1891 ξεκίνησε να λειτουργεί σε αυτόν τον χώρο ένα εργοστάσιο σχοινιών, ενώ το κτηριακό συγκρότημα αναπτύχθηκε σε δύο φάσεις, η πρώτη την περίοδο 1899-1913 με διάφορα κτήρια (σπαγκοποιείο, νηματουργείο, αποθήκες κλπ) και ακολούθησε η δεύτερη από το 1913 έως το 1940 με υφαντήριο, νέο νηματουργείο και μηχανοστάσια, μετατρέποντας το χειροκίνητο εργοστάσιο σε ηλεκτροκίνητο.

Το εργοστάσιο «Καννάβεως, Λίνου και Ιούτης» του Αλ. Δεσύλλα ήταν από τα μεγαλύτερα της εποχής του, ενώ παρήγαγε σχοινιά και σακιά σε μεγάλες ποσότητες. Δεδομένης της έλλειψης αντίστοιχων βιομηχανιών σε όλη την ευρύτερη περιοχή, το κερκυραϊκό εργοστάσιο κάλυπτε τις ανάγκες τόσο της ελληνικής, όσο και της ξένης αγοράς, με μεγάλο ποσοστό εξαγωγών στις χώρες της Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Στην περίοδο της ακμής του είχε φτάσει να απασχολεί περί τους 1.500 εργαζομένους, με την παραγωγή να φτάνει στις 2.500 τόνους σπάγγων, σχοινιών και σάκκων ετησίως. Το βασικό σκέλος του εργοστασίου, το οποίο μάλιστα έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο, περιλάμβανε 14 κτήρια, ενώ στην έκταση υπήρχε και διώροφη έπαυλη, σημαντικό δείγμα αρχιτεκτονικής της Κέρκυρας των αρχών του 20ού αιώνα.

Ο Αλέξαδρος Δεσύλλας πέθανε το 1932 και τον διαδέχθηκε ο γιος του Θεόδωρος Δεσύλλας, ο οποίος αναβάθμισε περαιτέρω το εργοστάσιο, ενώ άνοιξε και δεύτερη μονάδα στον Πειραιά. Ωστόσο, από ένα σημείο και μετά τον κέρδισε η πολιτική. Με σπουδές οικονομικών στη Σχολή Λανσί της Γενεύης, στην Ανωτάτη Εμπορική Ακαδημία της Γαλλίας και νομικών στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών, έδωσε το «παρών» στους Βαλκανικούς Πολέμους και εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 1932 με το Λαϊκό Κόμμα, στη συνέχεια με το Κόμμα Φιλελευθέρων το 1958 και με την Ένωση Κέντρου από το 1961 μέχρι και το 1964.

Επίσης, χρημάτισε υπουργός Κοινωνικής Προνοίας στην κυβέρνηση Σοφούλη την περίοδο 1947-’48, καθώς και υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση του Σοφοκλή Βενιζέλου το 1950. Ο Θεόδωρος Δεσύλλας πέθανε το 1968. Το εργοστάσιο μετά από δεκαετίες δόξας, σταμάτησε κάθε δραστηριότητα το 1982 και έβαλε οριστικά λουκέτο το 1985.

«Φιλέτο» μέσα στην πόλη της Κέρκυρας

Κατά την έκθεση εκτίμησης, «το συνολικό ακίνητο αφορά σε μεγάλη έκταση σε εξαιρετικά προνομιακό σημείο στο προάστιο Γαρίτσα. Η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας είναι γνωστή για το συνεχές σύστημα δόμησης της, με τα μεγάλα ύψη των κτιρίων και τα στενά δρομάκια (καντούνια). Εντός της Πόλης της Κέρκυρας η οικοδομική δραστηριότητα είναι εξαιρετικά περιορισμένη έως ανύπαρκτη λόγω των ζωνών προστασίας και της έλλειψης ελευθέρων οικοπέδων».

Το εν λόγω ακίνητο βρίσκεται «στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιόπολης, περιοχή μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπου πιθανολογείται ότι βρισκόταν το αρχαίο λιμάνι του Αλκίνοου». Όσον αφορά τη δυνατότητα εκμετάλλευσης του οικοπέδου, εξαιρούνται 6 διατηρητέα κτήρια συνολικής επιφάνειας 4.695 τ.μ. Από την έκταση των 36.736 τ.μ., τα 20.259 τ.μ. αποτελούν την άμεσα περιβάλλουσα έκταση των 6 διατηρητέων. Άρα μιλάμε για εκμεταλλεύσιμη έκταση 16.005 τ.μ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, προβλέπεται συντελεστής δόμησης 1,40, ποσοστό κάλυψης 70% και επιτρεπόμενο ύψος 13,50 μέτρα. Επίσης, οι επιτρεπόμενες χρήσεις προβλέπουν κατοικία, πολιτιστικές λειτουργίες και εκπαίδευση. Επομένως, υπάρχει η δυνατότητα ανέγερσης οικιστικού ή άλλου συγκροτήματος σε έκταση 16 στρεμμάτων.

Το πέρασμα στην «οικογένεια» της Eleston

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η «Αλέξανδρος Δεσύλλας Ξενοδοχειακές και Οικοδομικές Επιχειρήσεις Α.Ε.», σε βάρος της οποίας στρέφεται ο πλειστηριασμός, έχει ιδρυθεί το 1931 και έχει περάσει από ετών σε άλλα χέρια και συγκεκριμένα σε συμφέροντα των οικογενειών που ελέγχουν και τη ναυτιλιακή Eleston.

Έτσι, στο Δ.Σ. της εταιρείας, πρόεδρος είναι ο Γιάννης Περρωτής, της γνωστής αθηναϊκής οικογένειας, επικεφαλής του Ομίλου Άτρια, που διαχειρίζεται και συμμετέχει σε επενδύσεις real estate, ενώ θέσεις μελών κατέχουν οι Βασίλης Κέρτσικωφ, Λασκαρίνα Καρασταμάτη, Βασίλης Χατζηελευθεριάδης και Μ. Αγγελή.

Με βάση τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2022, ο κύκλος εργασιών είναι μηδενικός, ενώ η εταιρεία διαθέτει περιουσιακά στοιχεία ύψους 10,01 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεών της ανέρχεται σε 9,67 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Ποια σπίτια και σε ποιες περιοχές πωλούνται πιο γρήγορα στην Αθήνα (γράφημα)

Γιατί οι Πορτογάλοι της BA έριξαν “λευκή πετσέτα” κλείνοντας το εργοστάσιο της πρώην Γιούλα

ΑΑΔΕ: Ποιους θα ελέγξει «κατά προτεραιότητα» το 2024

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ