(last update 14.50) Συνεχίζονται οι αναταράξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να προχωρούν σε νέες ρευστοποιήσεις, εν μέσω της γενικευμένης ανησυχίας για τις εξελίξεις στη Silicon Valley Bank. Την ίδια στιγμή, η προοπτική υψηλότερων επιτοκίων αλλά και η πολιτική αβεβαιότητα έρχονται να εντείνουν το κλίμα ανασφάλειας, με αποτέλεσμα η αγορά να «ψαλιδίζει» τα κέρδη του 2023.

Οι τράπεζες βρίσκονται στο «στόχαστρο» των πωλητών, με τις Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank να χάνουν έως 2%. Στα υπόλοιπα blue chips, οι Motor Oil,Aegean, Viohalco, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Quest Συμμετοχών εμφανίζουν απώλειες τουλάχιστον 3%. Από κοντά ακολουθούν, επίσης, οι Mytilineos, ΕΛΠΕ, Titan, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Σαράντης, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αξιοσημείωτη πτώση κατά 2,14% και διαμορφώνεται στις 1.033,43 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 23 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.056,26 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 19 μονάδες (από 1.025,17 έως 1.044,76 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 86,6 εκατ. ευρώ.

Στο στόχαστρο οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, παρά τον μετριασμό των απωλειών, παραμένει στο επίκεντρο των πιέσεων, καθώς κατρακυλάει στο -1,6% και τις 778 μονάδες, περιορίζοντας στο +23% τα σωρευτικά κέρδη του 2023. Η μετοχή της Eurobank, ενδεικτικά, διολισθαίνει στο -2% και το 1,27 ευρώ, με τη μετοχή της Alpha Bank να έπεται στο -1,7% και το 1,17 ευρώ. Παράλληλα, η μετοχή της Πειραιώς χάνει 1% και αναδιπλώνεται στο 1,96 ευρώ, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να μειώνεται στο -2% και τα 4,47 ευρώ εν όψει της αυριανής δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -1,71% 1,1795 ευρώ
  • Eurobank -1,96% 1,2745 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -1,99% 4,472 ευρώ
  • Πειραιώς -1,01% 1,964 ευρώ

Πιέσεις στα blue chips

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,72% και 2.520 μονάδες), η μετοχή της Mytilineos υποχωρεί στο -2,9% και τα 23,4 ευρώ, ενώ απώλειες κοντά στο 4% εμφανίζει η μετοχή της Motor OilΟι μετοχές των Aegean, Viohalco, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Quest Συμμετοχών, παράλληλα, περιορίζονται κατά 3%, με τις μετοχές των ΕΛΠΕ, Titan, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Σαράντης, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθούν τουλάχιστον στο -2%. ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ, τέλος, διολισθαίνουν κατά 1,5%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-2,17% και 1.514 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχωρίζει αρνητικά στο -4,1% και το 1,53 ευρώ, ενώ άνω του 2% καθορίζονται οι απώλειες για τις μετοχές των Dimand, Premia, ΑΒΑΞ, Αλουμύλ, Entersoft, Κρι – Κρι, Παπουτσάνης, Πλαστικά Θράκης και Τεχνική Ολυμπιακή. Η μετοχή της Attica Bank, από την πλευρά της, βρίσκεται σε limit down (-10%), εν μέσω των αβεβαιοτήτων για την τελική συμμετοχή της Thrinvest στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, μόλις 14 μετοχές κινούνται ανοδικά, 101 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 71,8 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1,2 δισ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.

Ανησυχίες σε Ελλάδα και εξωτερικό

Ο Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να είναι έρμαιο των διεθνών εξελίξεων, καθώς η χρεοκοπία της Silicon Valley Bank προκαλεί κύμα αναταράξεων στις αγορές του εξωτερικού. Wall Street και Ευρώπη παραμένουν σε αρνητικό έδαφος, παρά την παρέμβαση της Νέας Υόρκης, η οποία έσπευσε να εγγυηθεί τις καταθέσεις των πελατών.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, οι γενικευμένες ρευστοποιήσεις «ακουμπούν» και τη Λεωφόρο Αθηνών, κάτι που έγινε ιδιαίτερα αισθητό την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο Γενικός Δείκτης έχασε 5% και διέκοψε το σερί των 11×11 ανοδικών πενθήμερων. Αποτέλεσμα είναι τα κέρδη του 2023 να έχουν ήδη «ψαλιδιστεί» στο +13%.

Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι ένας από τους βασικούς κινδύνους για την ελληνική αγορά αφορά τη διάθεση και την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων, τα οποία εκτός όλων των άλλων έχουν να αντιμετωπίσουν και την πολιτική των υψηλότερων επιτοκίων, με την ΕΚΤ να ανακοινώνει την Πέμπτη νέα αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.

Την ίδια στιγμή, το δυστύχημα στα Τέμπη και η αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας  εξακολουθούν να επιδρούν αρνητικά στην επενδυτική ψυχολογία, καθώς ουδείς μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα και ακρίβεια τις επιπτώσεις της πρόσφατης τραγωδίας στο εκλογικό σώμα.

Στο μεταξύ, η προσοχή των ειδικών εστιάζει και στα εταιρικά αποτελέσματα, με τις Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank να ανακοινώνουν τις αμέσως επόμενες ημέρες (Τρίτη και Τετάρτη, αντίστοιχα) τα επίσημα οικονομικά μεγέθη του 2022.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές       

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει σημαντικές απώλειες στο -1,90% και τις 445 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 2,3%, ο ιταλικός FTSE MIB κατά 3,2%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 1,7% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 2,1%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones κινούνται οριακά ανοδικά, αντιδρώντας στα μέτρα ασφαλείας των εποπτικών αρχών. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές παραμένουν σε σταθεροποιητικό έδαφος, εν μέσω των ανησυχιών για τα επίπεδα των επιτοκίων. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -0,69% και τα 76,1 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -0,66% και τα 82,2 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, αντίθετα, εκτινάσσεται στο +1,17% και τα 1.889 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε ακόμα

Η μάχη του Μητσοτάκη με το «κοντέρ», τα (γνωστά) σενάρια για (μη) αυτοδυναμία, ο Κόπυ με τον Γεωργάτο για την Αίγλη και οι μαχαιριές με τα μερίσματα

Το «αόρατο γιοτ» του βραβευμένου Ελληνα designer – Το φουτουριστικό σκάφος που σχεδιάστηκε σε μια παραλία στο Κουφονήσι

Υψηλό ενδιαφέρον: Αμερικανοί, Γάλλοι και Γερμανοί θέλουν να αγοράσουν ακίνητα στην Ελλάδα